Már csak három napot kell várni az Irodalom Éjszakájára

2018. március 18. - Malik Andrea

Már csak hármat kell aludni, hogy a tavasz első napján megrendezésre kerülő Irodalom Éjszakáján a Radnóti Színház művészeivel találkozhassunk a VI. kerület különleges helyszínein. Immáron harmadik alkalommal nyerhetnek betekintést az érdeklődők a válogatott kortárs irodalmi alkotásokba, melyek idén a SZERELEM témaköre köré szövődnek.

A cikk folytatása...

A kis herceg a cserépkályha tetején

Kritika a Vígszínház "A félkegyelmű" című előadásáról

2018. március 17. - Jasinka Ádám

Sosem jó előjel, ha egy előadás bemutatóját nem kíséri hangos siker, hiszen vannak darabok, melyekről már a főpróba után megjelennek a dicsőítő írások, és egyre több hozzászólást lehet olvasni a színházas csoportokban arról, érdemes-e megnézni azt az új bemutatót. „A félkegyelmű” kapcsán nagyon kevés véleményt és még kevesebb kritikát találni, amit pedig mégis elcsíptem, nem volt túlságosan lelkesítő. Ebből már sejtettem, hogy egy nehéz darabra kell felkészülnöm.

felkegyelmu_7.jpgPetrik Andrea, Vecsei H. Miklós és Orosz Ákos (fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház)

A cikk folytatása...

Idén is megrendezik a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét

2018. március 17. - Jasinka Ádám

Idén tavasszal, a tavalyinál korábban rendezik meg a Thália Színházban a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét. Április 18-22. között kilenc előadást láthat a közönség a nagy- és stúdiószínpadon, melyek központi témáját meghatározzák a női sorsok, az emberi kapcsolatok árnyalatai.

htmszsz3.jpgTévedések vígjátéka (fotó: Thália Színház)

A cikk folytatása...

Fájdalmak éhgyomorra

Dühöngő ifjúság - kritika

2018. március 16. - Malik Andrea

Ma este tartja az Orlai Produkciós Iroda John Osborne Dühöngő ifjúság című klasszikusának bemutatóját a Belvárosi Színházban, ám a Deszkavízió szerkesztősége a tegnapi sajtóbemutatón már láthatta a darabot. A felkavaró hatású előadásra már most alig lehet jegyet kapni.

duhongo_ifjusag3.jpgSzabó Kimmel Tamás és Kovács Patrícia (fotó: Takács Attila)

A cikk folytatása...

Esztergályos Cecília és Tordai Teri is Kossuth-díjat kapott

2018. március 16. - Jasinka Ádám

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adták át az állami kitüntetéseket. Jászai Mari-díjat, Érdemes és Kiváló Művész elismerésben részesült több színész is, tegnap pedig átnyújtották a Kossuth-díjakat is.

kosssuth_dij_2018.jpgEsztergályos Cecília és Tordai Teri (fotók: Koszticsák Szilárd/MTI)

Az 1948-ban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc centenáriumán alapított Kossuth-díj a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetés. A díjat idén tizenöt művész kapta meg, köztük két színész is.

A cikk folytatása...

"Egy színész nem link, nem szabad, hogy az legyen" - interjú Balsai Mónival

2018. március 15. - Jasinka Ádám

Március elején volt a "Delila", a Centrál Színház legújabb darabjának bemutatója. Molnár Ferenc bűbájos humorú komédiája elvarázsolta a közönségét. Balsai Móni játssza a történetben Marianne-t, azt a nőt, aki házassága megmentése érdekében beveti minden fortélyát.

balsai_moni_interju1.jpgBalsai Móni a "Delila" című előadásban (fotó: Horváth Judit/Centrál Színház)

A színésznőnek rövid időn belül ez volt a harmadik bemutatója: az Alföldi Róbert rendezte "A sötétség hatalma" és a Rózsavölgyi Szalonban játszott pszichothriller, a "Valentin nap éjszakája" után. Balsai Mónival a "Delila" premierjének reggelén beszéltünk: elmesélte milyen volt a próbafolyamat és milyen érzés egy újabb Molnár Ferenc által írt darabban szerepelni. Beszélgettünk arról is, milyen élmény úgy játszani egy előadást, ha nagyon közel ülnek a nézők, valamint hogy nem ijesztő-e egy dráma próbája?

A cikk folytatása...

A Macskadémon - albérleti revü a Kálmán Imre Teátrumban

2018. március 15. - Malik Andrea

Március 16-án kerül sor az Operettszínház új játszóhelyén, a Kálmán Imre Teátrumban, a Macskadémon című „horror vígoperett” bemutatójára. A szöveget Karafiáth Orsolya jegyzi, aki elmondása szerint a karaktereket a környezetében élőkről mintázta, a főhősnő megformálásakor pedig saját emlékeket és élményeket is beleszőtt a történetbe. A darab zeneszerzője, Bella Máté, sokféle stílusból merített, minden szereplőnek saját zenei világot álmodott meg. 

macskademon_hir1.jpgA Macskadémon szövegkönyve (Fotó: Gordon Eszter)

A cikk folytatása...

Alvósejt a házasságban

Visszavonulás - kritika

2018. március 14. - Malik Andrea

2017 novemberében mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban William Nicholson kortárs szerző Visszavonulás című darabját Valló Péter rendezésében. Az író, akit egy korábbi színművének (Árnyékország) filmes adaptációjáért Oscar-díjra is jelöltek, szülei válásának történetét dolgozta fel, melyben szereplőként ő maga is megjelenik.

visszavonulas_6.jpgPorogi Ádám és Rátóti Zoltán (Fotó: Éder Vera)

A cikk folytatása...

Két filmadaptációt és egy klasszikus komédiát is színpadra állít a Thália

2018. március 14. - Jasinka Ádám

A múlt héten írtunk arról, hogy az épület felújítási munkálatai miatt hamarabb zárja az évadot a Thália Színház, valamint arról is, hogy öt előadás lekerül a repertoárról. Az új színházi idény a teátrum számára várhatóan október közepétől indul, és a kifutó produkciók helyére több újdonság is érkezik.

thalia_szinhaz.jpgFotó: thalia.hu

A cikk folytatása...

"Beleóvatosodunk az életbe" - Básti Juli volt a Portré vendége

2018. március 14. - Jasinka Ádám

Básti Juli volt az RTL Klub Portré című műsorának legutóbbi vendége. A Centrál Színház színművészét Barabás Éva kérdezte a jelenleg játszott szerepeiről, pályája kulcspillanatairól, anyaságról és azokról a témákról, melyek jelenleg foglalkoztatják.

"Ez a legjobb a színészetben, hogy vadidegen emberekkel keresünk azonos pontokat és mindig találunk" - meséli a színésznő a "Nem félünk a farkastól" című előadás kapcsán, ahol a főszereplőnőt, Martha-t alakítja. Egy olyan nőt, aki indulatos, akinek a lelke mélyén pokol van és aki folyamatosan gyilkolja a párját.

szemle_bj_1.jpgRudolf Péter és Básti Juli a "Nem félünk a farkastól" című előadásban (fotó: Centrál Színház)

Mint kiderül a beszélgetésből, ezt a szerepet Básti Juli többször is visszautasította, legelőször azért, mert nagyon fiatal volt, amikor felkérték, játssza el. Úgy érezte, élete során később majd megtalálja újra ez a szerep, és így is történt többször is, de végig a megfelelő pillanatra várt. Szerinte ugyanis akkor lehet ezt igazán jól megcsinálni, ha azok, akik az előadáson dolgoznak, nagyon szeretik egymást.

A cikk folytatása...