Magyarországi ősbemutató főszerepét alakítja Gáspár Sándor

2018. szeptember 06. 18:16 - deszkavizio

A szeptember 3-i hivatalos évadnyitó előtt már négy előadás próbáit is megkezdték a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a napokban pedig egy újabb bemutató színpadra állításához fogtak hozzá a teátrumban. Egy hónap múlva, október 6-án láthatja először a közönség Sobor Antal, 2010-ben elhunyt fehérvári író, tanár és festőművész történelmi kisregénye nyomán készített előadást, a "Perelj, uram!"-ot.

perelj_uram_olvasoproba_1.jpgFotó: Maczkó Csaba

A műből Román Károly készített színpadi adaptációt, melyből a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendez előadást. A "Perelj, uram!" magyarországi ősbemutató, a története pedig az 1848-as magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert eseményt. A Fejér megyei Csákberény maroknyi lakóját elsőként éri a császári csapatok élén bevonuló Haynau lelki terrorja. Az emberek a megfélemlítés jegyében a falu református lelkészét és katolikus plébánosát egy "ős-koncepciós" perben elítélik és nyilvánosan kivégeztetik.

perelj_uram_olvasoproba_2.jpgJobb oldalt Gáspár Sándor (fotó: Maczkó Csaba)

Szikora János az olvasópróbán elmesélte, hogy Sobor Antal egy véletlennek köszönheti a "Perelj, uram!" című kisregényének megszületését. Sobort mint irodalomtanár hívták meg egy kulturális estre Csákberénybe, és ott a mellette ülő hölgy hívta fel a figyelmét a falu papjainak tragédiájára.

Szikszai János református lelkészt Gáspár Sándor alakítja, Manszbarth Antal katolikus plébánost Imre Krisztián játssza. A további szerepekben Fehérvári Péter, Egyed Attila, Kuna Károly, Kelemen István, Juhász Illés, Kozáry Ferenc, Kricsár Kamill és Kerkay Rita lesz látható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.