"Olyan, mintha lenne a darabban egy süket, egy vak és egy néma"

Villáminterjú Mészáros Árpád Zsolttal

2018. augusztus 21. - deszkavizio

Mészáros Árpád Zsolt a három magyar főúr egyikét, Besét alakítja az Operettszínház "István, a király" bemutatójában Baján. A színművésszel a nyári premierjéről, a szerepről és a következő évad kihívásairól beszélgettünk Baján.

meszaros_arpad_zsolt_interju_foto_varady_nikolett_4.jpgMészáros Árpád Zsolt (Fotó: Várady Nikolett)

A cikk folytatása...

"Turnén dolgozni egy egészen más életforma"

Villáminterjú Kerényi Miklós Mátéval

2018. augusztus 20. - deszkavizio

A Kerényi Miklós Máté által megformált Laborc karaktere nem sok időt tölt színpadon az "István, a király" című rockoperában, ám mégis erőteljes színfoltja a darabnak. A szerepről, a bajai hangulatról és a következő évad feladatairól beszélgettünk az Operettszínház szólistájával.

kerenyi_miklos_mate_foto_varady_nikolett_1.jpgKerényi Miklós Máté (Fotó: Várady Nikolett)

A cikk folytatása...

Megtartották a harmadik Börtönszínházi Találkozót

2018. augusztus 20. - deszkavizio

Augusztus 17-én, a fővárosi József Attila Színházban tartották a III. Országos Börtönszínházi Találkozót. A színházi versenyhez a legtöbb hazai börtön színjátszó társulata csatlakozott, a regionális döntőkkel együtt összes tizenhat intézet közel százötven fogvatartottja szerepelt a megmérettetésen. Az előadások színpadra állításában a büntetés-végrehajtás szakemberei, re-integrációs tisztek, drámapedagógusok, színművészek és rendezők is részt vettek.

bortonszinhazi_talalkozo_2018.jpgFotó: BvOP

A cikk folytatása...

"Az energiaszint tényleg a falakat fogja tépni"

Interjú Bodor Johannával és Lénárt Gáborral, az "István, a király" koreográfusaival

2018. augusztus 19. - deszkavizio

Bodor Johanna, az Operettszínház balettigazgatója és mentoráltja, Lénárt Gábor koreográfus hónapok óta együtt dolgoznak az "István, a király" koreográfiáján, mely merít a modern táncból, a balettből és a néptáncból is. Olyan különleges mozgásformát találtak ki, amely amellett, hogy rendkívül látványos, szokatlanul erőteljes energiájával átütően hat majd a közönségre is. Az alkotópárossal Baján beszélgettünk.

bodor_lenart_interju_foto_varady_nikolett_4.jpgBodor Johanna és Lénárt Gábor (Fotó: Várady Nikolett)

A cikk folytatása...

Öt bemutatóval hirdette meg új évadát a Stúdió K

2018. augusztus 19. - deszkavizio

Több premierrel, különféle programokkal és visszatérő előadásokkal hirdette meg új évadát a Stúdió K Színház. Az első bemutatóra szeptember 23-án kerül sor, és ez számít majd az idény egyik különlegességének a teátrum számára, ugyanis hosszú idő után lesz látható náluk új nagyszínpados gyermekelőadás. Tóth Réka Ágnes "Odüsszeusz bolyongásai" című bábos kalandjátékából rendez előadást Németh Ilona, a játékmester Fodor Tamás, a zeneszerző Spilák Lajos lesz.

studio_k_evad_2018_1.jpgUrbán András most először rendez Magyarországon (fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Ezt követően november 16-án tartják a második bemutatót. Az "Ítél a nép" munkacímű produkció rendezője Simányi Zsuzsanna, dramaturgjai pedig Fabacsovics Lili és Boronkay Soma. Az előadás az 1945-ös történelmi eseményekből kiindulva egy alternatív igazságszolgáltatási gyakorlat felvázolására tesz kísérletet. A készülő darab középpontjában a társadalmi megbékélés és a politikai felelősségvállalás áll.

A cikk folytatása...

Életük nagy pillanatára készülnek a Csíksomlyói passió színészei és alkotói

2018. augusztus 18. - deszkavizio

Augusztus 18-án este szokatlan környezetben, a csíksomlyói hegynyeregben, a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínen láthatja a közönség a Nemzeti Színház produkcióját, a "Csíksomlyói passiót". Az ingyenes előadást szombaton 19 óra 30 perctől a Duna Televízió élőben közvetíti, így a színészek számára valóban különleges élmény lesz játszani a Vidnyánszky Attila rendezte passió rövidített változatát, melyre több tízezer nézőt várnak.

csiksomlyoi_passio_vendegjatek_2.jpgTóth Auguszta és Berettyán Nándor (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A cikk folytatása...

Fesztivállal ünnepli 25. születésnapját a TÁP Színház

2018. augusztus 18. - deszkavizio

A szókimondó stílusáról és formabontó megoldásairól ismert TÁP Színház, a főváros egyik független színházi formációja 25 évvel ezelőtt alakult meg. Idén ősszel, szeptember 27. és november 27. között a TÁP25 Fesztivállal ünneplik indulásuk negyedszázados évfordulóját, aminek keretén belül két hónapon keresztül több helyszínen is láthatják az érdeklődök a társulat régi és új előadásait.

tap25fesztival.jpg"Utas és holdvilág" (fotó: Toldy Miklós)

A cikk folytatása...

Kedden indul a bérletújítás a Szegedi Nemzeti Színházban

2018. augusztus 17. - deszkavizio

Évadot hirdetett a Szegedi Nemzeti Színház, augusztus 21-től megkezdődik a bérletújítás, az új bérletek megváltására pedig október 12-ig van lehetősége a nézőknek. A júliusban kinevezett új főigazgató, Barnák László és a vele szorosan együttműködő új főrendező, Horgas Ádám az intézmény arculatának és kommunikációjának teljes megújítására törekszenek. Ezt tükrözi a 2018/19-es évad műsorterve is.

szegedi_evad_2018_4.jpgSzegedi Nemzeti Színház (Fotó: szegedtourism.hu)

A cikk folytatása...

Kerekes Vica is tagja lesz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik zsűrijének

2018. augusztus 17. - deszkavizio

Idén már 15. alkalommal rendezik meg a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. A rendezvény szeptember 14. és 23. között várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a szakma összes szereplőjét. Az idei Fesztiválon is több nemzetközi szervezet által delegált zsűri értékeli majd az alkotásokat, a játékfilmes nagyzsűri elnöke pedig Krzysztof Zanussi filmrendező lesz.

cinefest_kerekes_vica.jpgFotó: Lenka Hatasova

A játékfilmes ítészek között ott lesz Christina Fox kanadai producer, Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer, Raymond Walravens, a World Cinema Amsterdam fesztivál alapító elnöke és kurátora, a bécsi Filmakadémián végzett salzburgi Bernhard Wenger, a prágai FAMU filmrendező szakon végzett Damián Vondrasek, a tavalyi CineNewWave fődíjasa Dudás Balázs, valamint a szlovákiai születésű színésznő, Kerekes Vica is.

Véget ért a 26. Sziget Fesztivál

2018. augusztus 16. - deszkavizio

Véget ért a 26. Sziget Fesztivál, ahol a megszokott színvonalas koncertek mellett ebben az évben is sokszínű kulturális programmal várták a látogatókat. Az idei szlogen („Join the Love Revolution”) több produkcióval összecsengett, ezek közül emeltünk ki most néhányat.

sziget_cikk_2.jpgElőadásfotó a Roy Assaf Dance Company "Boys" című előadásából (Fotó: Mónus Márton)

A cikk folytatása...