Egyéves lett a Hatszín Teátrum

2018. április 22. - Malik Andrea

Egy éve nyitotta meg kapuit a Hatszín Teátrum, amely máris Budapest egyik legsokoldalúbb játszóhelyének számít, hiszen 40 produkciója között gyermek-, ifjúsági- és felnőtt darabok egyaránt megtalálhatóak. Az eddigi közel 300 előadás között volt saját és befogadott program is, utóbbiak az Orlai Produkciós Irodával, a Manna Produkcióval, és a Gólem Színházzal készült koprodukciók, de itt talált otthonra Rezes Judit és Szabó Győző Loveshake című különleges előadása is.

hatszin_egyeves_1.jpgA Hatszín Teátrum előcsarnoka (Fotó: Draskovics Ádám)

A cikk folytatása...

Két felvonításnyi zenés szerelem érkezik a Játékszínbe

2018. április 22. - Jasinka Ádám

Sikeres, fiatal musicalénekesek debütálnak az idén ötéves Játékszín színpadán május közepén. A színház idei évadának utolsó bemutatóját, a Dog Storyt a Madách Színház igazgatója, Szirtes Tamás rendezi, a darabot pedig hazánkban most először láthatja majd a nagyérdemű.

dogstory_hir.jpgFotó: Juhász G. Tamás

A Dog Story a szerelemről, hűségről, felelősségről szól, fülbemászó slágerszámaival üdítő szórakozást ígér május közepétől a Játékszínben. A rendező, Szirtes Tamás az olvasópróbán kiemelte, a darab csak látszólag romantikus, zenés komédia. „Valójában a szerelem, a bizalom és felelősség tárgykörének mélyebb rétegeibe is elvezet, a virtuóz, könnyed megvalósítás ellenére pedig módot nyújt a színészi karakterábrázolásra.”

A négyszereplős előadást kettős szereposztásban láthatja majd a közönség május 19-től. Foki Veronika mellett Solti Ádám és Nagy Balázs, Puskás Peti és Sándor Dávid, valamint Tóth Angelika és Török Anna áll majd színpadra. A Dog Story fordítását a Mamma Mia!-n is dolgozó Bárány Ferenc és Puller István készítik, a darab zenei vezetője Gulyás Levente, koreográfusa Tihanyi Ákos, az énekesek felkészülését pedig Köteles Géza és Furák Péter segíti.

Forrás: Játékszín

Pájinkás János álma megrészegített

Kritika az Ódry Színpad legújabb előadásáról

2018. április 21. - Jasinka Ádám

Képzeljétek el, hogy kereszteznek egy magyar és egy orosz népmesét, majd a szájhagyomány útján, faluról falura terjedő, folyamatosan alakuló, terebélyesedő és színesedő történetet egyszer csak színpadi formába öntik végzős színészhallgatók segítségével, akikben buzog a tettvágy, a lelkesedés, a mindent kipróbálni vágyás. Elképzeltétek? Duplázzátok meg. Majd ismét. Ekkor értek csak közelébe annak az elementáris impulzusszínházi élménynek, amit az Ódry Színpadon április 17-én bemutatott Pájinkás János nyújt a közönség számára.

pajinkas_janos_1.jpgFotó: Éder Vera - SZFE

Kárpáti Péter olyan darabot írt, ami örömjáték minden szereplője számára. Egytől egyig lehetőséget ad mindenkinek, hogy megmutathassa magát, ki a komikus, ki a lírai oldalát domboríthassa és emellett folyamatosan képes fenntartani a nézők figyelmét. A közönség egytől egyig rezonálva a színészek játékára kíváncsian várja mi fog történni a következő percben, hogyan és mivel tudják überelni az addig látottakat.

A cikk folytatása...

Kerekasztal beszélgetés a kulturális brandekről a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

2018. április 21. - Malik Andrea

Pénteken került megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretén belül a Trend és brand a kultúrában elnevezésű kerekasztalbeszélgetés, amely a Fidelio gondozásában immáron második alkalommal megjelenő KULT50 kiadvány felvezető eseménye volt. A fórumon részt vett Molnár Barbara, Hernádi Judit, Nyári Krisztián és Szikszai Rémusz, Rónai Egon pedig a moderátor szerepét látta el.

kult50_ka_4.jpgNyáry Krisztián, Hernádi Judit, Rónai Egon, Molnár Barbara és Szikszai Rémusz (Fotó: Kaszás Tamás / Fidelio)

A cikk folytatása...

Elindult a POSZT versenyen kívüli programjára is a jegyértékesítés

2018. április 20. - Malik Andrea

Elindult a POSZT első tíz versenyprogramon kívüli előadásának jegyértékesítése, a Kodály Központ ad majd otthont a humoros daraboknak illetve az Operettszínház musical gálájának, míg a Zsolnay Kulturális negyedben az elmúlt évek nagy sikerrel bemutatott alkotásai közül láthatnak néhányat az érdeklődők.

poszt_fesztival_oscar.jpgHunyadkürti István és Molnár Piroska az "Oscar "című előadásban (Fotó: POSZT)

A cikk folytatása...

6 város 6 színházának 6 előadása az idei Városmajori Színházi Szemlén

2018. április 20. - Jasinka Ádám

Idén nyáron is megrendezik a Városmajori Színházi Szemlét, melyen most is hat, nem budapesti színház hat legjobb zenés, szórakoztató előadása került a versenyprogramba. Június 15. és július 3. között olyan neves színművészek lépnek majd a Városmajori Szabadtéri Színpadra mint Jordán Tamás, Gáspár Tibor, Görög László és Csankó Zoltán.

varosmajori_szinhazi_szemle_1.jpgCsankó Zoltán "A vád tanúja" című előadásban (fotó: Győri Nemzeti Színház)

A versenyprogramot a szakmai csapat több mint félszáz, nem fővárosi kőszínházban látható előadásból válogatta össze. A válogató bizottságnak a minőség mellett figyelembe kellett vennie a városmajori színpad korlátozott technikai lehetőségeit is. A tematika azonban a régi, viszont a sötétebb tónusú, helyenként abszurd fekete humor kissé átszínezi a korábbi évek darabválasztását.

A cikk folytatása...

István, a király - Először Baján, majd ősztől az Operettszínházban

2018. április 20. - Jasinka Ádám

Harmincöt évvel ezelőtt, 1983 augusztusában mutatták be az "István, a király" című rockoperát, melynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét pedig Boldizsár Miklós "Ezredforduló" című drámája alapján Bródy János írta. A mai napig az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar zenés darab a jubileuma alkalmából újra színpadra áll, méghozzá most tavasszal a Győri Nemzeti Színházban, nyár végén pedig Baján.

istvan_a_kiraly_sajtaj_1.jpgFotó: Deszkavízió

A Budapesti Operettszínház társulata a Zikkurat Színpadi Ügynökséggel együttműködve augusztus végén, a Bajai Szabadtéri Játékokon mutatja be a legendás rockoperát, mely ősztől otthonra lel a fővárosban és az Operett műsorán lesz látható. A tegnap délután, a Kapisztrán téren található, Koronázási palástot mintázó dombormű előtt tartották az előadás sajtóeseményét, melyen ismertették az alkotókat és a bajai szereposztást.

A cikk folytatása...

Először dolgozik együtt Udvaros Dorottya és Zsótér Sándor

2018. április 19. - Jasinka Ádám

A múlt héten megtartották a Nemzeti Színház legújabb bemutatójának, "A gömbfejűek és a csúcsfejűek, avagy gazdag gazdaggal társul szívesen" olvasópróbáját. Az előadás rendezője Zsótér Sándor, aki jól ismeri Bertolt Brecht, a darab írójának stílusát, hiszen már tizennégy színművét állította színpadra, ebből hármat a Nemzetiben.

gombfejuek_olvasoproba_1.jpgAz olvasópróba (fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

"A gömbfejűek és a csúcsfejűek" nem tartozik a Brecht-kánonhoz - írja Ungár Júlia dramaturg a darabról. A tandrámák és az emigrációban született „nagy” darabok közti intervallumban született. De az emberi természet ugyanabban a gazdagságában mutatkozik meg, mint valamennyi darabjában. És az indulat, a valódi problémák szenvedélyes néven nevezése, hogy nyíljon már fel a szemünk, lássunk már tovább az orrunknál - az hamisítatlan Brecht.

"A gömbfejűek és a csúcsfejűek, avagy a gazdag gazdaggal társul szívesen" premierje május 24-én lesz és Udvaros Dorottya, Mátyássy Bence, Herczegh Péter e.h., Kristán Attila, Trokán Nóra m.v., Voith Ági m.v., Varga József, Nagy Márk e.h., Farkas Dénes, Söptei Andrea, Tóth László, Mészáros Martin e.h., Katona Kinga áll majd színpadra.

Forrás: Nemzeti Színház

Platinalemezes lett A Pál utcai fiúk

2018. április 19. - Jasinka Ádám

Másfél évvel ezelőtt, 2016 novemberében mutatta be a Vígszínház Molnár Ferenc regényéből készült zenés játékot, "A Pál utcai fiúk"-at. A darab sikere a premierje óta töretlen, és nem csak a fővárosban hallhatja a közönség Dés László és Geszti Péter dalait, ugyanis a Pannon Várszínház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház repertoárjában is szerepel az előadás.

puf_platinalemez.jpgFotó: Szkárossy Zsuzsa/Vígszínház

Tavaly ősszel játszották 100. alkalommal a Vígszínházban "A Pál utcai fiúkat" és most, fél évvel később félszáz előadással járnak előrébb. Április 18-án este láthatta a közönség a 150. fellépést, melyet követően a színészek és alkotók átvették a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségétől (MAHASZ) az előadás hanganyagának platinalemezét.

A Superbrands Magyarország kutatása alapján a Vígszínház idén is az egyik legnépszerűbb magyar márka lett. Az elismerést egy média- és marketingszakemberekből álló zsűri ítéli oda minden évben.

Forrás: Vígszínház

Humoros történet a kapuzárási pánikról

2018. április 18. - Malik Andrea

A Rózsavölgyi Szalon az évad utolsó bemutatójára készül, Florian Zeller francia regény- és drámaíró „A kulisszák mögött” című darabját Ördög Tamás rendezi, amelyet a Szentendrei Teátrummal közösen mutatnak majd be. Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra, Kardos Róbert és Vasvári Csaba négyese egy könnyed estére invitálja a nézőket, ám ahogy kihangosított gondolataikon keresztül egyre jobban megismerjük a szereplőket, rájövünk, hogy itt bizony komoly párkapcsolati kérdések merülnek majd fel. Az író kacagtató humorral és öniróniával mutatja be a kapuzárási pánikkal küzdő férfi és fiatal szerelme kettősét, akik hatására a vendégváró házaspár is kénytelen újragondolni kapcsolatát.

akulisszakmogott.jpgKardos Róbert, Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra és Vasvári Csaba (Fotó: Rózsavölgyi Szalon)

A premierre a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül kerül sor április 27-én Szentendrén, majd 29-én a Rózsavölgyi Szalonban.