Két alkalommal lesz látható Budapesten a Hippolyt, a lakáj

2018. május 17. 11:58 - Jasinka Ádám

1931-ben mutatták be a második magyar hangosfilmet, a Székely István rendezte Hyppolit, a lakájt. A Zágon István és Nóti Károly forgatókönyvéből készült film Eisemann Mihály zenéjével, és természetesen Kabos Gyula és Csortos Gyula játékának köszönhetően vált az egyik legnépszerűbb magyar filmmé, klasszikussá.

hippolyt_a_lakaj_vendegjatek.jpgSavanyu Gergely, Horváth Zsuzsa és Reviczky Gábor (fotó: Soproni Petőfi Színház)

A Hippolyt, a lakájt újból és újból kipróbálják színpadon, és a vígjáték örökzölden virul a nézők és a játszó színészek örömére. Legutóbb 2017 októberében, a Soproni Petőfi Színházban, a Pesti Magyar Színház koprodukciójában debütált Eperjes Károly rendezésében, és most májusban útra kel az előadás, és két alkalommal a főváros közönsége is megnézheti.

Május 22-én és 23-án a Pesti Magyar Színházban adják elő ezt a híres, talán minden magyar által ismert és szeretett komédiát, melyben szerepet kaptak a Kaposvári Egyetem diákjai is.

hippolyt_a_lakaj_vendegjatek_2.jpgSziládi Hajna és Reviczky Gábor (fotó: Soproni Petőfi Színház)

A darab tartalmát tekintve igazán egyszerű: Schneider Mátyás fuvarozó az egyik napról a másikra jómódú emberré válik. A könnyű élet élvezetét azonban megkeseríti, hogy úrhatnám felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni. Megjelenik hát Hippolyt. Az elegancia, a modor, a fentebb stíl, az úri lakáj, a manipuláció. Összekeverednek a társadalmi és a kényszerűségből erőltetett szerepek, a státuszok és a valódi értékek, és aki nevetséges az még nevetségesebb lesz.

Szereplők: Savanyu Gergely (Hippolyt), Reviczky Gábor (Schneider Mátyás), Horváth Zsuzsa (Aranka, a felesége), Maizác Stefánia (Terka, a leányuk), Mucsi Kristóf (Nagy András), Horányi László (Makáts, a főtanácsos), Habodász István (Makáts Csaba), Török Sára (Mimi, lokáltáncosnő), Simon Andrea (Mimi, lokáltáncosnő), Kádas Petra (Julcsa), Sziládi Hajna (Julcsa), Papp Attila (Tóbiás)

Forrás: Pesti Magyar Színház

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.