"Nincs állandó a létezésben" - Mácsai Pál megnyitotta az Örkény Színház 14. évadát

2018. augusztus 31. 16:42 - deszkavizio

Augusztus 30-án sajtónyilvános társulati ülésen nyitotta meg az Örkény Színház idei szezonját a teátrum igazgatója, Mácsai Pál. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező és érdemes művész köszöntötte a társulat megjelent tagjait, a sajtó képviselőit, és azzal kezdte az ülést, hogy elmondta, a nézőtér tavalyi teljes felújítása után az idei sokkal nyugodtabb nyár volt. Az Örkény Színház idén kezdi meg tizennegyedik évadát, és előreutalva a jubileumi, tizenötéves évfordulóra, megjegyezte, hogy ízléssel és mértéket tartva emlékeznek meg a teátrum 2004-es indulásáról.

orkeny_evad_2.jpgMácsai Pál (forrás: Örkény Színház)

A cikk folytatása...

Telekes Péterrel bővült a Magyar Színház társulata

2018. augusztus 31. 13:13 - deszkavizio

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Magyar Színház. Zalán János, a teátrum igazgatója a társulat köszöntése után bejelentette, hogy jövő januárban lejár vezetői megbízása, és augusztus közepén benyújtotta új pályázatát a Magyar Színház igazgatói posztjára. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma legkésőbb szeptember végéig dönt az igazgató személyéről.

magyar_szinhaz_evadnyito_18_2.jpgTelekes Péter, a társulat új tagja, és Haumann Petra (fotó: Juhász Éva)

A cikk folytatása...

Megtartották Az ember tragédiája olvasópróbáját a Nemzeti Színházban

2018. augusztus 31. 8:18 - deszkavizio

A "Caligula helytartója" és az "Álomgyár" után megkezdődtek a Nemzeti Színház idei harmadik bemutatójának, "Az ember tragédiájának" próbái. Madách Imre drámai költeményének műsorra tűzésével a magyar drámairodalom mindhárom nagy klasszikusa látható lesz a Nemzetiben, ugyanis már repertoáron van a "Csongor és Tünde", valamint a "Bánk bán" is.

az_ember_tragediaja_olvasoproba.jpgVidnyánszky Attila ismerteti a díszlettervet (fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

A cikk folytatása...

Új játszóhellyel és több bemutatóval is készül az évadban a Spirit Színház

2018. augusztus 30. 18:23 - deszkavizio

2015-ben a "Chatszoba" című előadással nyílt meg a Margit híd budai hídfőjénél a Spirit Színház, most, három évvel később ugyanennek a darabnak a felújított változata avatja fel a teátrum vadonatúj játszóhelyét, a szobaszínházi élményt nyújtó kamaratermet. A "Chatszoba" című pszichothrillerben Nagy Enikőt és Réti Barnabást láthatja majd a közönség.

spirit_szinhaz_evad_1.jpgBodrogi Gyula (fotó: MTVA), Hegyi Barbara (fotó: Szabó Adél) és Szalay Bence (fotó: Móczár Attila)

Az évad első bemutatója a szeptember 20-i "Dorian Gray" lesz. A darabot Czeizel Gábor állítja színpadra Eszes Szabolcs és Bakonyi Alexa főszereplésével. Ezt követően október 3-án magyarországi ősbemutatóként érkezik a "Mennyit érünk", mely egy különleges apa-fia kapcsolatot mesél el Sztárek Andrea rendezésében, Perjés Jánossal és Szalay Bencével a főszerepben.

A cikk folytatása...

Megtartották a Vígszínház első három premierjének olvasópróbáját

2018. augusztus 30. 14:54 - deszkavizio

Októberben mindhárom játszóhelyén izgalmas bemutatókkal várja a közönséget a Vígszínház. 5-én a Házi Színpadon a Pass Andrea által írt és rendezett „A vándorkutya” premierjét tartják, az abszurd pszhichotriller főbb szerepeiben Halász Judit, Petrik Andrea és Hirtling István láthatók. 12-én a Pesti Színházban Bulgakov „Bíborszigete” mutatkozik be Hegedűs D. Géza rendezésében, Kern András, Hegyi Barbara és Orosz Ákos főszereplésével. Egy nappal később, október 13-án mutatják be „A diktátort”, Charlie Chaplin legnagyobb hatású filmjének színpadi változatát. A rendező Eszenyi Enikő, a címszerepet ifj. Vidnyánszky Attila játssza, partnerei többek között Szilágyi Csenge, Wunderlich József és Ember Márk. Mindhárom darab olvasópróbáját megtartották az elmúlt napokban.

Szeptember végén debütál a Folytassa, Ciceró!, a zenés, minisztériumi érzékiség

2018. augusztus 30. 10:47 - deszkavizio

Szeptember 21-én mutatja be a Magyar Színház az idei évadának legelső újdonságát, a "Folytassa, Ciceró!"-t. Maurice Hennequin és Pierre Veber bohózatát Farkas Jenő fordítása alapján Horváth János Antal, valamint az előadás rendezője, a teátrum színművésze, Horváth Illés dolgozta át. A bohózat történetében az igazságügyi miniszter egy véletlen folytán kénytelen a kerületi bírósági elnök házában éjszakázni, és ez nem várt bonyodalmak lavináját indítja el.

folytassa_cicero_hir.jpgTakács Géza és Hartai Petra (fotó: Juhász Éva/Magyar Színház)

A zenés, minisztériumi érzékiségként jellemzett előadás főszerepeiben Takács Géza, Végh Péter, a Jászai Mari Színház társulatának tagja, a szombathelyi Weörös Sándor színház művésze, az Oltári csajokból is ismert Hartai Petra, Soltész Bözse, Gémes Antos, Fillár István, Rancsó Dezső és Szatmári Attila lesznek láthatóak.

Esküvőjéről lelépő menyasszonyt alakít Tompos Kátya

2018. augusztus 29. 16:25 - deszkavizio

Jövőre kerül a hazai mozikba Szajki Péter ("Intim fejlövés", "Nejem, nőm, csajom") legújabb vígjátéka, a "Most van most", mely egy vagány road movie lesz. A főszereplője, Szilvi (Tompos Kátya) hirtelen úgy dönt, hogy lelép saját esküvőjéről és beugrik egy szabadnapos taxis, Petya (Mohai Tamás) autójába. Ketten ezután körbeutazzák Budapestet, a főváros környékét és a Balaton-felvidékre is eljutnak, miközben egyre jobban megismerik egymást.

most_van_most_film.jpgTompos Kátya és Mohai Tamás (fotó: !ZLS Productions)

A "Most van most" a harmincas korosztály énkeresési és párkapcsolati problémáit járja körül. A két főszereplő mellett láthatjuk majd a filmben többek között Básti Julit, Scherer Pétert, Mészáros Andrást, Kovács Lehelt, Lovas Rozit, László Zsoltot, Elek Ferencet és Nyakó Júliát is.

Forrás: lokal.hu

Tokajban is bemutatkozik Szomor György rendezése, a Monte Cristo grófja

2018. augusztus 29. 12:37 - deszkavizio

2011-ben, a Békéscsabai Jókai Színházban láthatta először a közönség a "Monte Cristo grófja" című musicalt, melynek színpadi változatát Pozsgai Zsolt írta, zenéjét és dalszövegeit pedig az előadás rendezője, Szomor György szerezte. Az Operettszínház színművésze nem csak a háttérmunkában vette ki a részét, ő alakítja ugyanis a darab címszereplőjét.

monte_cristo_grofja_fesztivalkatlan_2018.jpgGubik Petra és Szomor György (fotó: Nyári Attila)

A hét évvel ezelőtti bemutató és több mint 100 előadás után most a tokaji közönség előtt, a Fesztiválkatlanban is színpadra állítják a musicalt augusztus 31-én. A történet főhősét, Edmond Dantèst megfosztották a szerelmétől, és hosszú éveken át nyomorúságos körülmények között élt a börtönben. Szabadulása után pedig elindul, hogy bosszút álljon mindazokon, akik tönkretették, és nem válogat az eszközökben. Szomor György mellett láthatjuk majd Gubik Petrát, Vastag Tamást és Bartus Gyulát is.

Kibővített, fedett nézőtér várja jövőre a Kultkikötő nézőit

2018. augusztus 29. 8:24 - deszkavizio

A Cotton Club Singers különleges koncertjével búcsúztatta a 2018-as nyarat a Kultkikötő szombaton, az összművészeti fesztivál június 22. és augusztus 25. között közel 250 produkcióval várta az érdeklődőket négy helyszínére. „… idén több mint 60 ezren döntöttek úgy, hogy a nyaralásnak a kultúra is része.” – mondta évadértékelőjében Nagy Viktor, a rendezvénysorozat alapító igazgatója.

kultkikoto_2018_12.jpgPillanatkép a fesztiválról (Fotó: Kultkikötő)

A cikk folytatása...

Megkezdődtek az Álomgyár, a Nemzeti Színház következő premierjének próbái

2018. augusztus 28. 18:36 - deszkavizio

Október 2-án este mutatják be a Nemzeti Színház nagyszínpadán Viktor Rizsakov legújabb rendezését, az "Álomgyárat". Az orosz rendező stílusa nem lesz ismeretlen a Nemzeti közönségének, ugyanis ő állította színpadra 2013-ban a "Fodrásznőt", és 2016-ban a "Részegeket", utóbbi pedig pont annak az Ivan Viripajevnek a munkája, aki az "Álomgyárat" is szerzőként jegyzi.

alomgyar_proba1.jpgA próbán (fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

A cikk folytatása...