Kiderült, kik kapják idén a Szép Ernő-jutalom nevű drámairodalmi díjakat

2018. szeptember 18. 13:03 - deszkavizio

1984-ben, Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga alapította a testvéréről elnevezett irodalmi díjat. A Szép Ernő-jutalom odaítéléséről kuratórium dönt, és bár eleinte minden évben csak egy személyt díjaztak, az utóbbi időben két-három fő is részesül az elismerésben. A drámaírók között kiosztott díjat általában három kategóriában ítélik oda: az előző évadban bemutatott vagy nyomtatásban megjelent legjobb magyar dráma írójának, a legjobb "elsődrámás" vagy pályakezdő írónak és a drámaiírói munkásság vagy életmű elismeréseként.

szep_erno_jutalom_2018.jpgFotó: tasnadiistvan.hu, MTI és Hadik

A Szép Ernő-jutalom átadására minden évben szeptember 21-én, a magyar dráma napján (Az ember tragédiája ősbemutatójának napján) kerül sor. A díjat megnyerte többek között Weöres Sándor, Ottlik Géza, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Háy János, Nádas Péter és Lengyel Anna is. A Szép Ernő Kuratórium döntése alapján idén Tasnádi István (drámaírói életművéért és színházi munkájáért), Hajdu Szabolcs (drámaírói munkáiért és a Látókép Ensemble előadásainak létrehozásáért), valamint Závada Péter (első drámájáért, a Je suis Amphitryon és eredeti nyelvi világú átirataiért) kapja.

Forrás: szinhaz.org

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.