A sziporkázó hazugságok hálójában

Páratlan páros ajánló

2018. április 12. - Jasinka Ádám

A kortárs bohózatok talán egyik legzseniálisabb szerzője a brit Ray Cooney. Színműveiben az események olyan gyors ütemben váltják egymást, többször is csúcspontra juttatva a jeleneteket, mintha egy színházi hullámvasúton ülnénk. A hasunk fel-le jár, de nem a rosszulléttől, hanem a teljes testünket rázó nevetéstől.

paratlan_paros_5.jpgRészlet az előadásból (fotó: Németh Melinda)

Ha még nem láttatok volna egy Cooney darabot sem színpadon, egy történetet talán minden magyar ismer tőle, ugyanis „Out of Order” című műve alapján forgatták Kern András és Koltai Róbert főszereplésével a máig legnézettebb mozifilmnek számító „A miniszter félrelép”-et.

paratlan_paros_3.jpgRészlet az előadásból (fotó: Dubniczki Attila)

De ennél is ismertebb, sőt, talán nevezhetjük Cooney legismertebb darabjának a „Páratlan párost”, melyet több mint harminc éven keresztül játszott sikerrel például a Madách Színház is. A darab története ha nem is tiszta mindenki előtt, a címével bizonyosan sokan találkoztak már, és fognak is még, ugyanis ezt választotta bemutatkozó előadásának a HeArt Társulat, mely április 6-án este tartotta a „Páratlan páros” premierjét a Fészek Művészklubban.

Cooney elképesztő tempóban hajtja darabjainak szereplőit, néha lélegzetvételnyi szünetet sem engedve a főszereplőknek, akiknek egyik hazugságból a másikba esve kell improvizálniuk, miközben minden füllentést jobb, ha észben is tartanak, hiszen bármikor szükség lehet arra, hogy tovább szőjék a megkezdett szálakat. Az a lendület, ami nem csak a szereplőket, hanem a nézőket is magával ragadja, mondhatnánk, elegendő garancia a sikerre, bárki is állítja színpadra a „Páratlan párost”.

paratlan_paros_4.jpgRészlet az előadásból (fotó: Németh Melinda)

Azonban amilyen nehéz egy drámát színpadra vinni, ugyanolyan kihívásokkal teli jól előadni egy komédiát, főleg ha abban ilyen mennyiségű szöveg található, aminek a nagy részét egymás szavába vágva mondják a szereplők. Ez pontos ritmusérzéket követel, egy baki ugyanis visszafordíthatatlanul megtörheti a varázst, annak a látszatát, hogy a szereplők ott, abban a pillanatban improvizálják az elhangzó őrületesen jó, kacagtató marhaságokat. Miközben a háttérben kemény munka eredménye ez a látszólagos könnyed rögtönzés.

Részlet az előadásból (fotó: Németh Melinda)

Szerencsére a HeArt Társulat első előadása jelesre vizsgázott, bár az első felvonásban kellett egy kis idő, mire bemelegedtünk, azonban a folytatásban, ahogy megnőtt az egy perc alatt elhangzó szavak száma és egy poént három másik, még sziporkázóbb követett, úgy lett a végére kivételesen szórakoztató, mondhatni tényleg páratlan páros.

Ray Cooney: Páratlan páros

Szereplők: Krajnik-Balogh Gábor (John), Krausz Gábor (Stanley), Kálmán Henrietta (Mary), Nagy Alexandra (Barbara), Gombos Krisztián (Troughton felügyelő), Korcsmáros András (Porterhouse felügyelő), Sipos András (Bobby), Szőke Dániel (riporter)
Stáb: Ungvári Tamás (fordító), Bródy Norbert (rendező)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.