Nem esett messze az alma Ádámtól

Dán filmadaptáció a Radnóti Színházban

2017. november 29. 17:55 - Malik Andrea

A Radnóti Színház egy izgalmas projekttel indította a 2017/2018-as évadát, Anders Thomas Jensen mára már klasszikusnak számító „Ádám almái” című filmjét vitték színpadra. A rendező Szikszai Rémusz, aki nagyon otthonosan mozog a filmadaptációk világában, hiszen az idei Vidor-fesztiválon két díjat is kiérdemelt (legjobb nagyszínpadi mű, legjobb rendezés) Tarantino első művéből készített rendezésével, a „Kutyaharapás”-sal.

adam_almai1.jpgOlvasópróba, középen Szikszai Rémusz (Fotó: a Radnóti Színház Facebook oldala)

A cikk folytatása...

Idén korábban érkezik a színházi Mikulás

2017. november 29. 9:32 - Jasinka Ádám

Immár hagyománnyá vált, hogy az Orlai Produkciós Iroda minden december elején különleges akciót, Mikulás napi vásárt tart, melyen kedvezményesen lehet hozzájutni az előadásaikra szóló színházjegyekhez, és idén először a karácsonyi ajándékbérletükhöz is.

orlai_volegeny.jpgRészlet az Orlai Produkciós Iroda egyik előadásából, a Vőlegényből. (fotó: orlaiprodukcio.hu)

A Mikulás idén pár nappal korábban megérkezik, ugyanis december 2-n indul és két napig tart majd a Mikulás napi vásár. Az Orlai Produkciós Iroda előadásait több helyszínen, többek között a Belvárosi Színházban, a Jurányi Inkubátorházban és a Mozsár Műhelyben is játsszák, és idén a kedvezményes időszak alatt nem csak a helyszíneken, hanem online is lehetősége van az érdeklődőknek a jegyvásárlásra.

A kedvezményes jegyértékesítés december 2-án 0 órától indul és december 3-án éjfélig tart, és vagy az Orlai Produkció, vagy a Belvárosi Színház weboldalait érdemes böngésznie az érdeklődőknek. A decemberi és januári előadások listájáról és a kedvezmények mértékéről ide kattintva mindent megtudhattok.

Éjszakai kaland az Ódryn

Tajtékos napok kritika

2017. november 26. 13:13 - Malik Andrea

2014 márciusa óta van folyamatosan műsoron az Ódry Színpadon Boris Vian leghíresebb művéből íródott azonos című darab, a Tajtékos napok. A késői kezdés (22:30) megszokott itt, senkit nem riaszt el, teltház lesz. A közönség nagyon vegyes, ismert színészek, diákok, idősebb színházkedvelők egyaránt izgatottan várakoznak a lépcsőn.

tajtekos_napok1.jpgFotó: odryszinpad.hu

Ritkán találkozhatunk azzal, hogy a rendező minden egyes alkalommal aktívan közreműködik a nézők vezetésében, Fehér Balázs Benő márpedig ezt teszi. Mielőtt beengednének a Padlásra, néhány instrukcióval lát el minket, és ez végig így lesz, mozgatni fogja a nézőket az utolsó percig, aminek utóbb felismerve komoly jelentősége van.

A cikk folytatása...

Az Avantgarde nyílt próbáján jártunk

Nyílt napot tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem

2017. november 25. 8:44 - Malik Andrea

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ebben az évben is megrendezte az immár többéves hagyományra visszatekintő nyílt napját. Változatos programokkal vártak mindenkit, az érdeklődők bebarangolhatták az épület rejtett zugait, bepillanthattak színészmesterség órákra, és persze voltak nyílt próbák is. Mi a negyedéves zenés színész osztály munkáját figyeltük meg, miközben a vasárnap bemutatandó Avantgarde című darabon végezték az utolsó simításokat.

avantgarde_nyilt_proba1.jpgNagy volt az érdeklődés a nyílt napon (Fotó: Facebook)

A cikk folytatása...

Angol királyné lesz Hernádi Juditból

2017. november 23. 16:51 - Jasinka Ádám

Karácsony előtt pár nappal debütál az Orlai Produkciós Iroda új drámája, James Goldman "Az oroszlán télen" című darabja Gállfi Lászlóval és Hernádi Judittal a főszerepben.

az_oroszlan_telen2.jpgSzikszai Rémusz, Schruff Milán és Hernádi Judit az előadás próbáján. (fotó: Takács Attila)

A cikk folytatása...

Születésnapi köszöntő: Törőcsik Mari

2017. november 23. 12:17 - Malik Andrea

„Nem az adónak kell elindulnia a kapó felé, hanem fordítva, szóval nekem, a színésznek kell magamhoz vonzanom a nézőt” - mondja ezt Törőcsik Mari a Bérczes László által jegyzett beszélgető könyvben, mely idén márciusban jelent meg.

torocsik_1.jpgFotó: legacymedia.port.hu

A Nemzet Színészének egy egész országot sikerült magához vonzania, mert hosszú pályája alatt biztosan eljutott minden magyar emberhez legalább egy filmje, színházi alakítása, vagy akár egy vele készült interjú. Akik szeretnék a több mint 60 éves pályafutása legújabb munkáját látni, azok most a mozikban találkozhatnak vele, mivel főszerepet játszik Mészáros Márta nemrég bemutatott filmjében, az „Aurora Borealis – Északi fény”-ben.

A cikk folytatása...

Születésnapi portré: Alföldi Róbert

2017. november 22. 12:52 - Malik Andrea

1967-ben született Kalocsán, Vajdai Ibolya és Alföldi Albert legidősebb gyermekeként. Gyerekkorát Ordason töltötte, a Bács-Kiskun megyei településen nevelte őt és két kisebb testvérét édesanyja és nagymamája.

Nagyon tudatosan készült a színészi pályára, a zenei általános iskolát a szentesi Horváth Mihály Gimnázium követte, ahol a drámatagozat tanulója lett. Érettségi után azonnal felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ám egy évet várnia kellett a tanulmányai megkezdésével, mivel előbb le kellett töltenie az egy éves katonai szolgálatot.

alfoldi_1.jpgFotó: nyugat.hu

A cikk folytatása...

Megrázó utazás József Attilával

Vecsei H. Miklós József Attila-estje

2017. november 19. 16:27 - Jasinka Ádám

A kis játszóhelyek, így a Vígszínház Házi Színpada is lehetőséget ad arra, hogy a közönséget és a színészeket a szó szoros és átvitt értelmében is közel hozza egymáshoz. Arra, hogy kevés eszközzel, akár csak pár kellékkel olyan mágikus atmoszférát teremtsenek az alkotók, melyben a közönség elemelkedik mindennapi életétől, és együtt lélegző, együtt rezdülő, formálható, befolyásolható anyaggá válik.

mondjad_atikam3.jpgFotó: Szkárossy Zsuzsa

József Attila életének egyes, kiragadott pillanataival, a fontosabbnak tartott verseivel tanulmányai során mindenki találkozott - ki csak futólag, ki mélyebben is megismerve a művészete mögött álló sorstragédiát, a költeményeiből előbukkanó belső vívódásokat.

A cikk folytatása...

Leszámolás a tabukkal

Nagy Dániel Viktor monodrámája

2017. november 15. 10:31 - Malik Andrea

Az Orlai Produkció számos társadalmi problémát feszegető projektet is életre hívott 2017-ben, ezek közül több érdekes monodrámának is játszóhelyet biztosított a Budán található Jurányi Ház. Az egyik a márciusban bemutatott Leszámolás velem, melyet Nagy Dániel Viktor ad elő.

leszamolas_velem1.jpg

Nagy Dániel Viktor (fotó: Takács Attila)

Az emeleten helyet kapó kamarateremben a művész már bent ül, amikor a nézőket elkezdik beengedni. Különleges hangulatba csöppenünk, már nem is külső szemlélődők vagyunk, azonnal résztvevővé válunk, és ez az érzés az előadás végéig bennünk is marad.

A cikk folytatása...