Tíz éve hunyt el Selmeczi Roland

2018. január 30. 20:39 - Jasinka Ádám

Selmeczi Roland a főiskola elvégzése után, ahol Szirtes Tamás osztályában együtt tanult Kálid Artúrral, Rajkai Zoltánnal és Király Attilával is, a Vígszínházhoz szerződött. Szerepelt többek között A Karamazov testvérek, a Vízkereszt, vagy amit akartok és az idén jubilált A padlás című előadásokban is. A Vígszínház után szabadúszó lett, később pedig a Soproni Petőfi Színházban és a Budapesti Kamaraszínházban is színpadra állt.

selmeczi_roland_emlekezo_video.jpg

Selmeczi Rolandot az előadások mellett filmekben és tévésorozatokban is láthatta a közönség. Játszott például az Üvegtigrisben, a Kútfejekben és a Kisvárosban is, az Angyalbőrben című szériában pedig együtt szerepelt több, későbbi főiskolás osztály- és évfolyamtársával.

A színészművész nem csak a színpadon és a mozivásznon tűnt ki kivételes tehetségével, hanem a szinkronban is. Az ő hangján szólalt meg Antonio Banderas a Desperadoban, Brad Pritt a Trójában és a Harcosok klubjában, Viggo Mortensen A Gyűrűk Ura-trilógiában, de vele hallhatták először a nézők a 24 főhősét, Jack Bauert, dr. Wilsont a Doktor House-ban és A szökés bebörtönzött fivérét, Lincoln Burrows-t is.

A Szinkronikum Egyesült videójában a színművész családja mesél és emlékezik meg a 2008. január 30-án fiatalon elhunyt Selmeczi Rolandról.

A cikk folytatása...

"Még nagyon szomjazom a tudásra" - interjú Fekete Gáborral

2018. január 29. 13:51 - Malik Andrea

Fekete Gábor a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves zenés színész hallgatója, aki máris olyan szerepekben bizonyíthatja kivételes tehetségét, mint „A Pál utcai fiúk” Bokája, vagy Rádi „A padlás”-ból. Utóbbi darab utolsó próbája után beszélgettünk vele Pécsett.

fekete_gabor_4.jpgFekete Gábor mint Rádiós (fotó: Körtvélyesi László)

A cikk folytatása...

Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka lesz a Szegedi Szabadtéri Rómeója és Júliája

2018. január 25. 14:15 - Jasinka Ádám

Július és augusztus között rendezik meg idén a Szegedi Szabadtéri Játékokat. A Dóm téren felállított hatalmas színpadon és nézőtéren igazán különleges színházi élmény részese lehet a közönség. A rendezvényen mutatkozik be az Apáca Show, valamint a Hegedűs D. Géza rendezésében készülő Rómeó és Júlia, melynek ma ismertették a szereposztását.

szegedi18_romeo_es_julia.jpg

A Szegedi Szabadtéri Játékok egyetlen prózai előadásának, a Rómeó és Júlia két címszereplőjét Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka alakítják. A két fiatal színművész nem csak, hogy osztálytársak voltak a Színművészeti Egyetemen, hanem éppen az előadás rendezője, Hegedűs D. Géza volt az egyik osztályfőnökük. Mészáros Blanka a Katona József Színház, Vecsei H. Miklós pedig a Vígszínház társulatának tagja.

Júlia kérlelhetetlen szüleit Hegyi Barbara és Szabó Győző alakítják. Míg Szabó Győző már többször is játszott a Szabadtéri Játékokon, addig Hegyi Barbara idén először lép színpadra a Dóm téren. Tybalt szerepében Orosz Ákost, Mercutioként Hajduk Károlyt, Benvolioként pedig Józan Lászlót láthatjuk majd. Montague-né szerepében Igó Éva lép színpadra. Szabó Győző kivételével mindannyian a Vígszínház művészei.

Parist, a Júlia szerelmére vágyó, kissé öntelt nemest Hajdu Steve kelti életre, akit legutóbb A tanú című darabban láthattak a szegedi nézők. Lőrinc barátot Trill Zsolt alakítja, Júlia dajkáját pedig Szűcs Nelli játssza, mindkét művész a Nemzeti Színház társulatának tagja. Escalus herceg és Rómeó apjának megformálóját később jelenti be a fesztivál.

A Rómeó és Júliát július 27-én, 28-án és 29-én láthatja a közönség a szegedi Dóm téren.

Történetmondó egy rendőrállamban

Kritika A párnaember című előadásról

2018. január 16. 19:44 - Jasinka Ádám

Nem véletlen, hogy Martin McDonagh - bár neve kétségtelenül kevésbé ismert a hazai közönség számára - egyedi látásmódjával, húsbavágóan őszinte történeteivel és azok szereplőivel képes a színházban és a mozitermekben is hatni a nézőkre. McDonagh ugyanis nem csak drámaíróként, hanem 2008-as, „Erőszakik” címet viselő játékfilmje után rendezőként és forgatókönyvíróként is alkot.

aparnaember5.jpgPál András, Köles Ferenc és Schneider Zoltán (fotó: Toldy Miklós)

A párnaember, melyet 2016 tavaszán Szikszai Rémusz rendezésében mutatott be a Radnóti Miklós Színház, az író egyik több mint tízéves műve. A darab azonban egyáltalán nem poros, sőt nem túlzás mondanivalója miatt örök érvényűnek nevezni. Egy olyan műnek, ami minden országban, mindenféle társadalmi berendezkedésben szíven tudja ütni a közönséget.

A cikk folytatása...

A titkaimat magammal hordozom - Ónodi Eszter

2018. január 16. 16:59 - Malik Andrea

Ma este 23:10 perces kezdettel a VIASAT3 Lakástalkshow című műsorának Ónodi Eszter lesz a vendége, akit a Katona József Színház színművészeként, az Aranyélet Jankájaként, és persze a Valami Amerika című film legdögösebb tanárnőjeként ismerhetnek a legtöbben.

lab_6696_1.jpgÓnodi Eszter (Fotó: VIASAT3/Labancz Viktória)

A cikk folytatása...

Egerek és emberek: Fotók a Budaörsi Latinovits Színház legújabb előadásáról

2018. január 13. 15:43 - Jasinka Ádám

Január 13-án, szombat este lesz a Budaörsi Latinovits Színház legújabb bemutatója. A Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezésében készülő Egerek és emberek főbb szerepeiben Ilyés Róbertet, Böröndi Bencét, Bregyán Pétert és Dékány Barnabást láthatjuk. Az előadással kapcsolatos további részleteket ezen a linken találjátok.

Fotó: Jasinka Ádám

Dürrenmattot rendez a Spirit Színházban a Barátok közt egykori kreatív producere

2018. január 13. 11:11 - Malik Andrea

Január 23-án kerül bemutatásra a Spirit Színházban Dürrenmatt mai napig aktuális kérdéseket feszegető komédiája, a Fizikusok. A tudomány morális határainak kérdéseit boncolgató darabot Rozgonyi Ádám rendezi. Az ő neve az utóbbi években összefonódott az RTL Klubon futó „Barátok közt”-tel, mivel kreatív producerként dolgozott a sorozat mellett. Ádám számára nem ismeretlen a színházi terep, sőt 1998-ban az író egy másik művét, „Az öreg hölgy látogatását” is színpadra állította Psota Irénnel a főszerepben.

a_fizikusok.JPGKözépen Rozgonyi Ádám (Fotó: Lantos Zsuzsanna)

A cikk folytatása...

Megtartották a III. Richárd első olvasópróbáját a Radnótiban (galéria)

2018. január 12. 16:59 - Malik Andrea

Hétfőn tartották a Radnóti Miklós Színházban a február 17-én bemutatásra kerülő III. Richárd című darab első olvasópróbáját. Shakespeare egyik legtöbbet játszott klasszikusát a román származású amerikai Andrei Serban viszi színre, a címszerepben pedig Alföldi Róbertet láthatjuk majd. 

Fotók: Dömölky Dániel

A szereplők: Alföldi Róbert, Gazsó György, Kelemen József, Kováts Adél, László Zsolt, Martin Márta, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán, Sodró Eliza

Díjazzák az év innovatív művészeti projektjeit

2018. január 12. 10:38 - Malik Andrea

Még január 25-ig lehet voksolni 2017 legkreatívabb közösségi, művészeti vagy társadalmi kezdeményezésére a Highlights of Hungary közönségszavazásán. A kezdeményezés 2013-ban indult, és elsősorban arra törekszik, hogy kategóriák kikötése nélkül az adott év kiemelkedő hazai teljesítményeit kreatív értékalapon összegyűjtse és díjazza.

tunetegyuttes_sovirag_highlightsofhungary.jpgA Tünet Együttes Sóvirág című előadása 

A cikk folytatása...

A héten lesz a Budaörsi Latinovits Színház legújabb bemutatója

2018. január 10. 18:30 - Jasinka Ádám

Az Alföldi Róbert rendezte A sötétség hatalma után újabb bemutatójához érkezik a Budaörsi Latinovits Színház. Január 13-án, szombat este lesz John Steinbeck világhírű, és az író számára Nobel-díjat hozó Egerek és emberek című művéből készült előadás premierje, melyben egy állatmenhelyen élő kutya is szerepet kapott.

egerek_es_emberek_kozli4.jpgFotó: Budaörsi Latinovits Színház, Borovi Dániel

A cikk folytatása...