Bizonytalan a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2018/19-es évada

2018. szeptember 12. 19:03 - deszkavizio

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Tompa Gábor hétfői évadnyitó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 2018/19-es évad műsortervét az intézmény anyagi helyzetének bizonytalansága miatt csak javaslatként kezeli, és elsősorban a tavalyról elmaradt előadások színpadra állítására fog törekedni.

kolozsvari_cikk_1.jpgTompa Gábor (Fotó: Biró István)

Az első bemutatója szeptember 28-án Shakespeare A velencei kalmárja lesz a nagyteremben, ezt az Európai Színházi Unió újonnan megválasztott elnöke eredetileg márciusban rendezte volna. A második premier egy különleges, kísérleti vállalkozás, a Sipos Krisztina által vezetett projekt fiatalokkal készített fókuszcsoportos interjúkra alapozva készül, központi témája a felnőtté válás. Az Under Constraction munkacímen futó előadás bemutatója november elején lesz.

Az évad második felében a Fiatal rendezők pályázat nyertesei állíthatják majd színpadra produkcióikat, Leta Popescu In(vizibil), Ioana Paun Zsoldos és Andrei Majeri Las Meninhas című előadása mutatkozik be 2019 elején. Márciusban Henrik Ibsen Nóráját rendezi Botond Nagy, majd az évad végén Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatónője érkezik Kolozsvárra, hogy színpadra állítsa Frank Wedekind Luluját. Ezt követően elkezdődnek a Kurázsi mama próbái, Brecht klasszikusát Armin Petras értelmezésében láthatják majd a nézők, az előadás a Drezdai Állami Színházzal közös koprodukcióban készül.

kolozsvari_cikk_2.jpgKolozsvári Állami Magyar Színház (Fotó: Biró István)

A társulat több vendégjátékra is készül, októberben az Illegitim című előadás utazik a Tranzit Fesztiválra Szatmárnémetibe, majd Bukarestbe, ahol a Fest(in) pe Bulevard Nemzetközi Színházi Fesztivál programjában szerepel. Az Angyalok Amerikában az Országos Színházi Fesztiválon szerepel majd a hónap második felében. Novemberben kerül sor, immáron hatodik alkalommal a Kolozsvári Állami Magyar Színház saját rendezésű Interferenciák elnevezésű fesztiváljára, a kilenc napos találkozóra tizenhat előadás érkezik Európa számos országából. A idei téma az első világháború százéves évfordulójának alkalmából a Háborúk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.