Négy magyarországi ősbemutató, a 80 nap alatt a Föld körül és A vágy villamosa is várja jövőre a fehérvári közönséget

2018. június 10. 12:09 - Jasinka Ádám

Hamarosan elérkezik az idei színházi évad vége, és egyre több teátrum ismerteti, milyen bemutatókkal, különleges kínálattál várják a nyári szünetet követően a nézőket. A Thália, a Vígszínház, az Operettszínház, a Nemzeti Színház, az Újszínház, a József Attila Színház, a Spirit SzínházKarinthy Színház,a Magyar Színház és a Játékszín után a székesfehérvári Vörösmarty Színház következő évadának premierjeit is leleplezzük.

vorosmarty_szinhaz_evadismerteto_2018_5.jpg

"Az épület csak a burok, a színház az emberi kapcsolatok tégláiból épül fel" - mondta a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János az évadzáró társulati ülésen. A Jászai Mari-díjas érdemes művész 2012 óta vezeti a fehérvári teátrumot és regnálása alatt jelentős műfaji változáson ment (megy) keresztül a repertoár. Létrehozták hazánk "szervezetileg egyik legkonzervatívabb, ám mindenre és mindenki felé nyitott, jövőbe mutató színházi modelljét." Ennek egyik eredménye, hogy 97 ezer fizető nézőjük volt a 2017/18-as idényben, amit 383 előadással értek el és ez 97,43%-os látogatottságot jelent. Az eggyel korábbi évadban 83 ezer fizető néző mellett 94,53%-os eredményt produkáltak.

vorosmarty_szinhaz_evadismerteto_2018_3.jpgBalra Szikora János, a színház igazgatója, Mohácsi János és Szabó K. István

A társulati ülésen Szikora János bejelentette, hogy megszűnik a Vörösmarty Színház tánckara és megújult formában, nagyrészt ugyanazokkal a tagokkal fizikai színházi tagozatként működik tovább. Az igazgató ezek után átadta a teátrum éves díjait. Az évad legjobb színésze Tóth Ildikó lett, akit többek között a "Kartonpapában" és a "Jóembert keresünkben" is láthatunk. A színésznő nyerte tavaly a Vörösmarty-gyűrűt, melyet idén Varga Lili és Andrássy Máté vehetett át. Az évad dolgozója Dénes Ferenc díszítő lett.

vorosmarty_szinhaz_evadismerteto_2018_4.jpgA társulat

Az igazgató végül elmondta, hogy a tánckar megszűnése miatt távozik Blaskó Borbála, Gál Gergely és Gál Horváth Bernadett, új társulati tagként pedig Osváth Judit, Ballér Bianka és Kovács Tamás érkeznek. Végezetül pedig megköszönte mindenki munkáját, ugyanis egy rendkívül tevékeny, sűrű évadon vannak túl, és a következő idényben is számos újdonsággal várják a nézőket.

A 2018/19-es évad azért is lesz különleges, mert Székesfehérváron 1818-ban alakult meg Magyarország egyik legrégebbi játszóhelye, a Játékszíni Bizottság a vármegyei nemesség és a nemesi tisztikar összefogásával. Ennek 200 éves jubileumát ünnepli meg - az ország egyébként egyik legfiatalabb, önálló társulattal rendelkező színháza, a Vörösmarty Színház.

Nagyszínpad

Sobor Antal: Perelj, Uram! (ősbemutató)

A 2010-ben elhunyt fehérvári író, tanár és festőművész Sobor Antal történelmi drámája az 1848-as szabadságharc leverésének utolsó időszakában játszódik és a Fejér megyei Csákberény maroknyi, hősies népének küzdelmét eleveníti fel a császári zsoldosok rémuralma ellen, a szabadságuk és jogaik megőrzéséért. A falu két lázadó papját éjszaka tartóztatják le, s elhurcoltatásuk előtt végig kell nézniük leghűségesebb híveik durva sanyargatását, de ők ekkor sem válnak árulókká, holott sejtik, milyen sors vár rájuk.

Rendező: Szikora János

Esterházy Péter: Mercedes Benz (magyarországi ősbemutató)

Esterházy Péter utolsó darabját a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta. A két felvonásban játszott történelmi revüben Az ember tragédiájának keretjátékát megidézve az Úr fogadást köt Luciferrel. A fogadás tétje: elbukik-e a magyar történelem egyik legendás, évszázados családja, az Esterházy-család? Lucifer visszaforgatja az idő kerekét, és végigkísérjük a család történetét a 17. századtól a huszadik századig. A szellemi és nyelvi bravúrokkal teli családi történelmi előadásban felcsendül az Úr kedvenc slágere is, Janis Joplin "Mercedes Benze".

Rendező: Szikora János

John Kander - Fred Ebb - Bob Fosse: Chicago

A méltán világhírű musical közel negyven éve folyamatosan műsoron van szerte a világon. A siker titka: a szerzők boszorkányos módon elegyítették a fanyar társadalmi szatírát a káprázatos, buja revüvel. Roxie Hart egy nap besokall: hidegvérrel lelövi szeretőjét, a halálbüntetés elől pedig a legegyszerűbben úgy tud elmenekülni, ha az ördögien fondorlatos sztárügyvéd, Billy Flynn segítségével a címlapokon próbálja meg tisztára mosni magát. Ehhez azonban a férjgyilkosok királynőjének, Velma Kellynek is lesz egy-két szava.

Rendező: Horváth Csaba

Madách Imre: Az ember tragédiája 1.

A szerző örök érvényű remekművét, Az ember tragédiáját a Vörösmarty Színház fennállása óta még nem mutatták be. Különleges előadást szeretnének létrehozni, a drámai költeményt ezért négy rendező közösen viszi színre. Madách műve rólunk szól, mindannyiunkról, emberekről, akik belakjuk a teremtett világot, alakítjuk a történelmet, jóra törekszünk, majd elbukunk, örökös harcot folytatva a bennünk lakozó démonokkal, kétségekkel.

Rendező: Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János

Peter Shaffer: Black Comedy

Az Amadeus és az Equus szerzője kevéssel a szexuális forradalom előtt írta Black Comedy című bohózatát. Brian, a fiatal szobrászművész vendégségbe várja menyasszonyának katonatiszt édesapját, és ugyanezen az estén szeretné bemutatni alkotásait egy milliomos német műgyűjtőnek is. Egy váratlan áramkimaradás miatt azonban várt és nem várt vendégei a sötétben egyre inkább úgy kezdenek viselkedni, mintha tébolydából szabadultak volna.

Rendező: Mohácsi János

Jules Verne - Pavel Kohout: 80 nap alatt a Föld körül

Verne klasszikusát Pavel Kohout dolgozta át és megcsillan a darabban a jellegzetes „csehszlovák” humor is, amit Menzel filmjeiből ismerhetünk. A történet a klasszikus marad, vajon megnyeri-e Phileas Foggnak a fogadást és körbeutazza 80 nap alatt a Földet?

Rendező: Lendvai Zoltán

Titkos SMS-ek (magyarországi ősbemutató)

Rendező: Hargitai Iván

Kozák András Stúdió

Line Knutzon: Közeleg az idő

A fiatal dán drámaírónő abszurd komédiájának főhőse Rebekka, akinek harmincötödik születésnapjára összegyűlik a család. A fiatal nő úgy érzi, vele nem történik semmi, nincsenek álmai és vágyai, és a napi teendők helyett a világ megmentése a legfőbb célja. A körülötte lévők hasonlóképpen érzik magukat, szüleikkel ellentétben nincsenek különösebb nehézségeik, energiájukat nevetséges semmiségekre fecsérlik el, s így céltalanul hagyják, hogy az idő lassan eljárjon felettük.

Rendező: Szabó K. István

Tennessee Williams: A vágy villamosa

A fülledt és fojtott erotikájú történet egy periférián élő családot mozdít ki a mindennapok megszokott valóságából. A feleség testvérének váratlan megjelenése számtalan kérdést vet fel: élhet-e együtt három ember, amikor együtt élni veszélyes, egyedül élni pedig lehetetlen? El tudunk-e fogadni egy máshonnan jövő embert, akinek életvitele a mienktől eltérő? És egyáltalán, hogyan töltsük az életünket ezen a világon?

Rendező: Bagó Bertalan

Pelikán Kamaraszínház

Novák Eszter rendezésében magyarországi ősbemutatóként lesz látható Joël Pommerat Az én kis hűtőkamrám című színműve, amely a párizsi ősbemutatót követően megkapta a Moliére-díjat. Horváth Csaba két tanítványa mozgásszínházi eszközök felhasználásával mutatja be Az arab éjszaka és a Caligula című darabot. Az arab éjszakát Widder Kristóf, Camus abszurd drámáját Nagy Péter István rendezi. A gyerekeknek szóló darabok között van a következő évadban A sündisznó 1.A sündisznó 2. és a Társasjáték. Szintén a gyerekeknek szól két vendégelőadás, az Ágoston, avagy egér a felhők között (Ziránó Színház), illetve A két Lotti (a Budaörsi Latinovits Színház és a Múzsák Társulat közös előadása).

A jelenlegi előadások közül továbbra is műsoron maradnak a következő produkciók: A hülyéje, Régimódi történet, A Pál utcai fiúk, Isten pénze, Kafka a tengerparton, Halál Thébában, Kartonpapa, Szutyok, Jövőre veled ugyanitt 1., Mese a látóhegyről és tájelőadásban lesz látható: Pletykák, Balfácán vacsorára, Anconai szerelmesek, Herner Ferike faterja.

Forrás: Deszkavízió és Vörösmarty Színház

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.