Visszatérnek a festmények ihlette meseelőadások

2018. március 08. 22:57 - Jasinka Ádám

Négy éve fut nagy sikerrel a Magyar Nemzeti Galéria összművészeti előadássorozata, a Textúra, melyben egy-egy kiállított mű ihletésében írott történetet láthatunk színművészek előadásában. Tavaly - hiánypótló jelleggel - a rendezvény kiegészült egy kimondottan gyerekeknek szóló produkcióval, mely idén tavasszal folytatódik.

minitextura_2018.jpg

A Mini Textúra a Budapest Bábszínház és a Pozsonyi Pagony kiadóval közösen létrehozott produkció. Az elsősorban a 7-12 éves kisiskolás korosztálynak és szüleiknek szóló előadások idén új és nagyobb helyszínen, a Magyar Nemzeti Galéria "A" épületének időszaki kiállítóterében a tavalyi négy után idén már öt jelenettel várják az érdeklődőket. A koncepció azonban változatlan: népszerű, kortárs meseírók készítettek egy-egy rövid történetet a Galéria gyűjteményében található valamely műtárgy ihletésében.

A jeleneteket a Budapest Bábszínház művészei adják elő. A Mini Textúra célja, hogy a bábszínházi formanyelv segítségével az öt mesében feltárja a festményekben rejlő történeteket, a gyerekekkel megszerettesse a képzőművészeti alkotásokat, utat mutatva azok értelmezéséhez, egyúttal megkedveltesse velük a múzeumba járást is.

A jeleneteket egyidőben adják elő, egy nap két alkalommal, délelőtt és délután. Az első két előadás március 25-én lesz, ezt követően április 8-án, 15-én és 22-én is várják a nézőket.

A Mini Textúra 2018 meséi és alkotói:

Csontváry Kosztka Tivadar - Sétakocsizás Újholdnál Athénban
Történet: Szabó Borbála - Szerenád
Rendező: Fodor Annamária
Játssza: Mórocz Adrienn

Bernáth Aurél - Reggel (Ablak)
Történet: Váradi Adrienn - Körforgás
Rendező: Andrusko Marcella
Játssza: Pallai Mara, Barna Zsombor

Korniss Dezső - Sárkényos
Történet: Harcos Bálint - A kis lovag és a sárkány
Rendező: Bercsényi Péter
Játssza: Semjén Nóra, Márkus Sándor

Szinyei Merse Pál - Léghajó
Történet: Kolozsi Angéla - A modell
Rendező: Jankovics Péter
Játssza: Kemény István

Ferenczy Károly - Plakátumok előtt
Történet: Gimesi Dóra - Vitéz László és a képtelen képrablás
Rendező: Ács Norbert
Játssza: Tatai Zsolt

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria és Budapest Bábszínház

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.