Trill Zsolt a gazemberséget választotta

III. Richárd kritika

2017. december 14. 22:47 - Malik Andrea

A 2017/2018-as színházi évadban csak decemberben tűzte először műsorára a Nemzeti Színház a III. Richárdot, sajnos nem sűrűn van lehetőségük ezt a darabot játszani. Ennek legfőbb oka a parádés szereposztás bonyolult egyeztethetősége, ám pont ettől válik kuriózummá az előadás, a nézők ritkán láthatják egy színpadon Eszenyi Enikőt, Trill Zsoltot, Hegedűs D. Gézát, és a kisebb szerepeket megformáló fiatal művészeket.

richard_1.jpgEszenyi Enikő, Trill Zsolt és Hegedűs D. Géza (Fotó: magyarteatrum.hu)

Az alkotó hármasnak nem ez az első közös munkája, ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei H. Miklós és Kovács Adrián együtt jegyezték az Athéni Timont az Ódry Színpadon, illetve a Liliomfit is a Budaörsi Latinovits Színházban.

Vecsei H. Miklós fordítója és dramaturgja is a darabnak. Vas István klasszikus szövegéhez képest sokat fiatalodott a textus, a leegyszerűsítésen túl sikerült több modern fordulatot és szójátékot is belecsempésznie, ettől sokkal élőbb minden sor, a nézők számára mindenképpen könnyebb a befogadás. Kovács Adrián zeneszerzőként többféle műfajból merít, az elektronikus zenétől Bachon át egészen a rapig tart a skála. Ezek közül néhány remekül illeszkedik a darab hangulatához, de akad olyan is, amelyik inkább kizökkenti a nézőket.

richard_2.JPGAz alkotók (Fotó: Toldy Miklós)

Ifj. Vidnyánszky Attila kétségkívül érdekes megoldásokat választ, a felfüggesztett világító korona, az alpinista felszerelés, a padlóra kiszórt föld, és a rengeteg csillogó ragasztószalag is megkapja a maga jelentését a darab végére. Ám valamiért mégis hiányérzet marad bennünk, mintha az említett eszközök nem egy irányba tartanának, többször elveszünk a három órás előadás végére.

Trill Zsolt teljesen megérdemelten vehette át idén a POSZT-on a legjobb férfi főszereplő díját, játéka az első perctől kezdve viszi magával a nézőt. „Ricsi” a klasszikus mondat átszabásával fel is hívja a figyelmünket arra, hogy mit várhatunk tőle: „Úgy döntöttem, hogy játszani fogok”, és így is tesz. Egy igazi showman lép a színpadra, mókázik szinte végig, és ehhez segítségül hívja a nézőt is, rózsát osztogat a hölgyeknek, és kikéri a véleményünket az uralkodásáról. Ehhez Dóra Béla és Patkós Márton a partnerei, a két fiatal művész talk show hangulatot generál pillanatok alatt. Egy percig nem érezzük, hogy a nemes gyilkosságok árán jut egyre közelebb a koronához.

richard_3.jpgTrill Zsolt, Dóra Béla és Patkós Márton (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Hegedűs D. Géza három szerepet is visz a darab során. Ő formálja meg Györgyöt, akit a nevéről szóló jóslat miatt kivégeznek a Towerben, majd Edwardként jelenik meg, és egy rendkívül emlékezetes jelenetben összebékíti a marakodó angol hatalmasokat. Bukása és halála után pedig Tyrellként láthatjuk ismét, aki kegyetlen bérgyilkosként kivégzi a trónörökösöket. Nagyon beszédes ez a szerepösszevonás, a művész hihetetlen finomsággal mutatja be, hogy a hatalom gyakorlóiból bármikor lehet véreskezű gyilkos.

richard_4.jpgHegedűs D. Géza (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Eszenyi Enikő hiába van jelen az első felvonástól, igazából csak akkor érkezik meg a darabba, amikor a szépségét és hatalmát fitogtató le-fel sétálgató uralkodóból a lánya életéért alkudozó anyává válik. A Trill Zsolttal közös jelenet egyértelműen a darab egyik csúcspontja.

A frissen végzett, vagy még az SZFE hallgatójaként részt vevő fiatal művészek remekül jelenítik meg a hatalmasokat körülvevő „köznépet”. Még nem tudni, hogy kinek az oldalára állnak, ám jelenlétükkel azonnal sejtetik, hogy minden rajtuk fog múlni.

richard_5.jpgEszenyi Enikő a fiatal színművészek között (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A III. Richárd Shakespeare egyik legtöbbet játszott darabja, mivel minden korban találhatunk áthallást az aktuális politikai helyzettel, hiszen a dráma a hatalom megszerzéséhez vezető útról szól. Ebben a feldolgozásban nem teljesen egyértelmű a mondanivaló, a néző kicsit magára van hagyva az értelmezéssel, de pont ezért ajánlom mindenkinek, nézzétek meg, #menjetekszinhazba.

Ha tetszett a cikk, tarts velünk a Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.