Lázadás gitárriffre - Kónya Sándor vendégírása

2018. szeptember 21. 18:01 - deszkavizio

Ma este európai premierre készül a Madách Színház, nyolc év után ismét egy Andrew Lloyd Webber musicalt állítanak színpadra, a kontinensen elsőként. Az utóbbi években egyre több filmből írnak zenés, színházi változatot, most a Paramount Rocksuli című klasszikusát dolgozta át a világhírű mester, ez lesz a hatodik darabja, amit Budapesten bemutatnak. Vendégírónk, Kónya Sándor a film történetét és a téma örökös aktualitását járja körül írásában.

rocksulis_filmek_1.jpgForrás: imdb

A cikk folytatása...

Alföldi Róbert ismét a Rózsavölgyi Szalonban vállalt szerepet

2018. szeptember 21. 14:54 - deszkavizio

A Rózsavölgyi Szalon idei második bemutatója Cyril Gey Diplomácia című drámája lesz, melynek tegnap tartották az első olvasópróbáját. A darab rendezője és egyik főszereplője Sztarenki Pál, ő játssza Von Choltitz tábornokot, aki azt a feladatot kapja Hitlertől 1944. augusztus 25-én, hogy aknázza alá egész Párizst, nem törődve a több mint két millió civil áldozattal. Ezen a baljós hangulatú éjszakán a német tiszthez egy svéd diplomata érkezik, aki minden erejével azon van, hogy megmentse a francia fővárost. Raoul Nordling szerepében Alföldi Róbertet láthatjuk majd.

42200816_1770600926383304_6985210878933073920_o.jpgAlföldi Róbert (Fotó: Gordon Eszter)

A cikk folytatása...

Változatos programok a Katonában a Színházak Éjszakáján

2018. szeptember 21. 12:57 - deszkavizio

A Katona József Színház idén is izgalmas programokkal várja szeptember 22-én a Színházak Éjszakája alkalmából az érdeklődőket, a színházpedagógiai foglalkozások mellett beszélgetésekkel és felolvasószínházzal is készülnek. Sőt, a színház jegypénztárában és weboldalán 25%-os kedvezményt biztosítanak azoknak, akik az októberi és novemberi előadásokra szeretnének jegyet váltani ezen a napon.

kritikakritika_uj.jpg

Részletes program:

10:00-12:30 Kerülj beljebb! – színházi játszótér 8-13 éveseknek (Haris köz 5., próbaterem)

13:00-14:30 Mozgás-Szín-Tér – mozgásos gyakorlatok és színházi játékok Jordán Adéllal (Haris köz 5., próbaterem)

15:00-16:30 Jó kérdés: Híres vagy, hogyha ezt akartad – Weiszer Alinda beszélget Hernádi Judittal, Ónodi Eszterrel és Scherer Péterrel a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatának keretében (Előcsarnok)

15:00-17:00 Rendszerváltó történetek – beszélgetés a rendszerváltásról, moderátor Lakner Zoltán (Haris köz 5., próbaterem)

15:00, 17:00, 17:30 Lengyel tévészínház – kortárs darabok vásznon (Sufni)

17:00-18:30 Impró fesztivál – közös improvizáció Mészáros Blankával és Lengyel Benjáminnal (Haris köz 5., próbaterem)

18:00, 20:00, 22:00 Kritikakritika – Kocsis Gergely rendezésében a színészek foglalkoznak egy kicsit a kritikával (Nagyszínpad)

18:00, 20:00, 22:00 Anna Wakulik: Aratás – lengyel felolvasószínház Rajkai Zoltán rendezésében (Kamra)

 

 

Tegnap tartották a 39. Kritikusdíj-átadó gálát - Ők a nyertesek

2018. szeptember 21. 11:01 - deszkavizio

Tegnap este tartotta a Színházi Kritikusok Céhe és a Színházi Dramaturgok Céhe díjátadó gáláját a Budapest Bábszínházban, amelyen a 2017/18-as évad legjobb alkotói részesültek elismerésben. A saját erőből illetve támogatók segítségével létrehozott rendezvényen (pártoló tagok, Orlai Produkciós Iroda, Dumaszínház) összesen 17 kategóriában osztottak díjakat 24 színikritikus szavazatai alapján.

 rich.jpgLászló Zsolt és Alföldi Róbert a III. Richárdban (Fotó: Dömölky Dániel)

A cikk folytatása...

"Nekem ez a mű a legfontosabb a pályámon, ennek köszönhetem a legtöbbet" - interjú Feke Pállal

2018. szeptember 20. 18:33 - deszkavizio

Idén van 20 éve, hogy először színpadra lépett, 1998 óta eljátszotta a világ musicalirodalmának legnagyobb szerepeit, melyekért a szakma több elismerésben is részesítette, többek között megkapta a Junior Primát és az Artisjus-díjat is. Több millió néző zárta a szívébe, amikor 2008-ban a Társulat című műsorban elénekelte az akkor 25 éves rockopera, az István, a király címszerepét. Most, 2018-ban, az Operettszínház ma esti premierjén Koppányt játssza majd. Interjú Feke Pállal.

feke_pal_interju_foto_varady_nikolett_2.jpgFeke Pál (Fotó: Várady Nikolett)

A cikk folytatása...

A bürokrácia útvesztőjébe kalauzol a Soharóza október 11-én a Trafóban

2018. szeptember 19. 17:14 - deszkavizio

2018. október 11-én kerül bemutatásra a Soharóza Az ügy című előadása, a 25 tagú kísérleti kórus egy hivatal hétköznapjait mutatja be, ahol az emberek a bürokrácia fojtogató útvesztőjében próbálják elintézni az állam által rájuk mért kötelezettségeket. A szereplők népzenei elemekből építkező, elektronikus zenei aláfestéssel különlegessé hangszerelt dalokat énekelnek, kétségbeesett bolyongásuk közben pedig Nagy Fruzsina jelmeztervező extravagáns és egyedi alkotásait viselik. Ez az izgalmas egyveleg az alkotóközösség által megálmodott catwalk műfaj. A szövegátiratot Fekete Ádám, a zenei alapot Bartha Márk készítette. Az előadás a CAFE Budapest Fesztiválon két este is látható lesz.

soharoza_az_ugy.jpgAz ügy című előadás jelmezei (Fotó: Nagy Gergő)

16 programmal készül a Játékszín a Színházak Éjszakájára

2018. szeptember 19. 14:13 - deszkavizio

Szeptember 22-én rendezik meg hetedik alkalommal a Színházak Éjszakája elnevezésű programsorozatot, melyen idén 31 teátrum közel 200 programmal várja az érdeklődőket. A Játékszín nyílt próbával, kulisszajárással, varietéműsorral és népszerű színművészekkel készül a különleges napra.

jatekszin_szinhazak_ejszakaja_2018.jpgFotó: Juhász G. Tamás/Játékszín

A cikk folytatása...

Egynapos kiállítást tart a Radnóti a Lengyel Intézetben

2018. szeptember 19. 12:53 - deszkavizio

Egynapos kiállításra invitálja nézőit szeptember 22-én a Radnóti Színház, a nyáron felszedett színpad deszkáira a társulat tagjai alkottak, ezeket lehet a Nagymező utcai Lengyel Intézetben megtekinteni. A megnyitón ott lesznek azok a színészek is, akik éppen nem vesznek részt a Színházak Éjszakája alkalmából meghirdetett különleges programokon. A megnyitón Kováts Adél és Bálint András idéz emlékeket, melyek a deszkákhoz kötődnek. A kiállítás karszalag nélkül is látogatható, mindenkit szeretettel várnak.

radnoti_szinpadhasogato.jpgLovas Rozi az egyik deszkára készített alkotással (Fotó: Brozsek Niki)

Szirtes Ágit és Venczel Verát is Prima Primissima díjra jelölték

2018. szeptember 19. 10:47 - deszkavizio

Nyilvánosságra hozták a Prima Primissima díj idei jelöltjeit. A díj küldetése a kezdetektől fogva a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismerése, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek kitüntetése. 2018-ban már tizenhatodik alkalommal jutalmazzák a szakmájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtó embereket.

prima_primissima_2018_jeloltek.jpgSzékely Gábor (fotó: MTI/Soós Lajos), Szirtes Ági (fotó: MTVA) és Venczel Vera (fotó: fidelio.hu)

A Magyar Színház- és Filmművészet kategória idei jelöltjei között szerepel Szirtes Ági, a Katona József Színház színművésze, egyik alapítója, Venczel Vera, aki ötven éve a Vígszínház társulatának tagja, valamint Székely Gábor rendező. A díjátadóra várhatóan december elején kerül majd sor. A többi kategória jelöltjeinek névsorát ide kattintva olvashatjátok el.

"Mennyire más, amikor egy filmrendező színházban dolgozik!" - villáminterjú Trokán Péterrel

2018. szeptember 18. 18:18 - Jasinka Ádám

Trokán Péter az indulástól a fináléig, tizenkét éven keresztül alakította a Szomszédok erdőmérnökét, Szelényi Jánost. A teleregény után majdnem húsz évvel később, idén egy napi sorozat állandó szereplőjeként láthatjuk a Jászai Mari-díjas színművészt. Ő játssza ugyanis a családfőt a VIASAT3-on október 1-jén, 21 órakor induló, vadonatúj napi szériában, a 200 első randiban. A minden hétköznap este új részekkel jelentkező sorozatban a főszereplőt Gáspár Kata alakítja, mellette pedig feltűnik többek között Pápai Erika, Szerednyey Béla és Mészáros András is.

trokan_peter_interju_3.jpgFotó: VIASAT3

Trokán Péterrel a 200 első randi premier előtti vetítésén beszélgettünk a forgatási élményeiről, a megformált karakteréről, a szombathelyi színházi munkáiról, arról, milyen bemutatókkal készül ebben az évadban.

A cikk folytatása...