7 előadás, amit télen feltétlenül meg kell nézned

2017. december 23. 13:32 - deszkavizio

Elérkezett az iskolások által már oly régóta várt téli szünet, amikor nem csak a diákoknak, de vélhetően a szüleiknek is több szabadidejük jut a közös programokra, így talán a színházi előadásokra is.

teli_darabok8.jpg

A teátrumok az évadok során a legkülönfélébb darabokat viszik színpadra, melyek közül nem egy télen, vagy pontosan a karácsonyi időszak alatt játszódik. Egy ilyen előadás pedig nem is lehetne máskor aktuálisabb mint az ünnepek környékén, ezért összeállítottunk belőlük egy válogatást.

Az oroszlán télen

teli_darabok1.jpgGálffi László és Hernádi Judit (fotó: Pénzes Kristóf)

Az Orlai Produkciós Iroda legújabb bemutatója „Az oroszlán télen”, James Goldman világhírű színdarabja, mely bár a hazai színházkedvelő közönség számára talán nem ismeretlen, mégis felnőtt úgy több generáció, hogy budapesti teátrumban mégsem láthatta ezt az előadást. A történet a 12. században, Plantagenet Henrik uralkodása alatt, karácsony idején játszódik, az események mozgatórugója pedig a koronáért folytatott harc. Szikszai Rémusz rendezésében „Az oroszlán télen” pont annyira lett modern, amennyire az ma talán szükséges is, és a Hernádi Judit által a színpadon életre keltett Eleonóra királynénak köszönhetően olyan jóízűen nevethetünk, hogy érdemes is újranézni.

Hol látható: Belvárosi Színház (időpontok)
A főbb szerepekben: Gálffi László, Hernádi Judit, Schruff Milán, Mészáros Máté, Ötvös András, Horváth Illés, Szakács Hajnalka

Nóra - karácsony Helmeréknél

teli_darabok5.jpgKeresztes Tamás, Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka és Fekete Ernő (fotó: Kallos Bea/MTI)

Székely Kriszta első nagyszínpadi rendezését pontosan egy éve, 2016 decemberében mutatták be. A darab nem csak a közönség érdeklődésére tart számot (percek alatt elfogynak rá a jegyek), Ibsen klasszikusának ez a különös értelmezése kivívta a szakma elismerését is, számos díjat zsebelt be mind a rendezőnő, mind pedig a címszerepet játszó Ónodi Eszter. Nóra és családja a középosztálybeli feltörekvő család mintapéldája. Férje, Helmer (Fekete Ernő), a bankszférában dolgozik, gyermekeik szépek és jólneveltek, boldogan készülődnek a karácsonyra, ám ahogy egyre többet tudunk meg a szereplőkről, úgy derülnek ki a belső feszültségek és konfliktusok.

Hol látható: Katona József Színház (időpontok)
A főbb szerepekben: Ónodi Eszter, Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Pelsőczy Réka, Kocsis Gergely

Téli rege

teli_darabok4.jpgKováts Adél, Pál András és Gyabronka József (fotó: Dömölky Dániel)

Shakespeare klasszikusát márciusban mutatta be a Radnóti Színház, a főszerepben Martinovics Dorinával és Pál Andrással. Hermione és Leontes, Szicília királya és királynője, békében és boldogságban vezetik az országot, kisfiuk okos és egészséges, az asszony második gyermekükkel várandós éppen. Az idillt azonban megzavarja Polixenes látogatása, a bohémiai uralkodó hiába Leontes legjobb barátja, a féltékenység megrontja kapcsolatukat, és egy egész sor tragédiához vezet.

A darab Shakespeare legkomolyabb hangvételű műve, többször megfilmesítették, számos színpadi változata mellett még opera is készült belőle. Aki egy mélyebb, gondolatébresztő darab megtekintésével töltené valamelyik téli estéjét, annak ez a tökéletes választás.

Hol látható: Radnóti Színház (időpontok)
A főbb szerepekben: Bálint András, Pál András, Martinovics Dorina, László Zsolt, Gazsó György, Gyabronka József, Vilmányi Benett, Rusznák András, Schneider Zoltán

Tortúra

teli_darabok2.jpgBalázs Andrea és Árpa Attila (fotó: Karinthy Színház/Nagy István Dániel)

Stephen King az írott horror műfajának koronázatlan királya, számtalan zsigerig hatoló rémtörténet szülőatyja. Egyik legjobb regénye a Tortúra, a kétszereplős pszichothriller. A télen, hóval körülvett házban, kietlen és fagyos tájon játszódó történetben az egyetlen melegséget a főszereplőnő, a betegesen rajongó Annie Wilkes szemében látható eleinte csak parázsló, majd végül lángra kapó őrület adja. Balázs Andreát nézve egy másodpercre nem jut eszünkbe Kasszás Erzsi alakja és minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy fantasztikus színésznő, jelenléte uralja a teret, és még Árpa Attila játékát is képes elhomályosítani.

Hol látható: Karinthy Színház (időpontok)
A főbb szerepekben: Balázs Andrea, Árpa Attila

Isten pénze

teli_darabok3.jpgSzomor György mint Scrooge, és Németh Attila a háttérben (fotó: Éder Vera)

Talán mindenki hallott már Charles Dickens angol író klasszikus kisregényéről, a Karácsonyi énekről, és lelkileg sivárrá vált, az ünnepi időszakra egyáltalán nem fogékony, mogorva főszereplőjéről, az uzsorás Ebeneezer Scrooge-ról. Az Operettszínházban idén is színpadra állítják az élő zenekarra hangszerelt darabot, melyben a különleges látványvilágnak köszönhetően a kicsiket és nagyokat légies szellemvilágba repítik, ahol megszűnik a tér és idő dimenziója, ahol ami volt, ami van és ami lesz, az együtt létezik. Ahogy a történet során Scrooge, úgy talán az előadás végére mi is átértékeljük tetteinket, első felindultságban kimondott és utólag megbánt szavainkat.

Hol látható: Operettszínház (időpontok)
A főbb szerepekben: Földes Tamás/Szomor György, Szabó P. Szilveszter/Németh Attila, Szerényi László/Pálfalvy Attila, Simon Panna/Kardffy Aisha, Kerényi Miklós Máté/Veréb Tamás/Kocsis Dénes, Sipos Imre/Peller Károly/Miklós Attila, Lehoczky Zsuzsa/Kolti Helga

Családi játszmák

teli_darabok7.jpgSzikszai Rémusz, Kútvölgyi Erzsébet és Ötvös András (fotó: Toldy Gábor)

A Sam Holcroft által jegyzett komédiában mutatkozott be idén júniusban Kútvölgyi Erzsébet és Ötvös András a Belvárosi Színház színpadán. A darab 2015-ben a londoni Nemzeti Színházban ért el nagy sikereket, és szerencsére nem kellett rá sokat várnunk, hogy az Orlai Produkció is műsorára tűzze.

Edith és Francis karácsonyra hazavárják két fiúkat és családjaikat, akik természetesen ajándékokkal megrakodva és jókedvűen meg is érkeznek. Ahogy az lenni szokott, hamarosan kiderül, hogy melyik szereplő milyen egymásközötti és személyes konfliktusokkal küzd, de hogy ne csak egy egyszerű családi drámát kapjon a közönség, az alkotók egy különleges megoldással a cinkosaikká teszik a nézőket.

Hol látható: Belvárosi Színház (időpontok)
A főbb szerepekben: Ötvös András, Réti Adrienn, Járó Zsuzsa, Szikszai Rémusz, Kútvölgyi Erzsébet, Papp János, Csikász Ágnes

My Fair Lady

teli_darabok6.jpgAlföldi Róbert és Tompos Kátya (fotó: Horváth Judit)

A szeretet ünnepe körül nincs olyan színházkedvelő, aki ne nézne meg szívesen egy bájos, romantikus musical előadást, ezeknek a kritériumoknak pedig tökéletesen megfelel a Centrál Színház „My Fair Lady” című előadása. Alföldi Róbert Higgins professzorként karolja fel a téli hidegben is gyufaárusításra kényszerülő egyszerű tanulatlan lányt, Eliza Dolittle-t, akit a csodálatos Tompos Kátya formál meg. Az impozáns díszlet, a fantasztikus dalok, a rengeteg táncos, és a kiválóan éneklő színészek igazi tündérmesét varázsolnak a színpadra, a közel 3 órás darab tökéletes választás, ha felhőtlen szórakozásra vágyunk egy hideg téli estén.

Hol látható: Centrál Színház (időpontok)
A főbb szerepekben: Tompos Kátya, Alföldi Róbert, Cserna Antal, Magyar Attila, Borbás Gabi, Rada Bálint, Ódor Kristóf, Pálfi Kata, Szabó Éva, Mészáros András, Verebély Iván

Ha tetszett a cikk, tarts velünk a Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.