"Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim" - interjú Fesztbaum Bélával

2018. március 24. - Jasinka Ádám

Fesztbaum Béla a főiskola elvégzése óta, most már több mint húsz éve a Vígszínház színművésze. Számtalan előadásban láthatjuk: ő alakítja Témüllert "A Padlásban" és Rácz tanár urat "A Pál utcai fiúkban", önálló estjén meséli el Molnár Ferenc életét a Rózsavölgyi Szalonban, jelenleg pedig rendezőként és főszereplőként egy Ibsen-darabon dolgozik.

fesztbaum_bela_5.jpgFesztbaum Béla "A Pál utcai fiúk" című előadásban (fotó: Gordon Eszter/Vígszínház)

Az elmúlt közel tíz év számára a színház mellett tanulással és írással is telt. Tanulmányozta a Vígszínház történetét, valamint Molnár Ferenc életét és munkásságát, tavaly pedig megjelent a színház első igazgatójáról, Ditrói Mórról írt doktori dolgozatának könyvváltozata. Ezek mellett zenél is a nemrég alapított vígszínházi fiúzenekarban, valamint nem csak a színpadon, hanem a televízióban is láthatjuk. Ő játssza Jánost, a jelenleg harmadik évadában járó Csak színház és más semmi című magyar sorozat egyik szereplőjét.

A cikk folytatása...

Fesztbaum Béla a Rózsavölgyi Szalonban rendez

2018. március 23. - Malik Andrea

Április 5-én kerül bemutatásra a Rózsavölgyi Szalonban Henrik Ibsen norvég drámaíró sok kritikus által mesterműnek tartott Rosmersholm című darabja, amely 1886-ban íródott. "....mint minden igazi kiváló klasszikus mű, minden korban újra és újra megtalálja a helyét és képes rezonálni a közönséggel, tud értékes tartalmat adni, kérdéseket felvetni. A szereposztás pedig igazi áldás..." – nyilatkozta Fesztbaum Béla, a darab főszereplője és rendezője, a Deszkavíziónak.

rosmersholm_hir1.jpgLáng Annamária és Fesztbaum Béla (Fotó: Rózsavölgyi Szalon)

Az említett szereposztás valóban különleges, Kútvölgyi Erzsébet, Láng Annamária, Gyabronka József, Lukáts Andor, és Zrinyi Gál Vince lesznek a főszereplő partnerei a politikai, vallási és morális problémák közötti útkeresésben. A darabról bővebben az oldalon holnap megjelenő interjúban olvashattok, kövessetek minket, és #menjetekszinhazba!

Budapesten is bemutatják a Parti Nagy Lajos átiratából készült abszurd vígjátékot

2018. március 23. - Jasinka Ádám

Tavaly tavasszal Molière "Tartuffe"-jét mutatta be saját produkcióként a szegedi Regionális Összművészeti Központ. A darabot Herczeg T. Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója rendezte, Parti Nagy Lajos nyelvi leleményekkel dúsított átiratát felhasználva. A klasszikus történetből abszurd komédia született, melyet idén áprilisban a budapesti közönség is láthat.

tartuffe_juranyi_vendegjatek.jpgFotó: Dusha Béla

A cikk folytatása...

Megjelent a Budapesti Tavaszi Fesztivál történetének első magazinja

2018. március 23. - Jasinka Ádám

Közép-Európa egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata az immáron harmincnyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Tavaszi Fesztivál. Március 30. és április 22. között idén is a hazai, illetve a nemzetközi kulturális élet legjobbjai készülnek a főváros különböző helyszínein különleges produkciókkal.

btf_magazin2.jpgFotó: Felvégi Andrea

A fesztivál történetében idén először jelent meg olyan magazin, melyben a közönség exkluzív olvasmányokkal hangolódhat a legfontosabb előadásokra, koncertekre, kiállításokra. A 64 oldalas, magyar és angol nyelvű kiadvány ingyenes, és a fesztivál helyszínei mellett a fővárosi turisztikai központokban és hotelekben is elérhető, mintegy 15 ezer példányban.

A fesztivál magazinja emellett online is átlapozható, ezen a linken érhető el.

A Katona József Színház tavasszal leköszönő darabjai

2018. március 23. - Malik Andrea

A színházak minden tavasszal, közeledve az évad végéhez, bejelentik, hogy mely darabokat veszik le a repertoárjukról, helyet adva ezzel a következő év bemutatóinak. Nincs ez másképp a Katona József Színháznál sem, idén három előadástól köszönnek el.

katona_lekoszono_2018_tavasz3.jpgNagy Ervin, Jordán Adél, Bezerédi Zoltán és Fullajtár Andrea (Fotó: Horváth Judit)

A cikk folytatása...

Idén is átadják a Psota-díjat a Rózsavölgyi Szalonban

2018. március 22. - Malik Andrea

Március 27-én 11 órakor kerül megrendezésre a Rózsavölgyi Szalonban a Psota-díjátadó, immáron második alkalommal. Az Almási Éva kezdeményezésére két éve létrejött Psota Irén Alapítvány kurátorai minden évben annak a színésznőnek ítélik oda az elismerést, aki színpadi sokszínűségével, tehetségével és kiemelkedő képességeivel méltó a Psota örökséghez. A pénzjutalommal is járó díjra minden magyarországi színház jelölheti előadóit, akik közül Almási Éva, a Nemzet Színésze, Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, dr. Hazai Kinga, az alapítvány elnöke, Ungvári Tamás, Széchenyi-díjas irodalomtudós, dr. Lantos Endre, főorvos és Dr. Langer János, ügyvéd választja ki az adott év kitüntetettjét. 

psota_iren_dij.jpgPsota Irén (Fotó: Keleti Éva)

Az idei díjazottat Hirtling István színművész méltatja, a műsor vezetője Ozsgyáni Mihály színművész lesz, melyben fellépnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatói, Ladányi Júlia és Brasch Bence is.

Izgalmas táncelőadás készült Csehov Három nővéréből

2018. március 21. - Malik Andrea

Március 22-én különleges táncelőadást láthatnak az érdeklődők a Várkert Bazárban, Csehov klasszikusát, a Három nővért, a Budapest Táncszínház művészei mutatják be a Nemzeti Táncszínház szervezésében. Sághy Alexandra, az alkotás koreográfusa elmondta, hogy nem szeretett volna cselekmény központú előadást. „Végig gondoltam, hogy mit jelent számomra ez a mű, elkezdtem kulcsszavakban gondolkodni, amelyek betódultak az agyamba a darab kapcsán. Elemzéseket is olvastam róla, de mindeközben hagytam magam elrugaszkodni az alapműtől.” – nyilatkozta az alkotói folyamatról. Kovács Benjámin, a produkció zeneszerzője, az említett kulcsszavakat megragadva alkotta meg a kevés hangszert alkalmazó zenei kíséretet. Kettőjük közös munkája egy teljesen új formanyelvet hozott létre, igazán izgalmas előadás vár a nézőkre, ne hagyjátok ki, #menjetekszinhazba!

Eltűnik a határ a színpad és a nézőtér között - Interjú Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval az Ördögkatlan Fesztivál megálmodóival

2018. március 20. - Malik Andrea

Idén 11. alkalommal kerül megrendezésre az Ördögkatlan Fesztivál, az az összművészeti alkotásokat felvonultató öt napos rendezvénysorozat, ami évről évre bebizonyítja, hogy "Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete." (Hundertwasser) Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval beszélgettünk arról, hogy kettőjük álmai milyen különleges produkciókban valósulnak meg, és hogy ezek az álmok hogy ihletik meg a résztvevő alkotókat. 

ordogkatlan_interju5.jpgKiss Mónika és Bérczes László (Fotó: Ördögkatlan Fesztivál)

A cikk folytatása...

A Radnóti Színház májusban leköszönő színdarabjai

2018. március 20. - Malik Andrea

Májusban három darab is lekerül a Radnóti Színház repertoárjáról, két Shakespeare és egy Tennessee Williams dráma. Ebben valószínűleg szerepe van az ingatlan szomszédságában hamarosan induló bontási és építési munkálatoknak is, hiszen a nagyszínpadot igénylő díszletek szállítása ezen a területen keresztül zajlott eddig, és a fent említett három előadás kellékei pontosan ilyenek.

radnoti_lekerulo_darabok_2.jpgKováts Adél és Schneider Zoltán (Fotó: Koncz Zsuzsa)

A cikk folytatása...

Olyan, mintha egy Agatha Christie-krimiben lennénk

Ajánló az Ágytól-asztalig című előadáshoz

2018. március 19. - Jasinka Ádám

Budapest ismert szórakozó- és közösségi helyén hozták létre közel egy évvel ezelőtt a város egyik legújabb játszóterét, a Tesla Teátrumot. A különféle rendezvényeknek helyet adó épület legfelső emeletén működő színház művészeti vezetője Vas-Zoltán Iván rendező, producere pedig Sas Tamás filmrendező.

agytol_asztalig1.jpgFésűs Nelly (fotó: Tesla Teátrum)

A saját társulattal is rendelkező Tesla Teátrum előadásaiban olyan vendégművészeket is láthatunk mint Tímár Éva, Márton András, Földes Tamás, Beleznay Endre és Zöld Csaba. A repertoárban pedig találhatunk drámát, groteszk játékot, pszichothrillert és komédiát is. Ez utóbbi Neil Simon „Ágytól-asztalig” című műve.

A cikk folytatása...