A nézők is szavazhatnak az Operettszínház Honthy Díjának idei elismertjére

2018. június 18. - Malik Andrea

A Budapesti Operettszínház évvadvégi záróülésén nyolc kategóriában fogja díjazni társulatának tagjait, a Magyar Villamos Művek ZRT és az Ernst Galéria támogatásával. A Honthy Díj kiosztásában a nézők segítségét is kérik, a közönségdíjat az a színművész kaphatja, aki a 2017/18-as évad bemutatói (A Notre Dame-i toronyőr, Luxemburg grófja, Dorian Gray, Kékszakáll, A Macskadémon) közül valamelyikben kiemelkedő alakítást nyújtott. Szavazni az Operett Facebook oldalán keresztül lehet a kedvencük fényképére nyomott like-kal június 22. 12 óráig, az elismerésben részesülő dolgozók névsorát június 24-én hirdetik ki.

honthy_hanna_montazs.jpgFotó: Várady Nikolett

Öt Ibsen-előadás, amit nem szabad kihagyni a fővárosban

Henrik Ibsen norvég drámaíró hazánk egyik legtöbbet játszott külföldi szerzője. Történetei ugyan több mint száz évvel ezelőtt születtek, és az akkori korban rendre megbotránkoztatták a közönséget, de ma is ugyanúgy elgondolkodtatják azt, aki látja ezeket. Ibsen műveinek alaphelyzete talán tipikusnak is mondható, a szereplői átlagemberek, első látásra nagy problémáik sincsenek, élnek - egyszerűen.

ibsen_valogatas_6.jpg

A háttérben azonban mindig ott munkál egy olyan élethazugság, ami belülről emészti a szereplőket és amikor ez kirobban, maga alá temet mindenkit, aki a közelben áll. Ibsen tragédiáiban az emberek megelégelik a színjátékot, még ha ezért súlyos árat is kell fizetniük. A norvég szerző művei országszerte és határon túl is népszerűek, összeszedtünk most öt olyan előadást, amit a fővárosban nem szabad kihagyni.

A cikk folytatása...

Nagy sikerrel zárult a 3. Zsidó Művészeti Napok

2018. június 17. - Malik Andrea

Az idén harmadik alkalommal megrendezett Zsidó Művészeti Napok több ezer néző számára kínált változatos szórakozási lehetőségeket, összesen 24 eseményen közel 300 művész lépett fel a két hétig tartó programsorozat alatt. Dr. Vadas Vera, a fesztivál alapító igazgatója elmondta, a szervezőkkel arra törekednek miden évben, hogy olyan egyedi produkciókat mutassanak be, amelyekkel máshol nem találkozhatnak a nézők. Ezt ebben az évben is sikerült megvalósítani.

zsimu_osszegzo_1.jpgCotton Club Singers koncert (Fotó: Kortárs PR)

A cikk folytatása...

Megvannak az idei POSZT díjazottjai

2018. június 16. - Malik Andrea

Tegnap véget ért a XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjának bemutatása, ma este pedig a Kodály Központban tartott gálaesten átadták a díjakat is. A június 7. és 16. között megrendezett szemle során Budapestet a Katona József Színház két előadással, a Radnóti Színház egy darabbal képviselte, de érkeztek alkotások többek között Kecskemétről, Miskolcról és Székesfehérvárról, és öt határon túli produkció is versenyben volt. A színházi előadás mellett számos kísérőprogrammal várták az érdeklődőket Pécsett, az idei POSZT díszvendége Bálint András volt.

poszt_2018_nyertesek_11.jpg

A cikk folytatása...

"Nekem ez a lehetőség egyik napról a másikra hullott az ölembe" - interjú Schell Judittal

2018. június 15. - Malik Andrea

A Thália Színház hétfőn kiadott szűkszavú sajtóközleménye, amely szerint Csányi Sándortól Schell Judit veszi át a teátrum művészeti vezetését, mindenkit váratlanul ért. Ahogy a színművésznőt is az ajánlat, amikor Kálomista Gábor felkérte a pozícióra, hiszen egyáltalán nem voltak eddig vezetői ambíciói. A kinevezés folyamatáról, a Thália jövőjéről, az új játszóhelyről, amely a Télikert nevet kapta, és a felújítás okozta nehézségekről is beszélgettünk. 

schell_judit_interju_foto_varady_nikolett_5.jpgSchell Judit (Fotó: Várady Nikolett)

A cikk folytatása...

Jordán Tamás kihirdette a Weöres Sándor Színház 2018/19-es bemutatóit

2018. június 15. - Malik Andrea

„A színház egyik fontos szerepe, hogy közösségi tér legyen, akár a görögöknél az agora vagy a rómaiaknál a fórum. Az igazi színház nem attól hatékony, ha valaki megnéz egy műsort, majd távozik, és éli tovább addigi életét, hanem amikor egy húr megpendül a lelkében. Ilyenkor nem csupán egy egyszerű előadáson vesz részt, jóval több történik annál.” – fogalmazta meg hitvallását Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója társulati évadvégi sajtótájékoztatón tartott beszédében.

weores_szinhaz_evadzaro_3.jpgJordán Tamás (Fotó: Nagy Jácint)

A cikk folytatása...

Idén augusztusban is lesz Budavári Palotakoncert

A Budavári Palotakoncert, az operett és tánc nyári ünnepe idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre. A programsorozat augusztus 3. és 5. között három napon keresztül várja majd az érdeklődőket a Budavári Palotában található Oroszlános udvarban.

budavari_palotakoncert_2018_sajtoesemeny_foto_varady_nikolett_4.jpgFotó: Várady Nikolett

A cikk folytatása...

Balsai Móni főszereplésével érkezik a mozikba az "X - A rendszerből törölve"

2018. június 14. - Malik Andrea

November elsején kerül a mozikba Ujj Mészáros Károly következő nagyjátékfilmje, az „X - A rendszerből törölve”. Az izgalmas fordulatokat ígérő thrillerben egy különleges képességekkel rendelkező rendőrnő életét követhetjük nyomon, aki megérzéseire hagyatkozva olyan bűnügyeket is képes felderíteni, amit mások nem. Éva összefüggést talál több öngyilkossági eset között, rájön, hogy a rendőrség egy veszélyes sorozatgyilkossal áll szemben, ám férje halála óta pánikbetegséggel és szorongással küzd, ilyen állapotban pedig képtelen az eset megoldására koncentrálni. Egyre jobban elszigeteli magát a kollégáitól, illetve kamasz lányától is, mígnem egy nap új tiszt érkezik a központba. Péter rájön, hogy Évával együttműködve kell a gyilkos nyomába erednie.

x_a_rendszerbol_torolve_2.jpgBalsai Móni (Fotó: Pintér Leo)

A cikk folytatása...

Hatodik alkalommal rendezik meg a Koronázási Szertartásjátékokat

Idén már hatodik alkalommal rendezik meg a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen felállított szabadtéri színpadon a Koronázási Szertartásjátékokat. A 2013-ban, Szent István király emlékévében elindított nyári programsorozatban évről évre egy-egy egykori magyar király élete elevenedik meg az ország egyik legnagyobb szabadtéri játszóhelyén.

koronazasi_jatekok_2017.jpgRészlet a tavalyi, III. Béláról szóló előadásból (fotó: szekesfehervar.hu)

Az idei koronázási játékokra ismét augusztusban kerül sor, és II. András életébe és uralkodásába nyerünk majd bepillantást. Matuz János, a székesfehérvári színház művészeti intendánsa elmondta, hogy egy majdnem tíz évre szóló ciklust terveztek, melynek 2021-ben III. Andrással lesz vége, 2022-ben, az Aranybulla kiadásának 1000. évében pedig az Árpád-házi királyoknak állítanak emléket egy összefoglaló, nagyszabású és különleges előadással.

A 2018. augusztus 18-20. között megrendezésre kerülő koronázási játékok szereposztásról a későbbiekben ad tájékoztatást a Vörösmarty Színház.

70 színművész közreműködésével készült a "Hallgatni Aranyt" című hangoskönyv

2018. június 13. - Malik Andrea

Elkészült az Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazó hangoskönyv, melyet 70 színész közreműködésével rögzítettek, a gyűjtemény bárki számára elérhető a www.hallgatniaranyt.hu oldalról. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára úgy véli, hogy oktatási segédanyagként is használható lesz majd az online felület, hiszen a hanganyagok mellett irodalomtudományi elemzések és a színészekkel készült beszélgetések videói is helyet kaptak.

A projekt ötletgazdája Rátóti Zoltán volt, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, melynek népszerűsítésére 15 iskolában rendhagyó irodalomórákat is szerveztek, a roadshow háziasszonya Náray Erika volt. A szavaló és felolvasó színészek között olyan kiválóságok találhatóak, mint Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Molnár Piroska, Schell Judit, Szacsvay László, Béres Ilona és Máté Gábor.