Sághy Tamás alakítja II. Andrást, az idei Koronázási szertartásjátékok főszereplőjét

2018. július 10. 16:45 - deszkavizio

Augusztus 18-án és 19-én mutatják be a hatodik Koronázási szertartásjátékokat, mely idén az Aranybullát is megfogalmazó II. András életét meséli el. Az egykori koronázótemplomnál, a Nemzeti Emlékhelyen felállított grandiózus szabadtéri színpadra a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendez előadást.

harmas_osztas_arnyekkal_koronazasi.jpgVarga Gabriella, Sághy Tamás (fotók: Vörösmarty Színház) és Osváth Judit (fotó: Éder Vera)

"Az előadásban II. András személyét és uralkodását három fontos motívum határozza meg. Az egyik a felesége, merániai Gertrúd meggyilkolása, a bűncselekmény, amely egész Európát sokkolta. A másik a közjogi értelemben egyedi és páratlan Aranybulla kiadása, ami a Magna Charta után az első igazi európai alkotmánynak nevezhető. A harmadik pedig, hogy ő volt Szent Erzsébet apja. E három fontos tematika képezi az idei szertartásjáték történetének gerincét" - mondta a sajtótájékoztatón Szikora János a szekesfehervar.hu beszámolója szerint.

Fotók: Simon Erika

Az idei Koronázási szertartásjátékok főszereplőjét, II. Andrást a Vörösmarty Színház színművésze, Sághy Tamás alakítja. Feleségét Varga Gabriella formálja meg, Szent Erzsébetet pedig a teátrum társulatának új tagja, Osváth Judit eleveníti meg a színpadon. Körtvélyessy Zsolt lesz a koronázó érsek, Mihályi Győző pedig a történet narrátora. Az előadás dramaturgja Matuz János, koreográfusa Horváth Csaba. A díszletet Szendrényi Éva, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte. A zenét pedig idén Szirtes Edina Mókus szerezte.

Az előadás rendezője mesélt még arról is, hogy látványvilágban idén is szeretnék a Nagyboldogasszony Bazilika "illúzióját" kelteni. A Koronázási szertartásjátékok most először kétpólusú lesz: az egyik helyszín az oltárrész, ahol a koronázás liturgiája játszódik, a másik, ettől távolabb eső, ahol Szent Erzsébet élettörténetének jelentősebb epizódjai jelennek meg. Szikora János emellett elárulta, hogy az idei mellett még három Árpád-házi király életét dolgozzák majd fel, a "sorozatnak" pedig 2021-ben III. Andrással lesz vége. A Koronázási szertartásjátékok záróeseményére az Aranybulla kiadásának 800. évében, 2022-ben kerül sor, amikor is egy nagyszabású, különleges előadással készülnek, melyben az összes Árpád-házi király megelevenedik majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.