"Beleóvatosodunk az életbe" - Básti Juli volt a Portré vendége

2018. március 14. 10:52 - Jasinka Ádám

Básti Juli volt az RTL Klub Portré című műsorának legutóbbi vendége. A Centrál Színház színművészét Barabás Éva kérdezte a jelenleg játszott szerepeiről, pályája kulcspillanatairól, anyaságról és azokról a témákról, melyek jelenleg foglalkoztatják.

"Ez a legjobb a színészetben, hogy vadidegen emberekkel keresünk azonos pontokat és mindig találunk" - meséli a színésznő a "Nem félünk a farkastól" című előadás kapcsán, ahol a főszereplőnőt, Martha-t alakítja. Egy olyan nőt, aki indulatos, akinek a lelke mélyén pokol van és aki folyamatosan gyilkolja a párját.

szemle_bj_1.jpgRudolf Péter és Básti Juli a "Nem félünk a farkastól" című előadásban (fotó: Centrál Színház)

Mint kiderül a beszélgetésből, ezt a szerepet Básti Juli többször is visszautasította, legelőször azért, mert nagyon fiatal volt, amikor felkérték, játssza el. Úgy érezte, élete során később majd megtalálja újra ez a szerep, és így is történt többször is, de végig a megfelelő pillanatra várt. Szerinte ugyanis akkor lehet ezt igazán jól megcsinálni, ha azok, akik az előadáson dolgoznak, nagyon szeretik egymást.

A "Nem félünk a farkastól" egy nehéz előadás, és ráhatással van a színésznő egész napjára. Ám mint elmondja, a próbaszakasz sokkal nehezebb volt, hiszen akkor kellett leásni mélyre, megtalálni a megfelelő érzéseket, és ez vette igazán igénybe a lelkét és testét is. Ehhez képest az előadás bár nem egyszerűbb, mégis könnyebb.

szemle_bj_2.jpgBásti Juli a "Kísértetek" című előadásban (fotó: Jasinka Ádám)

Az ember fiatalon csodálatosan pontosan látja, hogy kompromisszumok, meghasonlás nélkül hogyan szeretné alakítani a sorsát, később azonban "sajnos óhatatlanul beleóvatosodunk az életbe, mert tudjuk, hogy mi mindennek vagyunk kitéve". Básti Juli ezért is szereti, hogy sok időt tölthet fiatalokkal, a gyermekeivel, mert rajtuk keresztül újból, teljesen más szemszögből látja a problémákat, a kérdéseket, a válaszokat és a világot.

Nagyon fontos számára, hogy meg legyen a szülő és a gyermek között a bizalom, az hogy ne telepedjen rá a gyerekére az ember, és ne csak mondja, mit kell tenni, hanem saját életével járjon előttük példaként. A művésznő azt is elmondta, ma már nem tudná elképzelni az életét a gyermekei nélkül.

Mesélt arról is, hogy egy színész számára minden nap elölről kell kezdeni, ez fárasztja igazán az embert. Hiszen annak a több száz nézőnek, aki aznap este beül a színházba - lehet hogy valaki életében először vagy utoljára - a legjobb élményt kell kapnia, és a színészeket a legjobb formájukban kell látniuk. Ezen pedig nem változtat az sem, ha az ember kap egy díjat, az csak egy pillanatnyi öröm, másnap újból kell kezdeni mindent.

Básti Juli mesélt még családjáról, arról hogy milyen volt a kapcsolata anyai nagymamájával, miért tartja őt erős, széplelkű embernek, valamint elárulta, számára nagyon sokat jelent, hogy férje, Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója döntései előtt meghallgatja az ő véleményét is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.