Idén is megrendezik a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét

2018. március 17. 10:44 - Jasinka Ádám

Idén tavasszal, a tavalyinál korábban rendezik meg a Thália Színházban a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét. Április 18-22. között kilenc előadást láthat a közönség a nagy- és stúdiószínpadon, melyek központi témáját meghatározzák a női sorsok, az emberi kapcsolatok árnyalatai.

htmszsz3.jpgTévedések vígjátéka (fotó: Thália Színház)

A fesztivált a Szatmárnémeti Északi Színház előadása nyitja. Shakespeare "Tévedések vígjátéka" című művét a Harag György Társulat adja elő április 18-án a nagyszínpadon. Bonyodalom, humoros helyzetek, félreértések és két ikerpár, akik a pokoli játékból keresik a kiutat. Az előadás végére már a néző is csaknem az őrület szélére sodródik, a szereplőkkel együtt. Ugyanezen a napon, az Arizona Stúdióban a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház produkcióját, "A tavasz ébredését" láthatja a közönség.

htmszsz2.jpgLiliom (fotó: Thália Színház)

Április 19-én a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadása kerül bemutatásra a nagyszínpadon. A színház Molnár Ferenc egyik legismertebb művét, a "Liliom"-ot hozza el, melyben két, faluról városba költözött cselédlány keserves történetének lehetünk tanúi. Míg egyikük egy tisztességes, szerény férfit talál, a másik beleszeret egy agresszív, felelőtlen hintáslegénybe. A stúdióban a Zentai Magyar Kamarszínház "Autótolvajok" című előadását nézhetjük.

htmszsz5.jpgHedda Gabler (fotó: Rab Zoltán)

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem produkciója lesz április 20-án látható az Arizona Stúdióban, a Bruno Schulz novellái alapján készült "Augusztus". A nagyszínpadon pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadását, a "Hedda Gabler"-t láthatja a közönség. Ibsen művét a teátrum Tompa Miklós Társulata adja elő. Hedda szép és kiváltságos nő, akit miután házas lett, saját élethelyzete és munkájának élő férje is untatni kezdi. Önző idealizmusa azonban nemcsak fenyegeti a körülötte levőket, hanem egyenesen emberéleteket követel. A sajátját is beleértve.

htmszsz4.jpgPhaedra (fotó: Thália Színház)

Április 21-én Yasmina Reza "Az öldöklés istene" című művét mutatja be a stúdiószínpadon a csíkszeredai Csíki Játékszín, este a nagyszínpadon pedig a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadása, a "Phaedra" lesz látható. Jean Racine ógörög tragédia ihlette műve arra keresi a választ, bűn-e olyasvalakit szeretni, akit nem szabad. A tragikus küzdelem a címszereplő Phaedra lelkében zajlik, aki az egyik legnagyobb görög hérosz asszonya. Ő azonban már nem Thészeuszt, hanem valaki mást szeret.

htmszsz1.jpgKáosz (fotó: Thália Színház)

A fesztivál utolsó napján, április 22-én egy előadást, mégpedig a Kassai Thália Színház "Káosz"-át láthatja a közönség. Myka Myllyaho története három hétköznapi nő nem mindennapi csapdákkal teli életéről szól. Három habitus, három válasz az élet kihívásaira. A gátlásos tanítónő, a gyakorlatias újságírónő és a saját érzelmeit is nehezen kordában tartó pszichoterapeuta. Mindegyiküknek valahol elakadt az élete. Vajon tudnak-e segíteni egymáson azok a barátnők, akik a maguk bajaira sem igazán találnak megoldást?

Forrás: Thália Színház

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.