8 láb: Kovács Patrícia és Janka

Egy művész, egy kutya és egy riporter

2018. május 09. 15:02 - Jasinka Ádám

Cikksorozatunkban ezúttal rendhagyó módon, saját négylábú kedvencük társaságában kérdezzük a színészeket, kicsit elrugaszkodva a munkától, a hétköznapi teendőktől. Wunderlich József után most Kovács Patríciával beszélgettünk.

8lab_kovacs_patricia_janka3_uj.jpgFotó: Jasinka Ádám/Deszkavízió

Menhelyi, mentett kutya?

Igen, mentett kutya. Kilenc éve egy ismerősünk, Rónai Egon tévés műsorvezető megosztotta az interneten, hogy találtak a gyerekeivel egy kutyát, szörnyű állapotban, januárban, a fagyban. Az ő kutyájuk viszont nem fogadta be, ezért elvitték menhelyre.

Másnap elutaztunk megnézni, de nem engedték, hogy egyből hazahozzuk, két hetes karanténban, megfigyelés alatt tartották, hátha jelentkezik érte valaki, de látszott rajta, olyan borzalmas állapotban volt, hogy nem fog érte menni senki.

Bántalmazták?

Igen. Egy kötelet húzott maga után. Valószínűleg a Velencei-tónál lehetett kikötve egy fához. Miután bekerült a menhelyre, és az orvosok ellátták, kiderült hogy frissen szült, de a kölyköket már nem találta meg senki. Végül, amikor engedték, hogy elhozzuk, azt beszéltük meg, hogy ideiglenes befogadók leszünk. Nem tudtuk, hogy Károly, a vizslánk hogyan fogadja majd, de ahogy a példa is mutatja, velünk maradt.

Hány éves lehetett?

Olyan rossz fizikai állapotban volt, hogy nem tudták megmondani, de legalább egyéves lehetett akkor. Úgyhogy most, amikor megkérdezik, azt mondom, hogy tíz plusszos. Nem tudjuk sajnos a pontos életkorát, de csodálatos kutya lett belőle, maga a béke. Az elején voltak nehézségek vele, lényegében szocializálni kellett. Addigi életében csak rosszat kaphatott az emberektől, egyáltalán nem értette, hogy a kéz simogatni is tud.

8lab_kovacs_patricia_janka2.jpgFotó: Jasinka Ádám/Deszkavízió

Hogy szokott hozzátok?

Viszonylag hamar és nagyon könnyen. Ahogy megérezte, hogy nálunk jó helyen lesz, fokozatosan feloldódott. Ráadásul Károly vizslánk nagyon jól nevelt, okos kutya volt, és Janka elkezdte követni őt. Lényegében egy csomó dolgot tőle tanult el. Most viszont, hogy elváltunk a férjemmel, és elszakadt az újabb kutyánktól is, előjött rajta az öregkori szeparációs szorongás.

Konkrétan december ötödike óta nem voltunk távol egymástól, mindenhova jön velem, nagyon jól viselkedik, alkalmazkodik bármely társasághoz, csak nem lehet egyedül hagyni, mert akkor sírni kezd.

Ez hogyan derült ki?

Beköltöztünk az új lakásba, és nem is gondoltam, hogy bármi probléma lehet. Amikor az első nap hazaértem, szóltak a szomszédok, hogy nagyon sírt. Kikértem egy tréner tanácsát, aki azt mondta, hogy ilyen idős korban egy ekkora változást, hogy lakást is váltottunk és külön került kutya-társától, már nem tud feldolgozni. Janka mellett amióta velünk él mindig volt egy másik kutya is, így szocializálódott.

Ezért most viszem magammal. Jár szinkronizálni, a rádióba, próbákra, az előadások alatt az öltözőben ül, de szereti a játszótereket is. Teljesen nyugodt, de nem tud egyedül maradni a lakásban. Szerencsére szinte mindenhova beengedik, ha valahova mégsem, akkor két verzió van, vagy az anyukám vigyáz rá, vagy pedig megvár az autóban. Bár most ebben a melegben ez már nem opció.

Viszont meghálálja a társaságot, és nagyon könnyű vele. Például kifejezetten szeret tömegközlekedni. Ha azt mondanám neki, hogy most menjen veled, akkor menne. Minden helyzethez alkalmazkodik, csak legyen mellette valaki.

8lab_kovacs_patricia_janka1.jpgFotó: Jasinka Ádám/Deszkavízió

Ő volt az első kutyád?

Nem, nekem az az alapállapot, hogy van velem egy kutya. Szerintem nem lehet kutya nélkül élni. Meg szokták kérdezni, hogy szülés után voltam-e depressziós és mindig mondom, hogy nem, mert azzal, hogy kutyával nősz fel, megtanulod, milyen felelősnek lenni egy másik élőlényért, és hogy a szabadidőddel nem magad rendelkezel. Egy kutya olyan, mint egy örök 2 éves.

Nagyon örülök ezért, hogy az én gyerekem is kutyával nő fel, ez ad egy rendszert az életében, és tudja, hogy ha esik, ha fúj, le kell vinni Jankát, meg kell sétáltatni… Lakásban lakunk most is, és ennek ellenére ilyen nagytestű kutyáink voltak mindig.

A mozgásigényét ki tudjátok elégíteni?

Abszolút. Reggel útra kelünk, elvisszük Hannát az óvodába, utána megyek próbára, szinkronra, teszem a dolgomat, közben ebédelek, ahova engedik, bejön velem, majd délután megyünk a gyerkőcért és utána a játszótérre, majd pedig ha este előadás, akkor vagy jön velem, vagy pedig mennek a nagymamához. Egész nap mozgásban van. És akinek volt már mentett kutyája, az tudja hogy ezeknek az állatoknak minden nap egy ajándék.

8lab_kovacs_patricia_janka4.jpgFotó: Jasinka Ádám/Deszkavízió

Ki tudja, milyen traumákat élhetett át.

Szörnyűségeken mehetett keresztül. Szerencsére nem sok nyoma maradt mára. Az elején, amikor a beilleszkedést gyakoroltuk, szétrágott mindent és egy hangosabb szótól is összepisilte magát. Ebben volt valami nagyon riasztó. Belegondolni abba, miket élhetett át. Az alkalmazkodó készsége is ott gyökeredzik, hogy nagyon súlyos történet az övé.

Veletek aludt, alszik esetleg?

Nem, ezt nem is engedtem sosem. Nem is megy kanapéra sem.

Nem volt abból sosem probléma, hogy ilyen nagytestű?

Ebből nincs, abból viszont van, hogy az emberek félnek a fekete kutyáktól. Igyekszem menni menhelyekre önkénteskedni és segíteni mindenféle állatszervezetnek. Az a tapasztalat, hogy kis számban fogadják örökbe a fekete kutyákat, de nem csak a nagytestűeket nem, hanem még a kicsiket sem. Az emberek valamiért félnek a fekete színtől. Ha egy fekete kutya bekerül egy menhelyre, lehet szőrgombóc is, sokkal nehezebben talál családot. Van is egy Black Dog Day pont azért, hogy segítsék őket és felhívják rájuk a figyelmet.

Janka viszont annyira kedves, megérzi ha valaki tart tőle, és akkor ő nem erősködik. Ha te most nem simogatnád, nem érezné, hogy nyitsz felé, akkor nem is jönne ide, így viszont teljesen elérhető számodra és odaadja magát. Nagyon kutyabarát is. Balsai Móni és Mészáros Máté kutyájával sokat találkoznak a színházban és simán elvannak egymással. Nem lehet Jankával rosszban lenni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plumper_ 2018.05.10. 09:17:33

már megijedtem, hogy ezzel a nagy nyálas kutyával alszik...

2018.05.10. 09:44:08

@Plumper_: én is azt néztem, hogy csorog a nyála, de az csak a nyakörvön a karika, amire a pórázt kell csatolni :D
Elég elbaszott egy kép, ez kétségtelen. Profi fotós ilyet nem adna ki a kezéből.

Plumper_ 2018.05.10. 09:51:59

@hullajelölt88: végtelen undorító és taszító, amikor egy nő (nem Kovács P.) a nyáladzó-szőröző, büdös kutyájával vagy macskájával nyalakodik, vele és mellette él az ágyban is. az állatok ugyanis a fenekük nyalása után nem mossák meg a szájukat, hanem irány a nő arca. ennek 1.2 verziója, amikor a nő szingli, és nem érti, miért.

2018.05.10. 10:23:32

@Plumper_: végtelenül buta és rosszindulatú vagy. Megjegyzem, én még nem láttam olyan attrakciót kutyától, hogy a saját seggét nyalta volna.

Alex Lavour 2018.05.10. 10:29:04

Kedves Hozzászólók!
Ismeritek azt a szót, hogy természet? Vagy úgy gondoljátok, hogy az ember már kinőtt ebből? Hát nagy tévedésben vagytok. A természet pedig ilyen. Mindenesetre juhbeles virslit, tojást ne egyetek. Ja, és ne szexeljetek, mert nem steril a vagina, aztán meg a gyerekeiteket csókolgatjátok.
Komolyra fordítva: meghatóan kedves történet Patríciáról és kutyájáról. A való életről szól, nem a steril-hisztis,valóságtól elrugaszkodott gépemberekről.

Plumper_ 2018.05.10. 10:32:43

@hullajelölt88: akkor te még nem láttál kutyát működés közben!

kommentes nikk 2018.05.10. 10:39:33

KP a legjobb hazai milf, a sztori kedves, a kutya meg cuki.

2018.05.10. 16:50:35

@Plumper_: tényleg. Egy itt döglik a lábamnál. Előtte meg rendszeresen jártam menhelyre segíteni sétáltatásban. Meg ahol lehet, kutyák közé... de biztosan nem láttam. :D