"Nem vagyok a magam ura" - A Veszedelmes viszonyok debütál a Spirit Színházban

2018. május 05. 11:20 - Jasinka Ádám

A Veszedelmes viszonyok mondanivalója a mai napig aktuális, legyen szó hatalmi, politikai vagy kapcsolati kérdésekről. Megjelenik benne az érzelmi és lelki terror és az erkölcsileg torz, ámde befolyásos emberek világa, akik másokat használnak élő játékszerként.

veszedelmes_viszonyok_1.jpgHegyi Barbara, Varju Kálmán, Jantyik Csaba és Simonyi Krisztina (fotó: Spirit Színház)

Valmont, a gátlástalan nőcsábász fogadást köt Merteuli márkinéval, hogy az erényes és gyönyörű Tourveltnét elcsábítja. Egy valamivel azonban nem számol, hogy legfontosabb szabályát - soha ne légy szerelmes - nem fogja tudni betartani. A túlfűtött szenvedély, a más érzelmeivel való játszadozás és a játszmák egyre többeket magukkal sodornak. Helyzetek és szövevényes kapcsolati hálók titkos és torz története a Veszedelmes viszonyok, amelyben a főhős szakításkor csak így védekezik: „nem vagyok a magam ura." 

A történet eredetileg a 18. századi Franciaország erotikától túlfűtött világában játszódik, a hősök napjai a hatalmi játszmák és a gyönyörszerzés jegyében telnek. A Spirit Színházban Jantyik Csaba rendezésében ez kor azonban nem jelenik meg. „Szeretném kortalanná tenni a darabot, ezért sem díszletben, sem jelmezben, sem színészi játékban nem jelenítjük meg ezt a világot. A nézőkkel való viszonyunk időnként az olasz komédiák világát idézi: A színészek "kibeszélnek", és megosztják gondolataikat a nézőkkel" - meséli a rendező.

veszedelmes_viszonyok_2.jpgBorbáth Ottília és Telekes Péter (fotó: Spirit Színház)

A Veszedelmes viszonyok, melyből készült már Oscar-díjas filmfeldolgozás is, május 9-től látható a Spirit Színházban, majd augusztusban visszatér a teátrum nyári fesztiválján is.

Szereplők: Varju Kálmán (Valmont), Hegyi Barbara (Merteuil), Nagy Enikő (Tourvelné), Telekes Péter (Danceny), Tornyi Ildikó (Cécile), Simonyi Krisztina (Volangesné), Borbáth Ottília (Rosemondné)

Forrás: Spirit Színház

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.