6 város 6 színházának 6 előadása az idei Városmajori Színházi Szemlén

2018. április 20. - Jasinka Ádám

Idén nyáron is megrendezik a Városmajori Színházi Szemlét, melyen most is hat, nem budapesti színház hat legjobb zenés, szórakoztató előadása került a versenyprogramba. Június 15. és július 3. között olyan neves színművészek lépnek majd a Városmajori Szabadtéri Színpadra mint Jordán Tamás, Gáspár Tibor, Görög László és Csankó Zoltán.

varosmajori_szinhazi_szemle_1.jpgCsankó Zoltán "A vád tanúja" című előadásban (fotó: Győri Nemzeti Színház)

A versenyprogramot a szakmai csapat több mint félszáz, nem fővárosi kőszínházban látható előadásból válogatta össze. A válogató bizottságnak a minőség mellett figyelembe kellett vennie a városmajori színpad korlátozott technikai lehetőségeit is. A tematika azonban a régi, viszont a sötétebb tónusú, helyenként abszurd fekete humor kissé átszínezi a korábbi évek darabválasztását.

A cikk folytatása...

István, a király - Először Baján, majd ősztől az Operettszínházban

2018. április 20. - Jasinka Ádám

Harmincöt évvel ezelőtt, 1983 augusztusában mutatták be az "István, a király" című rockoperát, melynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét pedig Boldizsár Miklós "Ezredforduló" című drámája alapján Bródy János írta. A mai napig az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar zenés darab a jubileuma alkalmából újra színpadra áll, méghozzá most tavasszal a Győri Nemzeti Színházban, nyár végén pedig Baján.

istvan_a_kiraly_sajtaj_1.jpgFotó: Deszkavízió

A Budapesti Operettszínház társulata a Zikkurat Színpadi Ügynökséggel együttműködve augusztus végén, a Bajai Szabadtéri Játékokon mutatja be a legendás rockoperát, mely ősztől otthonra lel a fővárosban és az Operett műsorán lesz látható. A tegnap délután, a Kapisztrán téren található, Koronázási palástot mintázó dombormű előtt tartották az előadás sajtóeseményét, melyen ismertették az alkotókat és a bajai szereposztást.

A cikk folytatása...

Először dolgozik együtt Udvaros Dorottya és Zsótér Sándor

2018. április 19. - Jasinka Ádám

A múlt héten megtartották a Nemzeti Színház legújabb bemutatójának, "A gömbfejűek és a csúcsfejűek, avagy gazdag gazdaggal társul szívesen" olvasópróbáját. Az előadás rendezője Zsótér Sándor, aki jól ismeri Bertolt Brecht, a darab írójának stílusát, hiszen már tizennégy színművét állította színpadra, ebből hármat a Nemzetiben.

gombfejuek_olvasoproba_1.jpgAz olvasópróba (fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

"A gömbfejűek és a csúcsfejűek" nem tartozik a Brecht-kánonhoz - írja Ungár Júlia dramaturg a darabról. A tandrámák és az emigrációban született „nagy” darabok közti intervallumban született. De az emberi természet ugyanabban a gazdagságában mutatkozik meg, mint valamennyi darabjában. És az indulat, a valódi problémák szenvedélyes néven nevezése, hogy nyíljon már fel a szemünk, lássunk már tovább az orrunknál - az hamisítatlan Brecht.

"A gömbfejűek és a csúcsfejűek, avagy a gazdag gazdaggal társul szívesen" premierje május 24-én lesz és Udvaros Dorottya, Mátyássy Bence, Herczegh Péter e.h., Kristán Attila, Trokán Nóra m.v., Voith Ági m.v., Varga József, Nagy Márk e.h., Farkas Dénes, Söptei Andrea, Tóth László, Mészáros Martin e.h., Katona Kinga áll majd színpadra.

Forrás: Nemzeti Színház

Platinalemezes lett A Pál utcai fiúk

2018. április 19. - Jasinka Ádám

Másfél évvel ezelőtt, 2016 novemberében mutatta be a Vígszínház Molnár Ferenc regényéből készült zenés játékot, "A Pál utcai fiúk"-at. A darab sikere a premierje óta töretlen, és nem csak a fővárosban hallhatja a közönség Dés László és Geszti Péter dalait, ugyanis a Pannon Várszínház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház repertoárjában is szerepel az előadás.

puf_platinalemez.jpgFotó: Szkárossy Zsuzsa/Vígszínház

Tavaly ősszel játszották 100. alkalommal a Vígszínházban "A Pál utcai fiúkat" és most, fél évvel később félszáz előadással járnak előrébb. Április 18-án este láthatta a közönség a 150. fellépést, melyet követően a színészek és alkotók átvették a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségétől (MAHASZ) az előadás hanganyagának platinalemezét.

A Superbrands Magyarország kutatása alapján a Vígszínház idén is az egyik legnépszerűbb magyar márka lett. Az elismerést egy média- és marketingszakemberekből álló zsűri ítéli oda minden évben.

Forrás: Vígszínház

Humoros történet a kapuzárási pánikról

2018. április 18. - Malik Andrea

A Rózsavölgyi Szalon az évad utolsó bemutatójára készül, Florian Zeller francia regény- és drámaíró „A kulisszák mögött” című darabját Ördög Tamás rendezi, amelyet a Szentendrei Teátrummal közösen mutatnak majd be. Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra, Kardos Róbert és Vasvári Csaba négyese egy könnyed estére invitálja a nézőket, ám ahogy kihangosított gondolataikon keresztül egyre jobban megismerjük a szereplőket, rájövünk, hogy itt bizony komoly párkapcsolati kérdések merülnek majd fel. Az író kacagtató humorral és öniróniával mutatja be a kapuzárási pánikkal küzdő férfi és fiatal szerelme kettősét, akik hatására a vendégváró házaspár is kénytelen újragondolni kapcsolatát.

akulisszakmogott.jpgKardos Róbert, Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra és Vasvári Csaba (Fotó: Rózsavölgyi Szalon)

A premierre a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül kerül sor április 27-én Szentendrén, majd 29-én a Rózsavölgyi Szalonban.

Mi lett volna, ha nem a színjátszást választják?

2018. április 18. - Jasinka Ádám

A múlt héten mutatta be új előadását, a "Valódi hamisítványt" az Orlai Produkciós Iroda, és most egy újabb premiert ünnepelhetnek, ugyanis április 21-től játsszák a "Second life, avagy kétéletem" című vadonatúj darabjukat a Hatszín Teátrumban.

second_life_avagy_keteletem_proba.jpgJáró Zsuzsa, Ötvös András és Kovács Patrícia (fotó: Takács Attila)

„Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami, vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói” - áll a színlapon.

A cikk folytatása...

Az idei KULT50 megjelenését a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartandó beszélgetés vezeti fel

2018. április 18. - Malik Andrea

Április 20-án 17 órai kezdettel a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretén belül kerül megrendezésre az a kerekasztal beszélgetés, amelyet a Fidelio által életre hívott KULT50 kiadvány június 6-i megjelenésének szánnak felvezetésül. A magazin ismét 50 olyan alkotó portréját tartalmazza majd, akik az elmúlt másfél évben kiemelkedő művekkel tették le névjegyüket a színház, a zenész színház, a tánc, az irodalom, a klasszikus zene, a képzőművészet, a film, illetve a jazz- és folkzene területén. Az idei jelöltek közül a Fidelio szerkesztősége és a héttagú zsűri (Stuber Andrea, Veiszer Alinda, Winkler Nóra, László Ferenc, Fáy Miklós, Réz András, Zipernovszky Kornél) választotta ki a kiadványba bekerülőket.

kult50.jpgA tavalyi KULT50 kiadvány (Fotó: Kaszás Tamás)

A Trend és brand a kultúrában című esemény résztvevői Hernádi Judit színművész, Molnár Barbara, a Fidelio Magazin és a KULT50 főszerkesztője, Nyáry Krisztián irodalomtörténész, író és Szikszai Rémusz színművész, rendező lesznek, a moderátor feladatát ez alkalommal Rónai Egon látja majd el.

Remélhetőleg ezt nem hagyják ABBA

Mamma Mia! ajánló

2018. április 17. - Jasinka Ádám

Négy évvel ezelőtt mutatta be a Madách Színház Szirtes Tamás rendezésében a ma már közel húsz éves Mamma Mia! musicalt, melyet az azonos című, 2008-as film tett egyértelműen világhírűvé. A legendás, sokak fülében ott csengő ABBA-dalokra, vagy pontosabban fogalmazva, dalok köré épített történet egyszerre vidám, könnyed és megindító. Nem csoda, hogy premierje óta töretlen sikerrel játsszák itthon is, és mit sem veszített lendületéből.

mammamia_6.jpgKoós Réka mint Donna (fotó: Madách Színház)

Aki szereti az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivált és emberek millióinak szívét megnyerő svéd pop együttest, vagy a Meryl Streep főszereplésével készült nagy sikerű mozifilmet, annak tetszeni fog a musical is, ugyanis az a nyári, légies hangulat, ami az első percekben a hónod alá kap, az az előadás végéig, több mint két órán keresztül lebegtet, hogy a színházat ABBA dalokat dúdoló emberek társaságában hagyd el és indulj a villamosmegálló felé.

A cikk folytatása...

Áldozatok csatája, ahol nincs esély a győzelemre

2018. április 17. - Jasinka Ádám

A Papírvirágok, Egon Wolff pszichothrillere az 1970-es évek Latin-Amerikájának egyik legnépszerűbb drámája volt, a történetében két ellentétes világ, ellentétes társadalmi osztály találkozik egymással és kezd olyan csatába, melyből egyik fél sem távozhat győztesként. A darabot Sztárek Andrea rendezésében április 25-től láthatjuk a Spirit Színházban.

papirviragok.jpgFotó: Spirit Színház

Eva (Perjési Hilda) egy magányos, emlékeinek élő, elvált asszony, aki egyik nap beenged saját otthonába egy csavargót. Sneci (Szalay Bence) kiszámíthatatlan fickó, aki kihasználja a másik fél gyenge pontjait és uralkodni kezd felette. A férfi szépen lassan saját ízlésének megfelelően alakítja át a csendes, polgári otthont és annak tulajdonosát is.

A Papírvirágok egyszerre rajzolja meg egy pszichotikus személyiség hűvös portréját, miközben az emberi kapcsolatok dinamikáját is vizsgálja. Szól a társadalmi különbségekről, az élet és a halál különböző megközelítéséről, vágyakról, túlélésről és a szánalomról is.

Forrás: Spirit Színház

Hernádi Judit és Kern András ismét együtt brillíroznak a Belvárosi Színház színpadán

Valódi hamisítvány - kritika

2018. április 16. - Malik Andrea

Április 13-án pénteken mutatták be a Belvárosi Színházban Stephen Sacks amerikai szerző kétszereplős komédiáját, a Valódi hamisítványt, amire egyáltalán nem hatott a baljóslatú nap, a 90 perc minden pillanata igazi jutalomjáték volt Hernádi Judit és Kern András számára, akik bizony ki is hoztak mindent a vicces, ám néhol édes-bús történetből.

valodi_hamisitvany_2.jpgHernádi Judit és Kern András (Fotó: Orlai Produkciós Iroda)

A cikk folytatása...