Minőségi időtöltést kínál a Kultkikötő a Balaton mindkét partján

2018. június 30. 17:12 - deszkavizio

Már egy hete elkezdődött a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja, a Kultkikötő idén egészen augusztus 26-ig kínál változatos programokat az érdeklődőknek. Kőszínházi előadásokon kívül számos koncerttel, gyermekprogrammal, sőt kiállítással is várják a nézőket immáron négy helyszínen: Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban.

kultkikoto_2018_1.jpgBlahalouisiana Szimfonik Koncert (Fotó: Kultkikötő)

A cikk folytatása...

Kútvölgyi Erzsébet és Epres Attila is játszik a Hatszín Teátrum nyári bemutatójában

2018. június 30. 10:47 - deszkavizio

Az őszi évadkezdés előtt, még a nyáron egy új saját bemutatóval készül a Hatszín Teátrum. Augusztus 10-én lesz a premierje Andrew Bovell ausztrál szerző "Majd, ha az eső eláll" című darabjának, melynek első hazai feldolgozását a Hatszínben láthatja a közönség. Az egyik legjobb kortárs családdrámának mondott mű két kontinensen és nyolc évtizeden ível át, és egy család négy generációjának különös sorsát követhetjük nyomon benne.

majd_ha_az_eso_elall_2.jpgKútvölgyi Erzsébet és Epres Attila (fotók: vigszinhaz.hu és orlaiprodukcio.hu)

A cikk folytatása...

Rezes Judit és Mészáros Máté is játszik Gothár Péter vadonatúj filmjében

2018. június 28. 16:06 - Jasinka Ádám

Gothár Péter a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára és a Katona József Színház rendezője 15 évvel a "Magyar szépség" című filmje után ismét nagyjátékfilmet rendez. A "Hét kis véletlen" című alkotás családi véletlenek epizódjait mutatja meg, történetmesélése pedig a kortárs szórakoztató produkciók sablonjaitól eltérő új filmes közlési forma lesz.

harmas_osztas_gothar_film.jpg

A rendező a "Hét kis véletlen" vizuális koncepcióját a Színművészeti elsőfilmes hallgatóira bízza, ezzel biztosítva a mai, friss szemléletet, amit a klasszikus és a modern filmkészítés eszközeivel vegyít. A forgatókönyv Gothár Péter, Németh Gábor és Bognár Péter közös munkája, a főbb szerepekben pedig Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér lesz látható. A forgatás augusztusban kezdődik.

Folytatást kaphat minden idők egyik legnézettebb magyar mozifilmje, "A miniszter félrelép"

2018. június 28. 9:15 - Jasinka Ádám

A több mint húsz éve, 1997 decemberében bemutatott "A miniszter félrelép" mai napig a legnézettebb, 1990 után moziba került magyar film. A Kern András és Koltai Róbert főszereplésével készült alkotást rendezőként is ők ketten jegyzik. A történet alapját a komédiái miatt világhírű színházi szerző, Ray Cooney "Out of Order" című műve adta.

a_miniszter_felrelep_esetleges_folytatas.jpgKern András, Dobó Kata és Koltai Róbert (fotó: InterCom)

Az Index vette észre, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága napokban közzétett legújabb határozatában a tételek között szerepel egy "A Miniszter 2" munkacímű projekt is, mely nagy valószínűséggel "A miniszter félrelép" folytatása. A megjelent dokumentum szerint forgatókönyv-fejlesztésre 1,5 millió forintot kapott a projekt, a könyvet pedig az "Üvegtigris-filmeket" és a "Kútfejeket" is jegyző Búss Gábor Olivér írja. A támogatásért az 1997-es filmet is forgalmazó InterCom Nemzetközi Kulturális Szolgáltató Zrt. pályázott.

Külön érdekesség, hogy Cooney egyik másik darabjából, a "Kölcsönlakásból", mely a Játékszínben látható, a darab egyik figuráját alakító Dobó Kata rendez nagyjátékfilmet, aki "A miniszter félrelép" női főszereplője is volt.

Örkény klasszikusát mutatja be jövő héten a Spirit Színház

2018. június 27. 18:17 - Jasinka Ádám

Örkény István talán legismertebb regényéből, a "Tótékból" készül színdarab a Sprit Színházban. Az új előadás premierjére a teátrum nyári rendezvénysorozatának részeként, a Spirit Nyári Játékokon kerül sor július 3-án este. A "Tóték" rendezője Szitás Barbara, a főszerepekben Orosz Ákost, Jantyik Csabát és Nagyváradi Erzsébetet láthatjuk.

spirit_szinhaz_totek_1.jpgOrosz Ákos (fotó: Spirit Színház)

A cikk folytatása...

Meghalt Garay József, a Katona József Színház társulatának tagja

2018. június 26. 16:30 - Malik Andrea

Életének 96. évében elhunyt Garay József, a Katona József Színház társulatának tagja. 1983-tól olyan előadásokban láthatták a nézők, mint az "Übü király", a "Revizor" vagy a "Catullus". Utolsó szerepét "Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról" című előadásban játszotta, amelyet Máté Gábor rendezett.

garay_jozsef_halalhir.jpgGaray József (Fotó: Katona József Színház)

110 végzős hallgatójától búcsúzott a Színművészeti

2018. június 26. 10:27 - Jasinka Ádám

Múlt pénteken tartotta tanévzáró ünnepségét a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Tizenkét osztály és a doktori iskola összesen 110 végzős művészétől búcsúzott el az intézmény. A következő tanévre szóló felvételi időszak hamarosan lezárul, és idén is sokszoros volt a túljelentkezés az induló képzésekre. A színművész szakra például - Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea osztályába - 45-ször többen jelentkeztek, mint ahány hallgatót végül fel tudnak majd venni.

szfe_tanevzaro_diplomaoszto_2018.jpgFotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook oldala

A tanévzáró és diplomaosztó ünnepségen a legendás televíziós riporter, műsorvezető és újságíró, Vitray Tamás a professor emeritus cím adományozásáról szóló oklevelet vehetett át. Átadták a Máthé Erzsi Alapítvány díjait is, idén a kuratórium döntése alapján a 2017/2018-as tanévben nyújtott teljesítménye elismeréseként Messaoudi Emina és Lestyán Attila kapta a jutalmat. Az újonnan alapított Pro Universitate-díj első kitüntetettje az SZFE Szenátusának döntése nyomán Kuti Edit lett, aki az egyetem érdekében tanusított elkötelezett munkája, kimagasló felkészültsége és a Doktori Iskolában végzett képzésszervező tevékenysége elismeréséül vehette át a díjat.

Forrás: MTI

Átadták az Operettszínház társulati díjait

2018. június 25. 19:27 - Jasinka Ádám

Június 24-én, vasárnap este adták át a Budapesti Operettszínházban a társulati elismeréseket és a közönségdíjat. Az ünnepélyes gálaestén a Backstage díjat a színház művészeti főtitkára, Mátrai Bori kapta, az évad színpadi közreműködője Rikker Mária énekkari tag, az évad alkotója pedig Duda Éva táncművész lett. Idén a legjobb karakterszereplőjének járó elismerést Szendi Szilvi és Peller Károly, a legjobb főszereplőnek járó jutalmat pedig Gubik Petra és Homonnay Zsolt vehette át. A közönségdíjat Veréb Tamás kapta.

Fotók: Várady Nikolett

A cikk folytatása...

Székely Kriszta Csehov "Platonov"-ját rendezi jövőre a Kamrában

2018. június 25. 12:46 - Malik Andrea

Tegnap megtartotta a Katona József Színház is évadzáró társulati ülését. A színház három játszóhelyén tartott 716 előadásra 131 ezer néző volt kíváncsi. Az évadban legtöbbször Kocsis Gergely lépett színpadra, összesen 200 alkalommal, őt Elek Ferenc és Szirtes Ági követte 197-197 előadással. Átadták a társulat díjait is, a Máthé Erzsi által alapított elismerést Ujlaki Dénes vehette át az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, a harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért járó PUKK-díjat pedig Elek Ferenc kapta a „Háztűznéző” című darabbéli szerepéért.

katona_evad_vege_2018.jpgA Katona József Színház társulata (Fotó: Dömölky Dániel)

A cikk folytatása...

Bodor Johanna Mörbischben koreografálja a "Marica grófnő"-t

2018. június 25. 10:50 - Malik Andrea

Bodor Johanna, a Budapesti Operettszínház balett-igazgatója koreografálja Kálmán Imre világhírű klasszikusát, a "Marica grófnő"-t a Mörbisch-i Seefestspiele-n. A 3600 négyzetméteres óriásszínpadon 50 statiszta, 40 táncos és a szólisták mozgását két kollégája, Kováts Gergely Csanád és Hajdu Anita segítségével fogja irányítani. A premier július 12-én lesz a Fertő-tavon, Európa legnagyobb vízi színpadán.

morbisch_marica_grofno_2.jpgBodor Johanna (Fotó: Pentaton Művész- és Koncertügynökség)

A cikk folytatása...