Születésnapi portré: Alföldi Róbert

2017. november 22. 12:52 - Malik Andrea

1967-ben született Kalocsán, Vajdai Ibolya és Alföldi Albert legidősebb gyermekeként. Gyerekkorát Ordason töltötte, a Bács-Kiskun megyei településen nevelte őt és két kisebb testvérét édesanyja és nagymamája.

Nagyon tudatosan készült a színészi pályára, a zenei általános iskolát a szentesi Horváth Mihály Gimnázium követte, ahol a drámatagozat tanulója lett. Érettségi után azonnal felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ám egy évet várnia kellett a tanulmányai megkezdésével, mivel előbb le kellett töltenie az egy éves katonai szolgálatot.

alfoldi_1.jpgFotó: nyugat.hu

Diplomázása után a Vígszínházhoz szerződött, ahol már az első évben eljátszhatta Rómeót Shakespeare klasszikusában. Hasonló nagy szerepek következtek egészen 2000-ig, amikor is úgy döntött, hogy szabadúszóként folytatja pályáját. Ekkor már nem csak kiemelkedő tehetségű színészként jegyzik, több sikeres rendezés is áll a háta mögött (Trisztán és Izolda, Hajlam, A Phaedra-story), így nem szűkölködik a megbízásokban.

alfoldi_2.pngFotó: femcafe.hu)

Országot ismertségét az RTL Klubon futó „Jó Reggelt!” című magazinműsornak köszönheti, 4 éven keresztül ébresztette a nézőket a Camponában található stúdióból. A televízió szerves része maradt a pályájának, szerepelt a Heti Hetesben, és Lucifer című önálló műsora is szép sikereket ért el.

Nemzetközi ismertségét számos külföldi munkájával szerezte, rendezett többek között New Yorkban (New York TheatreWorkshop), Prágában (DivadloNazábradlí), és Nyitrán (AndreyBagar Színház). Nincs olyan műfaj, melyben ne mutatta volna meg különleges kvalitásait, opera, videoklip, sőt még divatbemutató is szerepel rendezései között.

alfoldi_3.jpgFotó: nol.hu

2006 márciusától a Bárka Színház igazgatója, innen érkezik 2008-ban a Nemzeti élére. Az ottani munkássága nem mentes a botrányoktól, sokan támadják a szabados témaválasztásai miatt, és a távozását is komoly sajtófigyelem követi. Az utolsó előadások idején, melyek még az ő vezetése alatt futnak, teltházzal játszanak minden darabot, a rajongók a Bajor Gizi Parkban várnak minden este rá és a társulat tagjaira.

Karrierje következő mérföldkövének az X-faktor zsűri széke számít, két évadban is mentorként működik közre az RTL Klub tehetségkutató műsorában. Ugyancsak az RTL Klub tűzi műsorára az István, a király jubileumi, a rockopera megszületésének 30. évfordulójára készített különleges előadását, melyet megint csak rendezőként jegyez.

alfoldi_4.jpgFotó: veol.hu

Az utóbbi években ismét szabadúszóként tevékenykedik. Rendezett a Radnóti Színházban (Futótűz), a Weöres Sándor Színházban Szolnokon (Volpone), az Átrium Filmszínházban (Az őrült nők ketrece), de nevéhez fűződnek olyan nagyszabású munkák is, mint a Passió XXI vagy a Hegedűs a háztetőn, melyeket teltházzal játszottak a Papp László Budapest Sportarénában. Színészként láthatjuk a Centrál Színház My Fair Ladyjében Higgins professzorként, a már említett Átriumban pedig több darabja is fut folyamatosan (Egy, kettő, három; Vaknyugat; Igenis, miniszterelnök úr!).

alfoldi_5.jpgAlföldi Róbert "A sötétség hatalma" című előadás próbáján. (fotó: Borovi Dániel)

Hobbija is erősen kötődik a művészetekhez, évek óta fest, 1999. óta több sikeres önálló kiállítása is volt. Köztudottan nagy állatbarát, Rozi kutyája, mindenhová kíséri hűséges barátként. Csáki Judit eddig két interjú kötetet készített vele, az Alföldi színháza és a Magánügy is heteken keresztül a könyves eladási listák élmezőnyében volt. 2016-ban ő tartotta a PRIDE nyitóbeszédét.

alfoldi_6.jpgFotó: nyugat.hu

Pályáját és magánéletét évről évre nagyobb sajtófigyelem követi, ennek köszönhetően tisztelői és rajongói száma napról napra növekszik. Alföldi Róbert ezt fáradhatatlan alkotó tevékenységével hálálja meg. Jelenleg a Budaörsi Latinovits Színházban rendez Tolsztojt (A sötétség hatalma), februárban III. Richárdot játssza a Radnótiban, és nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon is találkozhatunk majd vele.

Nagy szeretettel kívánunk neki nagyon boldog születésnapot, és még nagyon sok hasonlóan sikeres és termékeny éveket!

Ha tetszett a cikk, tarts velünk a Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.