Fájdalmak éhgyomorra

Dühöngő ifjúság - kritika

2018. március 16. - Malik Andrea

Ma este tartja az Orlai Produkciós Iroda John Osborne Dühöngő ifjúság című klasszikusának bemutatóját a Belvárosi Színházban, ám a Deszkavízió szerkesztősége a tegnapi sajtóbemutatón már láthatta a darabot. A felkavaró hatású előadásra már most alig lehet jegyet kapni.

duhongo_ifjusag3.jpgSzabó Kimmel Tamás és Kovács Patrícia (fotó: Takács Attila)

A cikk folytatása...

Esztergályos Cecília és Tordai Teri is Kossuth-díjat kapott

2018. március 16. - Jasinka Ádám

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adták át az állami kitüntetéseket. Jászai Mari-díjat, Érdemes és Kiváló Művész elismerésben részesült több színész is, tegnap pedig átnyújtották a Kossuth-díjakat is.

kosssuth_dij_2018.jpgEsztergályos Cecília és Tordai Teri (fotók: Koszticsák Szilárd/MTI)

Az 1948-ban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc centenáriumán alapított Kossuth-díj a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetés. A díjat idén tizenöt művész kapta meg, köztük két színész is.

A cikk folytatása...

"Egy színész nem link, nem szabad, hogy az legyen" - interjú Balsai Mónival

2018. március 15. - Jasinka Ádám

Március elején volt a "Delila", a Centrál Színház legújabb darabjának bemutatója. Molnár Ferenc bűbájos humorú komédiája elvarázsolta a közönségét. Balsai Móni játssza a történetben Marianne-t, azt a nőt, aki házassága megmentése érdekében beveti minden fortélyát.

balsai_moni_interju1.jpgBalsai Móni a "Delila" című előadásban (fotó: Horváth Judit/Centrál Színház)

A színésznőnek rövid időn belül ez volt a harmadik bemutatója: az Alföldi Róbert rendezte "A sötétség hatalma" és a Rózsavölgyi Szalonban játszott pszichothriller, a "Valentin nap éjszakája" után. Balsai Mónival a "Delila" premierjének reggelén beszéltünk: elmesélte milyen volt a próbafolyamat és milyen érzés egy újabb Molnár Ferenc által írt darabban szerepelni. Beszélgettünk arról is, milyen élmény úgy játszani egy előadást, ha nagyon közel ülnek a nézők, valamint hogy nem ijesztő-e egy dráma próbája?

A cikk folytatása...

A Macskadémon - albérleti revü a Kálmán Imre Teátrumban

2018. március 15. - Malik Andrea

Március 16-án kerül sor az Operettszínház új játszóhelyén, a Kálmán Imre Teátrumban, a Macskadémon című „horror vígoperett” bemutatójára. A szöveget Karafiáth Orsolya jegyzi, aki elmondása szerint a karaktereket a környezetében élőkről mintázta, a főhősnő megformálásakor pedig saját emlékeket és élményeket is beleszőtt a történetbe. A darab zeneszerzője, Bella Máté, sokféle stílusból merített, minden szereplőnek saját zenei világot álmodott meg. 

macskademon_hir1.jpgA Macskadémon szövegkönyve (Fotó: Gordon Eszter)

A cikk folytatása...

Alvósejt a házasságban

Visszavonulás - kritika

2018. március 14. - Malik Andrea

2017 novemberében mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban William Nicholson kortárs szerző Visszavonulás című darabját Valló Péter rendezésében. Az író, akit egy korábbi színművének (Árnyékország) filmes adaptációjáért Oscar-díjra is jelöltek, szülei válásának történetét dolgozta fel, melyben szereplőként ő maga is megjelenik.

visszavonulas_6.jpgPorogi Ádám és Rátóti Zoltán (Fotó: Éder Vera)

A cikk folytatása...

Két filmadaptációt és egy klasszikus komédiát is színpadra állít a Thália

2018. március 14. - Jasinka Ádám

A múlt héten írtunk arról, hogy az épület felújítási munkálatai miatt hamarabb zárja az évadot a Thália Színház, valamint arról is, hogy öt előadás lekerül a repertoárról. Az új színházi idény a teátrum számára várhatóan október közepétől indul, és a kifutó produkciók helyére több újdonság is érkezik.

thalia_szinhaz.jpgFotó: thalia.hu

A cikk folytatása...

"Beleóvatosodunk az életbe" - Básti Juli volt a Portré vendége

2018. március 14. - Jasinka Ádám

Básti Juli volt az RTL Klub Portré című műsorának legutóbbi vendége. A Centrál Színház színművészét Barabás Éva kérdezte a jelenleg játszott szerepeiről, pályája kulcspillanatairól, anyaságról és azokról a témákról, melyek jelenleg foglalkoztatják.

"Ez a legjobb a színészetben, hogy vadidegen emberekkel keresünk azonos pontokat és mindig találunk" - meséli a színésznő a "Nem félünk a farkastól" című előadás kapcsán, ahol a főszereplőnőt, Martha-t alakítja. Egy olyan nőt, aki indulatos, akinek a lelke mélyén pokol van és aki folyamatosan gyilkolja a párját.

szemle_bj_1.jpgRudolf Péter és Básti Juli a "Nem félünk a farkastól" című előadásban (fotó: Centrál Színház)

Mint kiderül a beszélgetésből, ezt a szerepet Básti Juli többször is visszautasította, legelőször azért, mert nagyon fiatal volt, amikor felkérték, játssza el. Úgy érezte, élete során később majd megtalálja újra ez a szerep, és így is történt többször is, de végig a megfelelő pillanatra várt. Szerinte ugyanis akkor lehet ezt igazán jól megcsinálni, ha azok, akik az előadáson dolgoznak, nagyon szeretik egymást.

A cikk folytatása...

Borbély Alexandra besöpörte a Jászai Mari-díjat is

2018. március 13. - Malik Andrea

A mai napon, nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, és Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár átadta az állami művészeti és egészségügyi díjakat.

tenki_reka_jaszai_dij.jpgTenki Réka is megkapta a Jászai Mari-díjat (fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

A cikk folytatása...

Izgalmas road movie ősbemutatójára készül a Mozsár Műhely

2018. március 13. - Malik Andrea

A KV Társulat felolvasószínházi sorozatának részeként 2016 októberében került felolvasásra a Trafóban a Terike & Irén című kortárs magyar színdarab, amelyet a szakma és a közönség is nagy lelkesedéssel fogadott, így az alkotók úgy döntöttek, hogy egész estés előadást készítenek a szövegből. A Mozsár Műhely ad otthont az ősbemutatónak, amelyre április 21-én kerül majd sor, a darab rendezője Markó Róbert, és ő jegyzi a szöveget is Enyedi Éva dramaturggal együtt.

terike_es_iren.jpg

A 2016 augusztusában megtörtént valós esetet alapul vevő történet szerint két idős hölgy magukat NAV ellenőrnek álcázva felkeresett egy Budapest belvárosában található fodrászszalont, ahol póthajat próbáltak szerezni. A két főszereplő metsző humorú monológjai során egyre közelebb jutunk az abszurd eset mögött meghúzódó motivációhoz, választ kapunk arra, hogy mi vitt rá két tisztességes, idősödő asszonyt a látszólag értelmetlen bűncselekmény elkövetésére. A darabot Markó-Valentyik Anna, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina és Némedi Árpád játsszák. Ne hagyjátok ki ezt az izgalmas budapesti road moviet, #menjetekszinhazba.

A Nemzeti Színházban debütál a Sztalker Csoport előadása

2018. március 12. - Jasinka Ádám

Woyzeck a bűnös, aki ölt, vagy az a világ, amely gyilkossá tette?

Március elején tartotta a Nemzeti Színház új előadásának, az Egri csillagok bemutatóját. Pár nappal a premier után pedig meg is kezdődtek az újabb bemutató, a Woyzeck próbái. Georg Büchner töredékben fennmaradt művének új olvasatát, értelmezését az átlagemberről, a kisemberről, a kiszolgáltatott és magányos emberről az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós nevével fémjelzett Sztalker Csoport viszi színre a teátrumban.

woyzeck1.jpgIfj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A fiatal alkotógárda Büchner elementáris erejű szövegén keresztül saját kérdéseire keresi a válaszokat. Ma milyen világban élünk? Milyenné tesz bennünket a világ? Az ember ma is „hajótörésre” van ítélve, mint Woyzeck? Az előadás premierje április 10-én, a Kaszás Attila Teremben lesz.

A cikk folytatása...