Szilágyi Csenge is támogatja a Vöröskereszt "Empatika" elnevezésű kezdeményezését

2018. június 07. 18:06 - Malik Andrea

A Vöröskereszttől az elfogadás és az elfogadásra való érzékenyítés gondolata nem áll távol, innen is származik az Empathy Cafe & Bistro alapgondolata, amely azon túl, hogy charity kávézóként fog működni, azaz minden bevételével a segélyszervezet különböző jótékony projektjeit támogatja majd, arra is törekszik, hogy olyan közösségi teret hozzon létre, ahol fontos közügyek kapnak fórumot.

empathy_cafe_foto_varady_nikolett_4.jpgCsali Annamária, a Vöröskereszt kommunikációs vezetője (Fotó: Várady Nikolett)

„Úgy gondoljuk, hogy manapság amellett, hogy segítséget nyújtunk többek között a véradások szervezésével, szociális ügyekben és katasztrófa helyzetek idején, az is fontos feladatunk, hogy szemléletet formáljunk, hogy az emberek tegyék félre az előítéleteiket és próbáljanak meg közös nevezőre jutni. Ennek a kávézónak a fő mondanivalója pontosan ez. Üljünk egy asztalhoz, tegyük félre az előítéleteinket! – Fog bele a projekt ismertetésébe Csali Annamária, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője. – Azt szeretnénk, hogy ha valaki ide betér, a minőségi kulináris élvezetek mellett a segítségnyújtás nagyszerű érzését is megtapasztalja, hiszen fogyasztásával jó ügyeket támogat. Mindemellett a tervezett programjaink révén is segíteni kívánjuk az érzékenyítést, elfogadást.”

A hely tervezésekor kiemelten figyeltek a mozgás-, látás- és hallássérültek igényeire is. Kialakításra került egy indukciós hurok, ami a nagyothallók kommunikációját segíti, illetve olyan asztalokat használnak majd, amelyek a kerekesszékes vendégek számára is kényelmesek. Ezeket egyébként a „Hello Wood” készítette a kávézó számára teljesen ingyen, mint ahogy az egész projekt támogatói felajánlásokból, illetve a Vöröskereszt magántőkéjéből valósul meg, ez utóbbi szintén szabadon felhasználható támogatásokból adódik össze.

empathy_cafe_foto_varady_nikolett_3.jpgSzilágyi Csenge, a Vígszínház színésznője (Fotó: Várady Nikolett)

A kávégépük története sem mindennapi, egy úgynevezett „második esélyes” szerkezetre esett a Vöröskereszt választása, amely a milánói Second Chance Projekt keretén belül készült. Nem erőszakos bűncselekményeket elkövetett elítéltek újítanak fel használt kávégépeket, új esélyt adva ezzel a gépnek és önmaguknak is. Az Empathy kávéja pedig egy Costa Ricán élő magyartól, Bányai Lászlótól érkezik majd, a szekszárdi Kávé Háza és Tóth Sándor közreműködésével. Az étlapra elsősorban hazai alapanyagok kerülnek majd, a fő szempont az egészségtudatosság, de figyelnek majd a különböző ételintolerancia miatti igényekre is. Sőt egy igazi gasztro huncutságra is készülnek Bezerics Dani segítségével, aki egy régi magyar ételt is újragondolt az Empathy számára.

A kávézó első értékteremtő projektje az „Empatika”, melynek során 100 közismert és elismert embert kerestek meg, hogy ajánljanak fel egy-egy könyvet, amely lehet akár a saját szerzeményük, vagy egy olyan kötet, amelyhez valamiért erősen kötődnek, és írjanak bele néhány gondolatot az empátiáról. A projekt háziasszonyi teendőit Szabados Ágnes műsorvezető látja el, aki maga is sokat tesz az olvasásnépszerűsítésért, ezért is esett rá a Vöröskereszt választása. A kávézó közösségi könyvespolcán már több mint 70 könyv van, de várják a további felajánlásokat. „Az a tervünk, hogy az idézetek majd különböző módokon visszaköszönjenek a kávézóban, illetve azt is szeretnénk, hogy ezek az alkotások valahogy életre keljenek, tehát azon túl, hogy berakjuk a könyveket a közösségi könyvespolcra, ahonnan bárki leveheti és beleolvashat, felolvasóesteket, beszélgetéseket és interjúkat szeretnénk szervezni köréjük.”

empathy_cafe_foto_varady_nikolett_2.jpgSzilágyi Csenge, a Vígszínház színésznője (Fotó: Várady Nikolett)

Szilágyi Csenge, a Vígszínház fiatal színésznője is szívesen adja nevét a kezdeményezéshez, Boris Vian „Tajtékos napok” című regényével a kezében érkezik a találkozóra. „Azért ezt a könyvet választottam, mert ez a legrégebben futó előadásom, most már négy éve lesz, hogy játsszuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem padlásterében, Fehér Balázs Benő rendezésében. A gimnáziumban olvastam először, kötelező volt, nagyon ritka, hogy egy magyartanárban ennyi fantázia legyen, hogy egy ilyen regényt adjon fel. Akkor még nem tetszett, azt éreztem, hogy túl művészkedő. Aztán, amikor hozzányúltunk úgy, mint egy darabhoz, Fekete Ádám dolgozta át a szöveget, akkor teljesen beleszerettem. Ez lett az egyik kedvenc könyvem.” – meséli Csenge. Arra a kérdésre, hogy neki mit jelent az empátia, és mi az első gondolata a szó hallatán a következő választ adja: „Én a legtöbbet az empátiáról az anyukámtól tanultam, úgy hogy a legtöbbször észre sem vettem, hogy tanít, csak most értem meg felnőtt fejjel. Van olyan történetem, amire nem vagyok büszke. Falun nőttem fel, olyan 5 éves lehettem, még nem voltam iskolás, amikor a bújócskázós bandával hallottuk, hogy Mari, a „falu bolondja” táncol a kocsma előtt és sűrűn felhúzza a ruháját. Erre mindannyian odasereglettünk, és kinevettük őt. Hazamentem és elmeséltem a szüleimnek, hogy milyen vicces volt, erre ők azonnal leteremtettek, főleg anyukám, hogy ilyet nem szabad csinálni. Egy életre megtanultam, hogy nem nevetünk ki embereket azért, mert mások, mint mi, próbáljunk meg inkább segíteni rajtuk.”

Az Empathy Café a tervek szerint június végétől fogad vendégeket, nyáron csak hétköznaponként, majd később a tervek szerint hétvégente is. A kulturális és szociális programok szeptembertől indulnak be, de a nyár folyamán több kézműves workshopot is terveznek indítani, melyek során a résztvevők hozzájárulhatnak a kávézó berendezésének kiegészítéséhez. Figyeljétek Facebook oldalukat, hogy nyitás után minél előbb ellátogathassatok hozzájuk!

empathy_cafe_foto_varady_nikolett_1.jpgAz "Empatika" projekt közösségi könyvespolca (Fotó: Várady Nikolett)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.