Én megpusztulnék, ha nem lennének nők - Ember Márk a Portré vendége volt

2018. április 30. 9:41 - Malik Andrea

Tegnap este került adásba az RTL Klubon látható Portré című műsor 450. adása, melyben Barabás Éva a Vígszínház művészével, Ember Márkkal beszélgetett. Az interjú során természetesen szóba került az „Oltári csajok”, a zene és az is, hogy a fiatal alkotó miért törte meg a családi hagyományt a tanulmányaiban.

portre_ember_mark_1.jpgEmber Márk (Fotó: RTK Klub)

A cikk folytatása...

Megrázó történet a felnőtté válásról

Kritika „A nagy füzet”-ről, a Forte Társulat előadásáról

2018. április 29. 20:10 - Jasinka Ádám

Agota Kristof idehaza talán legismertebb művét, „A nagy füzet”-et öt évvel ezelőtt két feldolgozásban is bemutatták. 2013 év végén került a mozikba a Molnár Piroskával készült, több fesztivált is megjárt film, aminek premierjét megelőzően, ugyanazon év februárjában pedig a Műszaki Egyetemben található Szkéné Színházban a Forte Társulat előadásában debütált a regényből készült színpadi változat.

anagyfuzet_4.jpgKádas József, Krisztik Csaba és Nagy Norbert (fotó: Dusa Gábor)

„A nagy füzet” valahol Európában, egy szegény és meggyötört emberek lakta faluban játszódik. Sem az országot, sem a pontos évet nem ismerjük, egyet tudunk, pusztító háború dúl a világban. Ebben a helyzetben menekíti nagyanyjukhoz vidékre ikreit egy anya, hogy a várostól és a harcoktól is távol tudja őket. Arra azonban talán nem is számít, hogy ezzel visszafordíthatatlanul megváltoztatja fiait, akik könyörtelen nagyanyjuk hatására kénytelenek idő előtt, „erőszakkal” felnőni. Megedzeni testüket, lelküket és szívüket, hiszen senkire, csakis önmagukra számíthatnak.

A cikk folytatása...

"Azoké legyen minden, ami van, akik jól bánnak vele. Egy ilyen országban, ahol most élünk, ez egy eléggé gyomorba vágó mondat" - interjú Péterfy Borival

2018. április 28. 17:02 - Malik Andrea

Péterfy Bori neve mögé a legtöbben azonnal odatesszük a Love Band-et is, hiszen az utóbbi években főleg a zenekarával kapcsolatos hírekben olvashattuk róla, kevesebb feladatot vállalt színésznőként. Most az áprilisban bemutatott „Az öldöklés istenében” játszik főszerepet az Átriumban. Erről, Ratched nővérről és „A kaukázusi krétakörről” is beszélgettünk vele.

peterfy_bori_1.jpgPéterfy Bori (Fotó: Karmatik)

A cikk folytatása...

Az évad legjobb színészére szavazhatnak a nézők a Radnótiban

2018. április 28. 10:13 - Malik Andrea

Ebben az évben is közönségszavazást hirdet a Radnóti Színház, a nézők a számukra legerősebb hatású alakítást nyújtó színészre adhatják le voksaikat. Nem kell ehhez mást tenniük, mint egy használt jegy hátuljára ráírni a választott művész nevét, és átadni azt a nézőtéri felügyelők egyikének, vagy bedobni a színház előterében elhelyezett gyűjtődobozba. A szavazatokat június 11-ig várják.

radnoti_szinesz_szavazas.jpg

Látványos és magával ragadó előadás készült az Egri csillagokból

Kritika a Nemzeti Színház előadásáról

2018. április 27. 18:19 - Jasinka Ádám

2018 márciusában mutatták be a Nemzeti Színházban az Egri csillagokat, a Gárdonyi Géza talán legismertebb művéből készült színdarabot. A könyvből - melyet 2005-ben az ország legkedveltebb regényének választottak - Zalán Tibor költő, dramaturg készítette el a színpadi átiratot, melyet a teátrum igazgatójának, Vidnyánszky Attila rendezésében láthat a közönség.

egri_csillagok_2.jpgKözépen Horváth Lajos Ottó (fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

Kötelező olvasmányt színpadra állítani mindig dicséretes, ám nagy felelősséggel is járó feladat, ugyanis a mindenre fogékony iskolás korú gyerekekkel az osztállyal közös előadás-látogatás során lehet megszerettetni a színházat. Sajnos azonban jó időre el is lehet venni a színdaraboktól a diákok kedvét, ha nem sikerül visszaadni az alapmű, jelen esetben egy valós események ihlette történelmi kalandregény hangulatát, erejét.

A cikk folytatása...

Színészek beszélnek arról, miért érdemes magyar filmet nézni

2018. április 27. 9:30 - Jasinka Ádám

A magyar dráma és a magyar költészet mellett a magyar film nagy korszakai és alkotói előtt is tiszteleghetünk ezentúl, ugyanis április 30-át a magyar film napjának választották. A dátumválasztással az első magyar film, az 1901-ben bemutatott "A táncz" premierjére emlékeznek.

magyar_film_napja_3.jpg

A cikk folytatása...

dr. Vadas Vera ismertette a ZsiMü részletes műsorát

2018. április 26. 17:27 - Malik Andrea

A mai napon tartották a Mazel Tovban a Zsidó Művészeti Napok sajtótájékoztatóját, ahol dr. Vadas Vera, a rendezvénysorozat alapító igazgatója a résztvevő művészek bevonásával ismertette a programot. A jó hangulatú eseményt Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete nyitotta meg, köszöntő beszédében elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja azt, ahogyan a fesztivál két hete alatt a két nemzet kultúrája összefonódik a tehetség, a kreativitás és az értékek mentén.

unnamed.jpg

A cikk folytatása...

Átadták a STAFÉTA Pályázat különdíjait

2018. április 26. 12:36 - Malik Andrea

A Budapest Főváros Önkormányzata által életre hívott STAFÉTA Pályázat a tavalyi évben hét produkció színpadra állításához nyújtott segítséget, melyek közül most három külön díjazásban is részesült. A kezdeményezés célja, hogy olyan fiatal tehetségek munkáját támogassa, akik egyéni hangvételükkel és kiemelkedő kreatív tevékenységükkel új színfoltját alkotják Budapest kulturális életének.

stafeta_dij2.jpg

A cikk folytatása...

Koncertturnéra indul Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor

2018. április 26. 9:07 - Malik Andrea

Hrutka Róbert Fonogram- és Artisjus-díjas gitáros, énekes és zeneszerző és Nagy Dániel Viktor Junior Prima díjas színművész, dalszerző és énekes közös koncertturnéra indulnak. A „Felhangolva” első állomása az Opus Jazz Club lesz, ahol május 11-én 20 órától várja a két alkotó közös szerzeményeikkel és ismert könnyűzenei dalokkal az érdeklődőket.

nagy_daniel_viktor_hrutka_robert_est.jpgHrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor (Fotó: Kortárs PR)

A turné következő állomása Pécsett, a Zsolnay Negyedben lesz május 19-én, de a produkció biztosan látható lesz az Ördögkatlan Fesztiválon, a Hétrétország Fesztiválon és az ősz folyamán a hódmezővásárhelyi Besenyei Ferenc Művelődési Központban is.

Bemutatták a Rocksuli, a Madách Színház legújabb musicaljének szereposztását

2018. április 25. 19:28 - Malik Andrea

Szeptemberben európai premierre készül a Madách Színház, nyolc év után ismét egy Andrew Lloyd Webber alkotást állítanak színpadra, a kontinensen elsőként. Az utóbbi években egyre több filmből készül musical változat, most a Paramount Rocksuli című klasszikusát dolgozta át a világhírű mester, ez lesz a hatodik darabja, ami itt bemutatásra kerül.

rocksuli_1.jpgFotó: Madách Színház

A cikk folytatása...