Szinetár Miklós is tagja a Városmajori Színházi Szemle idei szakmai zsűrijének

2018. június 23. - Jasinka Ádám

Június 15-én, a Győri Nemzeti Színház krimijével, a Simon Kornél rendezte "A vád tanújával" vette kezdetét a 2018-as Városmajori Színházi Szemle. A Budapesti Nyári Fesztivál keretében megrendezett versenyprogramban 6 nem budapesti kőszínház hat előadását láthatja a közönség, ezekről a részleteket ebben a korábbi cikkünkben találjátok.

varosmajori_szinhazi_szemle_zsuri_1.jpgDeres Péter, Szinetár Miklós, Bagossy László és Bán Teodóra (fotó: Szabad Tér Színház)

Az előadásokat idén is egy zsűri követi figyelemmel, melynek tagjait a héten ismertették. Szinetár Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, érdemes és kiváló művész, Bagossy László rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője, Deres Péter dramaturg és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója alkotja a szakmai zsűrit. Az ítészek több kategóriában díjazzák a látottakat, a közönség pedig a www.szabadter.hu weboldalon szavazhat a legjobbnak vélt előadásra. A díjátadó immár hagyományosan, szeptember elején kerül megrendezésre.

Forrás: Szabad Tér Színház

"Budapesten iszonyatosan nagy a túlkínálat, ezért is kihívás megszólítani a nézőket" - Megyeri Lénával, a kétéves Mozsár Műhely produkciós vezetőjével beszélgettünk

A "pesti Broadway-en", azaz a Nagymező utcában és környékén a színházi idényben bármelyik nap bármelyik napszakában talál magának programot az, aki kultúrára vágyik. Ezen a környéken található ugyanis egymáshoz elképesztő közelségben három nagy színház és két új játszóhely is, a Hatszín Teátrum és a két éve indult Mozsár Műhely. Az étterem és kávézó feletti előadótérben működő színház produkciós vezetőjével, Megyeri Lénával beszélgettünk, aki a Deszkavíziónak mesélt először arról, milyen bemutatókkal készülnek a Mozsárba a következő évadban.

megyeri_lena_interju_6.jpgMegyeri Léna (fotó: kortársPR)

A cikk folytatása...

Októberben indul az Aranyélet befejező évada, megérkezett az első előzetes

2015-ben mutatta be az HBO a "Társas Játék" és a "Terápia" után a harmadik saját gyártású sorozatát, a finn széria alapján készített "Aranyéletet". A történetet Tasnádi István, Zomborácz Virág, Bárány Márton és Lengyel Balázs írta, a főszerepekben pedig a Katona József Színház színművészét, Ónodi Esztert, a Pintér Béla és Társulatának tagját, Thuróczy Szabolcsot, valamint Anger Zsoltot, Döbrösi Laurát és Olasz Renátót láthattuk az előző két évadban.

aranyelet_harmadik_evad_elozetes_2.jpgÓnodi Eszter, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs és Döbrösi Laura (fotó: HBO)

A cikk folytatása...

Átadták a József Attila Színház társulati díjait

Megtartotta évadzáró társulati ülését a József Attila Színház. Az angyalföldi teátrum a 2017/18-as idényét egy erdélyi turnéval zárta; a "Feketeszárnyú cseresznye" című előadásukkal léptek fel a határon túl több alkalommal is. Az évadzárón a színház igazgatója, Nemcsák Károly ismertette, hogy az évadban 367 saját előadásuk volt, melyet 107 ezer néző látott, emellett 36 alkalommal vettek részt tájelőadáson.

jozsef_attila_szinhaz_evadzaro_2018_dijak_1.jpgA díjazottak (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A következő évad nyitását megelőzően a József Attila Színház is részt vesz szeptember 1-jén a Pozsonyi Pikniken, ahol ízelítőt kaphatnak az érdeklődők a repertoárból. Szeptember 15-én Utcabál várja a közönséget, egész napos, ingyenes programsorozat keretében ismerhetik meg a kilátogatók a színházat, a művészeket. Szeptember 22-én, a Színházak Éjszakáján a II. Diák Slam Poetry versenynek ad teret a teátrum.

A cikk folytatása...

Jótékonysági koncertet adtak Fejes Bíborka megsegítésére az Operett és a Madách színművészei

2018. június 21. - Malik Andrea

Tegnap este tartották a „Jótékonysági Musical és Operett Gálát” az Erzsébetligeti Színházban, amelynek fő célja Fejes Bíborka kezelésének segítése. A kislány 2016 februárjában született bezáródott kutaccsal, korai csontosodással, a betegség olyan súlyos változatában szenved, ami operálhatatlan. Orvosai szerint sem beszélni, sem pedig járni nem lesz képes, édesanyja, aki egyedül neveli, megtesz minden tőle telhetőt, hogy ez ne így legyen.

jotekonysagi_musical_es_operett_gala_foto_varady_nikolett_1.jpgSándor Péter, Homonnay Zsolt, Vágó Bernadett,Szabó P. Szilveszter és Egyházi Géza (Fotó: Várady Nikolett)

A cikk folytatása...

Elindult a jegyértékesítés a Színházak éjszakájára

2018. június 21. - Malik Andrea

Szeptember 22-én rendezik meg hetedik alkalommal a „Színházak éjszakáját”, ebben az évben 32 játszóhely várja majd az érdeklődőket olyan különleges programokkal, mint kulisszajárás, közönségtalálkozók, nyílt próbák, de számos színészzenekar is ad majd koncertet. Sőt, első alkalommal a színházpedagógiáé lesz a főszerep, ugyanis a szervezők interaktív foglalkozások megtartására kérték fel a teátrumokat, hogy a résztvevők igazi közös élményekkel gazdagodhassanak. A jegyértékesítés már elindult, sőt, aki segítőként venne részt az eseményen, az jelentkezhet önkéntesnek az onkentes@szinhazakejszaka.hu e-mail címen.

szinhazak_ejszakaj_2018_1.jpgA tavaly hűtőmágnesekért játszhattak a résztvevők (Fotó: Kortárs PR)

RÉSZTVEVŐ SZÍNHÁZAK: ÁTRIUM, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Erkel Színház, Fórum Színház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, Momentán Társulat, Ódry Színpad I Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Trafó, TRIP, Turay Ida Színház, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.

Göttinger Pál beugrásával menekült meg a "Mojo" tegnapi bemutatója a Belvárosi Színházban

2018. június 21. - Malik Andrea

Tegnap este különleges színházi kaland részesei lehettek a Belvárosi Színház nézői, ami annak ellenére, hogy egy meglehetősen kellemetlen szituációból fakadt, mégis remekül sült el. Jez Butterworth „Mojo” című darabjának bemutatóján ugyanis ez egyik szerepet a rendezőnek kellett átvennie, mivel Schruff Milán ételmérgezést kapott a főpróba előtt, így nem tudta vállalni a játékot. Göttinger Pálra hárult tehát a feladat, hogy Sweets karakterét megformálja a fekete humorú gengszterdrámában. Nem tudhatjuk, hogy milyen lett volna az előadás az eredeti felállásban, ám az biztos, hogy a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház főrendezője remek perceket szerzett a közönségnek.

szabo_kimmel_tamas_interju_2.jpgCsőre Gábor, Schruff Milán és Szabó Kimmel Tamás a "Mojo" próbáján (Fotó: Kortárs PR)

"Swingoperett" koncerttel nyitja meg kapuit a Benczúr Kerti Esték rendezvénysorozat

2018. június 20. - Malik Andrea

Június 27-én lesz a Benczúr Kerti Esték elnevezésű rendezvénysorozat első zenés programja, az Operettszínház szólistái várják a nézőket a Benczúr Palota sokéves platánfái alatt kialakított színpadon előadott „Swingoperett” estjükkel. Homonnay Zsolt, Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna és Bálint Ádám különleges produkciója igyekszik majd feszegetni a zenei műfajok határait, úgy hogy közben ne sérüljenek az egyes stílusok. Ebben a vállalkozásban remek partnerre találtak az őket kísérő Bársony Bálint szaxofonművészben, aki zenekarával már többször bizonyította az Operettszínház darabjaiban, hogy az operett és más műfajok könnyedén megférnek egymás mellett.

swing_operett_1.jpgHomonnay Zsolt és Fischl Mónika (Fotó: Rózsavölgyi Szalon)

A cikk folytatása...

Megtartották a "Rómeó és Júlia" első olvasópróbáját

2018. június 20. - Malik Andrea

Tegnap tartották a Szegedi Szabadtéri Játékokon színpadra kerülő „Rómeó és Júlia” című Shakespeare klasszikus olvasópróbáját. Hegedűs D. Géza rendezésében a szövegé és a látványé lesz a főszerep, ezért a Vígszínház színművésze több fordítás elolvasása után Mészöly Dezső átiratát választotta az előadás alapjául, annak zeneisége illik majd legjobban a tér adta lehetőségekhez. Főbb szerepekben Vecsei H. Miklós, Mészáros Blanka, Szabó Győző, Józan László, Orosz Ákos, Trill Zsolt és Szűcs Nelli lesznek majd láthatók.

szegedi_szabadteri_romeo_es_julia_olvaso_foto_varady_nikolett_9.jpgJuronics Tamás, Antal Csaba és Hegedűs D. Géza a "Rómeó és Júlia" olvasópróbáján (Fotó: Várady Nikolett)

A cikk folytatása...

"Néha az is ügynek számít, hogy a nézőnek megérje bejönni a színházba" - interjú Tenki Réka

2018. június 19. - Malik Andrea

Az Örkény Színházban zajos sikert arató "A hattyú"-ban ő játssza Alexandrát, akinek sorsát a családja érdekei szabják meg. Már több, mint százszor mesélte el Péterfy-Novák Éva tragikus történetét, estéről estére új reményt adva közönségének. Februárban Európa egyik legrangosabb filmfesztiválján, a Berlinale-n mutatkozhatott be a filmipar legjelentősebb szakemberei előtt. Nemrég felkerült a KULT50-es listára, ahol a szakmai zsűri a magyar kultúra legjelentősebb alkotóit tartja számon. Interjú Tenki Rékával. 

tenki_reka_interju_3.jpgTenki Réka a KULT50 kiadvány bemutató rendezvényén (Fotó: Várady Nikolett)

A cikk folytatása...