Első rendezésére készül Börcsök Enikő a Pinceszínházban

2018. július 31. 20:31 - deszkavizio

Háy János darabjából, "A Herner Ferike faterjából" készülő előadás bemutatójával kezdi a következő évadot a Pinceszínház. Az új produkció a közönségsikernek örvendő "A Gézagyerek" című előadás folytatása lesz, így feltűnik benne a már megismert szereplők közül Krekács Béla, Herda Pityu és Banda Lajos. A több generációs történetben apák és fiúk életét egyaránt megismerhetjük majd Kaszás Gergő, Borbiczki Ferenc és Lázár Balázs alakításában.

herner_ferika_faterja_hir.jpgFotó: pinceszinhaz.hu

A cikk folytatása...

Augusztus első hétvégéjén két színházi produkció bemutatójával készül a Budapesti Nyári Fesztivál

2018. július 31. 16:45 - deszkavizio

Augusztus 3-án, 4-én és 5-én is két színházi produkció bemutatója és egy különleges koncert várja a fővárosba a Budapesti Nyári Fesztivál két játszóhelyén, a Margitszigeten és Városmajori Szabadtéri Színpadon azokat, akik nyáron is kellemes, esti kulturális szórakozásra vágynak.

budapesti_nyari_fesztival_augusztus.jpgFotók: szabadter.hu

A cikk folytatása...

Máté Gábor karmestert alakít az Impromptu című készülő nagyjátékfilmben

2018. július 31. 11:05 - deszkavizio

Július 27-én kezdték meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán, Gothár Péter osztályában végzett Nagy Zoltán első nagyjátékfilmjének forgatását. Az "Impromptu" munkacímet viselő alkotásban egy ifjúsági zenekart ismerünk meg, melynek szólistája megsejti, hogy az idős karmesternek viszonya van a fiatal csellista lánnyal.

impromptu_film.jpgMáté Gábor, Bognár Lulu és Major Erik (fotó: Gulyás Nándor)

A cikk folytatása...

Megtörtént Fenyő Iván élveboncolása is

2018. július 30. 18:58 - deszkavizio

Azt hiszem, hogy az AlkalMáté Truppot nem kell senkinek bemutatni, ebben az évben már a 12. előadást vitték színre a 2003-ban végzett Máté-Horvai osztály tagjai. A téma idén Fenyő Iván volt, ami azért is külön érdekes, mert a színművész korábban kiszállt ebből a sorozatból, méghozzá olyan módon, amivel komoly szakadék keletkezett közte és a csoport többi tagja között. Most mégis tavasz óta együtt készültek az idei darab bemutatójára, Iván hónapokon keresztül mesélt magáról, ezekből a történetekből állt össze egy kéthetes próbafolyamat során az idei élveboncolás.

alkalmate_trupp_fenyo_ivan_1_1.jpgFenyő Iván (Fotó: Gulyás Dóra)

A cikk folytatása...

Különleges performansz a klímaváltozásról a Szigeten

2018. július 30. 14:51 - deszkavizio

A Sziget a legtöbb embernek elsősorban egyedülálló koncertélményt jelent, de érdemes a műsorfüzetben átböngészni a kulturális program lehetőségeket is, hiszen több színpadon kínálnak a szervezők filmes és színházi élményeket is. Ilyen különleges produkció például a már hagyománynak számító Nagy Utcaszínház, amely idén az angol Wired Aerial Theatre „As the World Tipped” című előadását hozza el Budapestre.

A cikk folytatása...

"A személyesség a kulcs" - interjú Göttinger Pállal

2018. július 29. 16:55 - deszkavizio

Idén tavasszal színpadra állította az Operettszínházban a "Macskadémont", a Belvárosi Színházban a "Mojot", majd a Kőszegi Várszínházban a "Hajmeresztőt", miközben az évadbeli kötelezettségei Nyíregyházához kötik, mivel ő a Móricz Zsigmond Színház főrendezője. A Művészetek Völgyéből indul az Ördögkatlanba, ahol ő felel Kisharsányban a Kovács Udvarház programjáért. Sűrű elfoglaltságai között szakított arra időt, hogy meséljen a Deszkavíziónak a júniusi beugrásáról, az évközi feladatairól, és hogy mivel várják idén az érdeklődőket a fesztiválra. Interjú Göttinger Pállal. 

gottinger_pal_interju_foto_varady_nikolett_4.jpgGöttinger Pál (Fotó: Várady Nikolett)

A cikk folytatása...

Ősbemutatóra készül a Szentendrei Teátrum

2018. július 28. 15:02 - deszkavizio

Tavaly indította FRISS elnevezésű programját a Szentendrei Teátrum. Az előadássorozat alkalmával Színműs hallgatók mutatják be színész- és rendezővizsgáikat, valamint újító szellemű, friss formációk hozzák létre előadásaikat. Idén is több ilyen produkció debütál, az egyik a különleges zenei és látványvilágú "A Kígyóasszony" lesz, melyet augusztus 3-án este láthat a közönség.

kigyoasszony_cikk.jpgFotó: Horváth Attila

A cikk folytatása...

Immár 17. alkalommal rendezik meg a VIDOR Fesztivált

2018. július 25. 15:25 - deszkavizio

Idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjét, a VIDOR Fesztivált Nyíregyházán. A szervező, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, Kirják Róbert ígéri, hogy "a színházi előadások minél szélesebb spektrumán át a szabadtéri koncertekig, filmvetítésekig, irodalmi ínyencségekig" sokféle program várja majd az érdeklődőket. Újdonság lesz az is, hogy a VIDOR falut közelebb hozzák a fesztivál eseményeihez - a Városalapítók szobra köré építik fel a különböző standokat, bodegákat.

723_1.jpgLitkai Gergelyt a Dumaaktuálban láthatja majd a közönség (fotó: VIDOR Fesztivál)

A cikk folytatása...

Az eddigi legszínesebb kínálat a Kultkikötőben

2018. július 25. 11:22 - deszkavizio

Talán az eddigi legszínesebb programkínálattal várja a kulturális kikapcsolódásra vágyókat a Kultkikötő ezen a hétvégén, hiszen felkavaró hatású túszdráma, vidám stand up est és számos gyermekelőadás is szerepel a kínálatban.

723_3.jpgCsányi Sándor (Fotó: Kultkikötő)

A cikk folytatása...

"Eleve az embereknek fogalma sincs, hogy a PRIDE miért van" - interjú Orlai Tiborral

2018. július 24. 16:24 - deszkavizio

1997-ben hozta létre magánproduceri irodáját, amely 2006-ban mutatta be első önálló előadását, a "Hat hét, hat táncot", Vári Éva és Kulka János több mint 250-szer állt színpadra Lily és Michael szerepében. 2010 óta a Belvárosi Színház az első számú játszóhelye, ám az évek alatt számos színházban megfordultak előadásai, sőt 2018-ra a Jurányi Ház és a Hatszín Teátrum is állandó bázisa a repertoáron lévő darabjainak. Évről évre fontosabbnak tartja, hogy a bemutatóin keresztül társadalmi párbeszédre serkentse nézőit az őt foglalkoztató kérdésekben, melyek közül a leglényegesebbnek az elfogadást tartja. A társadalmi felelősségvállalás fontosságáról, a PRIDE-ról, az Orlai Produkciós Iroda szerepéről a színház világában és a következő évad bemutatóiról beszélgettünk Orlai Tiborral. 

orlai_tibor_interju_2.jpgOrlai Tibor (Fotó: Tiszeker Dániel)

A cikk folytatása...