A nagy Ho-ho-ho horgász, görög stílusú komédia és történelmi dráma is lesz az Újszínház jövő évadában

2018. május 15. 16:29 - Jasinka Ádám

Hamarosan elérkezik az idei színházi évad vége, és egyre több teátrum ismerteti, milyen bemutatókkal, különleges kínálattál várják a nyári szünetet követően a nézőket. A Thália, a Vígszínház, az Operettszínház és a Nemzeti Színház után az Újszínház is leleplezte következő évadának premierjeit.

ujszinhaz_evadismerteto_2018_6.jpgViczián Ottó és Gregor Bernadett, az első bemutató főszereplői (fotó: Újszínház)

Az Újszínház a 2018/19-es évadban is igyekszik minden korosztályt megszólítani, és most is magyar klasszikus és kortárs szerzők műveiből készítenek előadásokat. A szezont egy vígjátékkal kezdik, melynek ismertették is a szereposztását. Ezt követi az egyik legnépszerűbb meséből írott zenés családi színdarab. Jövő év elején bemutatnak egy történelmi merényletsorozatot feldolgozó drámát, végül pedig egy komédiát állítanak színpadra, mely a klasszikus görög színjátszást veszi alapul.

Tersánszky Józsi Jenő -  A kegyelmesasszony portréja
vígjáték

"A kegyelmesasszony portréja" egy könnyed, franciás vígjáték nagyon is magyar jellegzetességekkel röpíti a közönséget az 1920-as és '30-as évek világába a némafilmek burleszk elemeivel. A pergő események egyik bonyolítója, Olga, a képkereskedő lánya, a másik pedig a kétes múltú, számító Lola. Hogy mi a közös kettőjük érdeklődésében? Természetesen a férfi: a rendkívül tehetséges, de elszegényedett festő. Az ő felesége Lola, aki minden pénzétől megszabadítja a művészt és arra ösztökéli, tálentumát váltsa a jól fizető giccsfestésre.

ujszinhaz_evadismerteto_2018_3.jpgLux Ádám és Vass György (fotó: Újszínház)

Olga pedig rajongva szerelmes a meg nem értett festő-zsenibe és minden erejével azon mesterkedik, hogy a piktor alkotásai értő és fizetőképes közönségre találjanak. A bonyodalom csak fokozódik, amikor Lolára szemet vet a gazdag és előkelő kegyelmes úr, aki azonban már jegyben jár egy rangban hozzá illő bárókisasszonnyal. Ez a szerelmi sokszög természetesen számtalan komikus helyzetet szül, melyek az aprólékosan kidolgozott, elrajzolt karaktereknek köszönhetően egyszerre kacagtatnak és elgondolkodtatnak.

Rendező: Csiszár Imre
Szereplők: Viczián Ottó (Dulder-Tűrő Ákos), Gregor Bernadett (Tűrőné, Palyák Lola), Lux Ádám (Hautfresser), Nemes Wanda (Hautfresser Olga), Vass György (Arnold), Szakács Tibor (Thorhafái Károly), Császár Angela (Palyákné), Timkó Eszter (Tsitseri-Borcho bárónő), Orosz Csenge e.h. (Tsitseri-Borcho Lenke), Csurka László (Botos igazgató), Brunner Márta (Botosné), Bordán Irén (Négyessy grófnő), Gyürki István (Tötyök bácsi, Hordár), Incze Máté (Zsorzs, Thorhafái inasa), Rumán Cintia (a bárónőék szobalánya), Darányi Ádám és Katona Zsolt (hordárok)
Stáb: Szlávik István (díszlet), Bártfay Rita (dramaturg), Kinczel József (koreográfia), Valkai Andrea (ügyelő), Ádám Dorottya (súgó), Ullmann Krisztina (a rendező munkatársa)
Bemutató: 2018. szeptember 28.

Csukás István - A nagy Ho-ho-ho horgász
zenés családi vígjáték

Ki ne ismerné a kedves horgászt és állandó partnerét, sporttársát, a kekec Főkukacot? Most történeteik fordulatos, kacagtató és tanulságos kalandokon át színpadi feldolgozásban is újraélhetőek. Van-e csábítóbb program, mint kint lenni a szabadban, a napsütésben, a jó levegőn, ahol csupa pozitív gondolata támad az embernek? Mert horgászni csak jó kedvvel, szívvel és lélekkel lehet.

ujszinhaz_evadismerteto_2018_5.jpgA mese népszerű rajzfilmváltozata, amit mindenki ismer

Csukás István neve fogalom a gyermek- és családi irodalomban. Hihetetlen életismerettel és szeretettel elemez, nagy pontossággal láttatja a világ jelenségeit, jellegzetes figuráit, miközben komolyan viccelve észrevétlenül a szépre, a jóra, az érdemesre tanít. Így játéknak fogható fel a valóság, megindító történetei által játszótérré válik az egész világ.

Rendező: Kökényessy Ági
Bemutató: 2018. november

Pozsgai Zsolt - A Vasgróf
játék a történelemmel

Tisza István gróf a magyar történelem egyik legviharosabb időszakában vállat politikai szerepet: miniszterelnöksége az első világháború kitörését megelőző időszakban kezdődött és rövid megszakítással folytatódott a háború évei alatt is. Már akkor is és most is erősen megosztotta a közvéleményt, sokan őt tartották a háborús politika megtestesítőjének, aki belehajszolta Magyarországot a hadbalépésbe. Emiatt több merényletet is megkíséreltek ellene, végül villájában, családja szeme láttára végeztek vele.

Politikai felelőssége és az ellene megkísérelt merényletsorozat ihlette Pozsgai Zsolt drámaírót a történet színpadi feldolgozására. A darab tényszerűen mutatja be a történelmi eseményeket, az összes ellene elkövetett támadást, emellett kísérletet tesz arra, hogy bemutassa Tisza Istvánt, az embert - szerelmi életén, baráti kapcsolatain keresztül.

Az abszurd hangvételű, modern sodrású drámában különös szemszögből láthatjuk a kor jellegzetes alakjait: Ady Endre például mint a vérbajtól eszét vesztett költő jelenik meg a műben, Csinszkát pedig számító és könnyűvérű művészrajongóként mutatja be. Ugyanígy szarkasztikus perspektívából ismerhetjük meg Károlyi Mihályt, Andrássy Gyulát, Apponyi Albertet.

Rendező: Kerényi Imre
Bemutató: 2019. február

Katona Imre - Arisztophanész madarai
komédia

Az ókori görög komédiaszerző Madarak című művének hatására írta Katona Imre a hetvenes évek egyik különös kultuszdarabját. Míg Arisztophanész eredeti műve a politikai kalandorság szatíráját fogalmazta meg, addig Katona darabjában az emberi világ mutatványos attrakcióként jelenik meg. Fonákjára fordított közmondások és szójátékok özöne alkotja a dialógusokat. A verbális tűzijáték a cirkusz porondján nyer megvalósulást: a játék összes szereplője bohóc, akik egy típustörténetet elevenítenek meg. Ám a típustörténet vitathatatlan sajátossága, hogy a tévelygő emberiség bármikor megismételheti azt. Így válik aktuálissá a darab minden korban és minden társadalomban.

A művet a 70-es években, az  Egyetemi Színpadon mutatták be először és akkoriban hatalmas szenzációt keltett. Nem ok nélkül, hiszen egy fiatalokból álló csapat megpróbálta kimondani azt, amiről még csak szót ejteni is lehetetlen. Alig egy évig mehetett a darab, majd az akkori rendszer betiltotta. Lázadás volt ez, a pártállammal szembeni szokatlan és vakmerő gesztus. Játék a tűzzel, incselkedés a veszéllyel.

Rendező: Katona Imre
Bemutató: 2019 tavasza

Forrás: Újszínház

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.