Megtartotta a Nemzeti Színház évadzáró ülését Vidnyánszky Attila

2018. június 09. 17:00 - Malik Andrea

Tegnap tartotta évadzáró társulati ülését a Nemzeti Színház, melyet egy szomorú hír bejelentésével nyitott meg Vidnyánszky Attila. Király Nina, a nemzetközileg elismert színházi szakember, a Nemzeti külföldi kapcsolatainak szervezője, elhunyt. A vezérigazgató megrendülten beszélt kettőjük 20 éves szövetségéről, méltatta a kivételes tudású, csalhatatlan ízlésű alkotótársát.

nemzeti_evadzaro_7.jpgVidnyánszky Attila (Fotó: Jasinka Ádám)

Vidnyánszky Attila a továbbiakban ismertette az elmúlt év számadatait. A 2017/18-as évadban a 34 repertoáron lévő színdarab mellett 9 bemutatót tartottak, 83 befogadott produkciónak biztosítottak játszóhelyet, illetve a MITEM alatt 23 vendégelőadásnak adtak otthont. A 120.920 fős nézőszámot összesen 429 előadással érték el, melyek között belföldi tájelőadások és külföldi vendégjátékok is szerepeltek. Az igazgató beszélt arról, hogy ezek biztató, erőt sugárzó számadatok, főleg az idei évadra jellemző 98%-os látogatottság, mely az 5 évvel ezelőtti kinevezésekor mindössze 60% volt. Hangsúlyozta azt is, hogy továbbra is arra fognak törekedni, hogy a Nemzeti Színház ne egy egy évadban gondolkodó repertoárszínház legyen, hanem hosszú távú tervezéssel találja meg a helyét a budapesti kulturális életben, melyre jelenleg erősen jellemző a túlkínálat.

Az igazgató az 5. alkalommal megrendezett Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót az évad egyik legnagyobb sikerének könyveli el. 13 országból érkezett 22 társulat, akik 25 előadást mutattak be április 10-29. között, köztük olyan különleges produkciókkal, mint a Tunéziai Nemzeti Színház „Violence(s)” című darabja vagy az indiai Parvathy Batul együttese által bemutatott „Szerelmes énekek téren és időn túl – a bengáli Bauloktól” című előadás.

nemzeti_evadzaro_6.jpgVidnyánszky Attila, Csurka László, Mészáros Martin, Nagy Márk, Szép Domán és Herczegh Péter (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Vidnyánszky Attila új tagként köszöntötte Mészáros Martint, Szép Dománt, Herczegh Pétert, Nagy Márkot és a társulathoz visszatérő Csurka László érdemes művészt. Szeretettel köszönt el Nagy-Kálózy Esztertől, aki a következő évadtól máshol folytatja munkáját, illetve bejelentette azt is, hogy Tompos Kátya és Olt Tamás ugyan maradnak a Nemzeti Színház kötelékében, ám egy lazább szerződés keretében.

Végül a kerek születésnapok megünneplése után, kiosztásra kerültek a színház díjai. Ebben az évben a Sinkovits Imre-díjat, melyet a színészek szavaznak meg az évad legjobb alakítását nyújtó férfi színművészének Blaskó Péter kapta. Ennek a női párja, a Szörényi Éva-díj idén Nagy-Kálózy Eszterhez került. A Németh Antal-díjat az a művészeti munkatárs kapja, aki az évadban a legodaadóbban tevékenykedett a színház érdekében, a társulat ezt A. Szabó Magdának a Nemzeti Színház stratégiai igazgatójának ítélte oda. A Kulissza-díjat mindig az a háttérben tevékenykedő dolgozó kapja meg, aki munkájával az előadások létrejöttét segíti, a titkos szavazás alapján Fésűs Ani gazdasági munkatársat illette meg ebben az évben az elismerés. Végül átadásra került a Farkas-Rakó-díj is, amelyet a Pesti Magyar Színház és a Nemzeti Színház társulatai évente, felváltva szavaznak meg egy-egy tagjuknak, idén Farkas Dénes kapta a legendás vándorgyűrűt.

nemzeti_evadzaro_4.jpgFarkas Dénes, Blaskó Péter, Vidnyánszky Attila és A. Szabó Magda (Fotó: Jasinka Ádám)

Zárásként Vidnyánszky Attila beszélt a nyári vendégjátékokról, köztük az augusztus 18-i „Csiksomlyói passió”-ról, amely ingyenesen lesz megtekinthető a csiksomlyói nyeregben. A Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és neves erdélyi művészek közreműködésével létrejött előadás így végül hazatér.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.